VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

ANALYS: Isaac Kiese Thelin vs. Erik Botheim – Vi jämför två himmelsblå spjutspetsar

Malmö FF ångar på i den Allsvenska tabellen efter ytterligare en stabil seger när Elfsborg besegrades med 2-1 på Eleda Stadion när omgång 17 hade smygpremiär. Isaac Kiese Thelin och Erik Botheim var återigen inblandade i den offensiva poängproduktionen. Vi tittar närmare på spelarnas prestationer under våren.

Henrik Rydström har en utmaning i att disponera speltid över en hungrig och högkvalitativ trupp. Två av de hungrigaste spelarna är Isaac Kiese Thelin och Erik Botheim. Två tydliga stjärnor med starkt fokus på den egna målproduktionen. Initialt talades det om en konkurrenssituation där de båda tekniskt sett tävlade om samma position i tränare Rydströms spelsystem.

En inte helt lätt situation att hantera för en tränare som måste hålla de bärande spelarna i truppen nöjda.

Även om Botheim har fått spela aningen mer än Thelin (977 respektive 838 minuter) så är det tydligt att valet föll på att i stor utsträckning spela båda tillsammans. När MFF ställer upp med sitt starkaste lag förväntas de båda starta. En lyckad strategi som gör den allsvenska skytteligan till munter läsning för de himmelsblå supportrarna.

Kiese Thelin leder skytteligan med nio mål efter 11+1 omgångar, och norrmannen Erik Botheim skuggar ett mål bakom.

Annons

Vi har tittat på fler relevanta parametrar för att jämföra de båda spelarnas prestationer och spelstil under våren.

Botheim rör sig gärna över stora ytor runt Kiese Thelin och vi ser även i den underliggande datan att norrmannen är mer involverad i speluppbyggnaden. Han har högre siffror än Kiese Thelin när vi tittar på mottagna passningar per 90 minuter. Botheim ser även bättre ut i vunna offensiva dueller, men det är ett nyckeltal som dras upp på grund av att han har mer speltid.

Isaac Kiese Thelin är oerhört effektiv. Han är bättre än Botheim när det kommer till mål per 90 minuter, och även när vi tittar på xG per 90 minuter. Han har fler avslut på mål trots mindre speltid, och även fler bollkontakter i straffområdet per 90 minuter. Förklaringen hittas förstås både i Rydströms spelsystem, där Kiese Thelin har en mer distinkt och utpräglad roll i boxen, och Botheim oftare förväntas delta i speluppbyggnaden.