VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Anders Norlén: Malmö FF gör helt rätt som budgeterar för Europaspel

De nya reglerna för kvalifikation till Europaspel ger Malmö FF stora möjligheter att förstärka sin position som Sveriges ledande fotbollsklubb, såväl nationellt som i Europa. Klubben gör rätt i att budgetera för Europaspel och öka investeringarna i den egna truppen. Det menar Anders Norlén som analyserat de nya förutsättningarna för allsvenska lag att ta sig till gruppspel i Europa.

Tänkbar dominans i Nytt UEFA-format

Med UEFA:s förändrade kvalstruktur har Malmö FF en gyllene möjlighet att ytterligare befästa sin position på den europeiska scenen. Klubben, som har tagit hem Allsvenskan sex gånger under det senaste decenniet, är synnerligen väl positionerad för att dra nytta av det nya upplägget där mästare som kliver in i andra kvalrundan i Champions League endast behöver vinna ett dubbelmöte för att säkra en plats i åtminstone Conference League (ECL) ligafasen.

UEFA:s nya struktur öppnar således upp för betydande ekonomiska fördelar för de lag som dels har en vana av att vinna egna ligan, dels vågar höja sin riskaptit.

Med potentiella intäkter från segerpremier, mediepool och biljettförsäljning kan Malmö FF:s nettovinst från deltagande i Conference League i sämsta fall landa på mellan 60 och 70 miljoner kronor, endast från deltagandet i gruppspelet.

Skulle man avancera ytterligare och nå Europa League, skulle dessa siffror kunna uppemot fördubblas.

Nya förutsättningar: Markant höjd sannolikhet för seriesegraren att nå gruppspel i Europa

De statistiska förutsättningarna, kombinerade med Malmö FF:s starka finansiella särställning, ger klubben utrymme att anamma en strategi där man budgeterar sportsligt för Europaintäkter de närmaste två till tre åren utan att sätta föreningen i någon betydande risk.

Om klubben skulle misslyckas med att nå sina mål under denna period, skulle en översyn av strategin och riskprofilen kunna vara nödvändig. Men med Malmös regelbundna allsvenska prestationer och förmåga att vinna ligan två av tre gånger, är det rimligt att förvänta sig fortsatt framgång.

Annons

I stället för att satsa på att sälja sina talanger kan Malmö FF nu investera i sin spelartrupp för att stärka laget ytterligare och säkerställa att de är redo att konkurrera på alla fronter, såväl nationellt som internationellt.

Denna tillit till den egna truppen och strategin är inte bara lovande utan har även potential att bidra till ytterligare framgång i både Allsvenskan och kommande Europaspel.

Det är värt att understryka att de nya spelreglerna bara gäller för mästaren i respektive liga och framförallt för klubbar som prenumererar på ligatitlar och upparbetat en ranking som gör att de kliver in som seedade i Champions Leagues andra kvalrunda. Övriga lag har en längre väg att vandra för att ta sig hela vägen till seriespel i Europa, varför deras sannolikhet att lyckas nå hela vägen är betydligt lägre.

Den nuvarande hackordningen och Malmös uppenbara strategiska vägval gör att utmanarna som Djurgården och Häcken måste ställa sig frågor om hur man vinner över tid. Att pressa sig förbi i den sportsliga hierarkin genom att blåsa på i utgiftsracet är snudd på omöjligt på kort sikt, vilket leder till slutsatsen att förutom tydliga taktiska beslut att hugga när dominanten sladdar: hur utvecklar man sin spelartrupp snabbare än Malmö kan spendera pengar?

Detta är en text av @andersnorlen. Följ Anders på Substack för fler analyser inom fotbollsekonomin.