JA: 3 500

NEJ: 2 185

Allsvenskans bästa spelare, omgång 21 | “Bolin, Nyman och Christiansen med avgörande insatser, Leach Holm hittade rätt i Häcken-tröjan”

Fem åttor och tjugofem sjuor delades ut när omgångens spelare betygsattes och kommenterades. Analysredaktionen har med utgångspunkt i de fem bäst betygsatta spelarna utsett omgångens bästa spelare. Hugo Bolins insats under seriefinalen mot Djurgårdens IF hade inte enbart matchavgörande karaktär, utan har även säsongsdanande potential. Bolin är omgångens bästa spelare, i hård kamp med Christoffer Nyman, vars betydelse för IFK Norrköping är otvetydig.

Hugo Bolin har fyllt skorna efter Sebastian Nanasi på bästa tänkbara sätt. Det var upplagt för en rafflande seriefinal mot Djurgårdens IF, men Bolin ville annorlunda och klev ut med en påkopplad prestation som var snäppet vassare än alla andra allsvenska spelare denna omgång. Han avgör på egen hand omgångens hetaste match, och bevisar än en gång att han har potential att bli en bärande del av Malmö FF:s offensiv. Bolin tillför ytterligare en dimension i anfallsspelet jämfört med Sebastian Nanasi, och det han saknar i passningsspel jämfört med Nanasi tar han igen med hjälp av en enastående slutprodukt och förmåga att komma till avslut. Här finns vår jämförelse mellan Hugo Bolin och Sebastian Nanasis prestationer och underliggande siffror under året.

Hugo Bolin, MFF, Mittfältare (ut 75′): 8

Visar varför han ska finnas i startelvan med det delikata målet han gör efter tio minuter. En knapp kvart senare vänder han bort sin försvarare, vandrar in längs den förlängda mållinjen och får in 3-0 från snäv vinkel. Inleder den andra halvleken med två nya avslut som är nära att resultera i ett hattrick och det händer saker kring yttern precis hela tiden. Matchens främsta spelare ersätter Sebastian Nanasi och nog börjar Bolins prislappen närma sig Nanasis sakta men säkert.

Omgångens bästa spelare: Hugo Bolin, MFF. Foto: Bildbyrån.

Spelarbetyg: NOR – BKH (3-3)

Christoffer Nyman, NOR, Anfallare: 8

Norrköpings stora stjärna och stadens son bar Norrköping fram till en stark poäng hemma mot Häcken. Visade prov på stor teknisk skicklighet när han skruvar in det andra målet i bortre burgaveln, och måltjuvsenergi när han petar in matchens första mål efter Shabanis inlägg. Är dessutom den som skarvar Mitov-Nilssons utspark bort mot Hammershöj-Mestrati i slutminuten vilket leder till 3-3-målet, och visar igen varför han är lagets viktigaste spelare, och matchens bästa spelare.

Spelarbetyg: BP – IFE (3-3)

Alexander Jensen, BP, Back: 7

En stark defensiv insats med flera avgörande brytningar som höll Elfsborgs anfallare i schack under stora delar av matchen. Låg bakom kanske omgångens mest kontroversiella mål, där domare Aganovic först såg ut att döma offside, för att efter samtal med andradomaren återtabeslutet och blåsa mål. För Jensens del var det såklart glädjande, då det var ett frisparksmål från långt avstånd som han säkert gärna lägger på minnet. Stark i duellspelet och farlig i offensiven med både dribblingar och progressiva passningar. Från en fjolårssäsong där han var helt dominant i BP har han i år varit mer av en stabil spelare som inte stuckit ut från mängden i ett bättre presterande Brommapojkarna, men med insatser som denna glömmer man inte vilken kvalitetsspelare det är.

Annons

Spelarbetyg: GÖT – HIF (0-1)

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 7

Nickar i stolpen efter ett par minuter och det ser länge ut att bli den stora chansen han får. Tampas hårt med hemmalagets mittbackar och får mest koncentrera sig på att returnera uppspel till Hammarbys mittfältare. En bra anfallare behöver dock inte så många chanser och Erabi är en sådan. Håller sig framme i den 101:a minuten och blir matchhjälte. I en match som är ganska ovårdad och till stor del består av kampen på mittplan blir anfallaren den som gör störst skillnad och får klä på sig rollen som matchens främsta.

Spelarbetyg: VÄR – AIK (0-1)

Frank Junior Adjei, VÄR, Mittfältare: 7

Den spelare på planen som utmärker sig mest i matchen. Är det stora hotet i hemmalaget och visar prov på fin bollbehandling som gör att han tar sig förbi sin motståndare vid flera tillfällen. Får Taha Ayari utbytt och Thychosen varnad innan han tvingas gå av planen i mitten på den andra halvleken. I chansväg har han ett par farliga inspel och ett avslut som hotar. Värnamo får hålla tummarna för att Adjei inte blir borta under en längre tid, då försvinner mycket av lagets anfallsspel för stunden.

Spelarbetyg: MAIF – HBK (3-1)

Elliot Stroud, MAIF, Mittfältare: 7

Tas hårt av motståndarna och får bland annat Svedberg varnad men det är lätt att förstå varför. När Stroud ges utrymme blir det ofta farligt och han pangar in 3-1 i nättaket i slutet på den första halvleken. Hade kunnat noteras för fler poäng då han levererar flera väl avvägda inlägg in i straffområdet. I en match där flera hemmaspelare visar framfötterna är Stroud den som är bäst. Har radat upp fina prestationer och formen är på topp. Mjällbys supportrar kan bara hålla tummarna för att den fortsätter även efter landslagsuppehållet.

Spelarbetyg: GAIS – KFF (1-1)

Vince Osuji, KFF, Back: 7

Var dominant i defensiven och stod för flera avgörande brytningar och viktiga dueller. Visade prov på stor trygghet och läste spelet på ett utmärkt sätt när GAIS försökte slå långt och kontra på Kalmars höga backlinje. Vann 10 av 15 dueller och stoppade Hedlund och Ahl Holmström med alla medel han hade. När han vann bollen var han inte rädd för att slå långt och precist med ett tillslag vilket satte igång flera farliga spelvändningar och kontringar som helt slog ut GAIS linjer. Kalmar gjorde en mycket bra defensiv insats i en svår match på bortaplan, och Osuji var nyckeln i backlinjen.

Spelarbetyg: VSK – IKS (1-2)

Joakim Persson, IKS, Mittfältare (ut 88′): 8

Rinner igenom för att placerar in 1-0 efter att ha snappat upp en långboll och löpt i djupled. I den andra halvleken är han framgångsrik men stillastående då han väggspelar med Noel Milleskog och assisterar honom till 2-1 målet. Några minuter senare flyter han fram i planen och är nära att placera in nästa mål i samma hörn. Ingen spelare på planen är så avgörande i matchen som Joakim Persson och den formstarka yttern är planens främsta.