1. Bazoumana Touré, HIF, Mittfältare: 8 (HIF – BP)
  2. Marcus Lindberg, IKS, Mittfältare: 8 (IKS – KFF)
  3. Sergio Peña, MFF, Mittfältare (ut 65′): 7 (HBK – MFF)
  4. Timothy Ouma, IFE, Mittfältare: 7 (IFE – GAIS)
  5. Rui Modesto, AIK, Back: 7 (AIK – MAIF)
  6. Jonathan Rasheed, VÄR, Målvakt: 7 (GÖT – VÄR)
  7. Daniel Ask, VSK, Mittfältare (ut 90′): 7 (NOR – VSK)

Not. BK Häcken – Djurgårdens IF är flyttad till 19 september.

Spelarbetyg: HIF – BP (3-3)

Bazoumana Touré, HIF, Mittfältare: 8

Med en otrolig snabbhet och bollkontroll får han till två mål på fem minuter under första halvlek. Först en strålande löpning mellan BPs mittbackar från halva plan som ställer hela backlinjen, där han med en god bollkontroll håller nere avslutet och sätter Hammarby i ledning återigen. Några minuter senare står han på rätt plats i straffområdet där han hittar en helt ledig yta för att placera in bollen bakom Mrozek ännu en gång.

Han vinner boll på mittfältet och går segrande ur många dueller, således bidrar han inte bara till att avsluta anfallen utan även att starta dem från farliga positioner. Med enorm höjd i sina snabba sprints vinner han inte bara löpdueller, utan får också priset från Bollsvenskan som matchens, och omgångens, bäste spelare.

Omgångens bästa spelare: Bazoumana Touré, HIF. Foto: Bildbyrån.

Spelarbetyg: IKS – KFF (3-1)

Marcus Lindberg, IKS, Mittfältare: 8
Stod för en mycket bra insats med sitt nickmål vid första stolpen och en assist till Perssons mål som inledde den magiska 10-minutersperioden i andra halvlek för Sirius. När nollan väl spruckit var Lindberg drivande i att sätta hård press på Kalmar, där flera målchanser och hörnor uppstod på rad och han själv var den som petade in andra målet. Han visade prov på fin teknik och spelförståelse, vilket gjorde honom till en nyckelspelare i Sirius offensiva spel som en länk mellan backlinje och den offensiva trean. Matchens bästa spelare med ett mål, en assist och en central roll i hur Sirius kunde stänga ner Kalmar centralt i banan.

Spelarbetyg: HBK – MFF (0-1)

Sergio Peña, MFF, Mittfältare (ut 65′): 7
Peruanens passningsfot är vad laget behöver för att kunna hitta in med bollen i hemmalagets lågt stående försvar. Sätter lagkamraterna i flera bra lägen som ett resultat av det och håller tempot som gör att Halmstads spelare får springa många meter utan boll. Bryter dödläget med ett distansskott som ingen väntar sig i den första halvleken och gör 1-0 målet. Byts ut efter lite drygt en timme för att vara fräsch inför Champions League returen och det är klokt för mittfältaren som var den spelare som gjorde störst skillnad i den här matchen.

Spelarbetyg: IFE – GAIS (2-1)

Timothy Ouma, IFE, Mittfältare: 7
Vinner sin första duell på mittplan i den andra minuten och fortsätter så under hela matchen. Väldigt viktig för sitt lag, inte minst då man spelar med en man mindre under nästan hela den andra halvleken. Utöver bollvinsterna har Ouma utvecklat sitt spel med bollen som är betydligt bättre än under vårsäsongen och det är bara en tidsfråga innan en utländsk klubb kommer med ett bud på kenyanen. Matchens bästa spelare!

Annons

Spelarbetyg: AIK – MAIF (1-0)

Rui Modesto, AIK, Back: 7
Matchens bästa spelare blir också den som får avgöra matchen. Hittar ofta ytan bakom Mjällbys wingback att springa i, och lyckas med fler återerövringar i försvarsspelet som gör att laget vinner bollen högt på planen och kan anfalla. Pangar in 1-0 i krysset i början på den andra halvleken och kanske kan den här insatsen pressa upp en eventuell prislapp ytterligare några miljoner? Nu har AIK en viss distans ned till bottenstriden och kanske känner man sig då trygga i att sälja portugisen när sommarfönstret börjar krypa mot sitt slut om buden ökar i storlek, för det lär de göra.

Spelarbetyg: GÖT – VÄR (0-0)

Jonathan Rasheed, VÄR, Målvakt: 7

I ett Värnamo som backade hem med hela laget under stora delar av matchen var Rasheed den sista utposten som cementerade att Värnamo under 2024 inte kommer ha släppt in ett enda mål mot IFK Göteborg. När Göteborg pressar på med all uppbådad intensitet under första halvlek storspelar Rasheed och slänger sig mot stolproten, relfexräddar nickar och skarvar från hörnor och täcker ytorna väl när Pettersson och Abraham försöker sig på cutbacks från sidan. Var även bra i spelet med fötterna och satte ett par farliga bollar i djupled som ledde till målchanser för sitt Värnamo

Spelarbetyg: NOR – VSK (2-1)

Daniel Ask, VSK, Mittfältare (ut 90′): 7
Duktig både med- samt utan bollen och gör ett stort avtryck i matchen. Lyckas med flera bollvinster på mittplan och hamnar ofta i en låg position på där han sköter många uppspel. Är regissören bakom lagets mål då han först når Boudah med en lång crossboll, följer upp med en löpning på 35-40 meter för att vara spelbar och får andra assisten till målet därefter när han får in bollen i straffområdet. Även om Västerås förlorar den här matchen till slut så hade man sannolikt inte haft ledningen så pass länge utan Daniel Ask på planen som var den främsta av alla.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.