VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

CUPFINAL! Spelarbetyg: MFF – DIF – “Dahlin hjälte med dubbla straffräddningar”

Malmö FF är mästare i Svenska cupen 2024 efter finalvinst på straffar mot Djurgården. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Lucas Bergvall, Djurgårdens IF, Mittfältare: 4
Vill så gärna visa sig från sin bästa sida men idag var det inte mycket som stämde. Det är sällan det slås en öppnande passning som tar laget närmare mål och flera dribblingar på mittplan misslyckas med omställningar som resultat. Den så självklara gestalten av en spelare som är för bra för allsvenskan ser ut att ha fått sig en törn och det var några matcher sedan vi fick se den nu.

Erik Botheim, Malmö FF, Anfallare (ut 72′): 4
Tämligen anonym insats där norrmannen knappt syns till. Samspelet med Kiese Thelin som fungerat så bra tidigare ser vi inte mycket till av och han hålls ständigt felvänd av gästernas mittbackar. Inte inblandad i några målchanser som tränare och supportrar förväntar sig med statusen anfallaren har.

Samuel Leach Holm, Djurgårdens IF, Mittfältare (ut 73′): 5
Täcker stora ytor defensivt och är ofta spelbar men passningsspelet har en del att önska. Sprider såväl långa som korta bollar som gör att lagets anfall stannar upp och uteblir. Är också den som tappar bollen på mittplan i upprinnelsen till Malmös ledningsmål.

Sergio Pena, Malmö FF, Mittfältare (ut 72′): 5
Står för en liknande insats som sin mittfältskollega Berg Johnsen. De båda får den dos av passningar som de brukar men utan att de lyckas öppna upp matchbilden. Pena har några fina bollar i samband med spelvändningar men det leder sällan till något mer än att man tvingar Djurgården att flytta laget från en sida till en annan.

Sören Rieks, Malmö FF, Mittfältare (ut 61′): 5
Lägger ner sitt nyttiga defensiva arbete och är sådär härligt småful emellanåt för att irritera sina motståndare. Offensivt händer det inte mycket och han byts ut efter en timme mot Taha Ali som har helt andra verktyg i sin låda.

Sebastian Nanasi, Malmö FF, Mittfältare (ut 86′): 5
Han utmanar gärna och ofta men kommer inte förbi Piotr Johansson i den utsträckning som han brukar göra med andra motståndare. När han lyckas finns det ofta en medspelare som ger understöd och Nanasis offensiv stryps effektivt. Har haft det tufft i de två mötena med Djurgården och vi får se om det är gästerna som lyckats att hantera honom på ett bra sätt eller om det är lite av en formsvacka som väntar.

Gustav Wikheim, Djurgårdens IF, Anfallare (ut 64′): 5
Visst borde han ha fått en straff när Busanello rev ner norrmannen i den andra halvleken? Även om han inte är lika framgångsrik som han tenderar att bli när han är “i zonen” men vi börjar se glimtar av hans toppar som han visade upp under 2022. Vrider och vänder på sina motståndare utan att riktigt få resultat utav det men positivt för både Wikheim och laget att han var redo för en plats i startelvan.

Isac Kiese Thelin, Malmö FF, Anfallare: 5
Hamnar inte i de farliga lägena som han brukar och det beror till stor del på att han inte hittar de kombinationer med Botheim och Nanasi som varit så framgångsrika tidigare. Gör dock mycket nytta då han inte är rädd för att ge sig in i närkamperna och de är precis på gränsen som de bör vara i en match av den här digniteten.

Oskar Fallenius, Djurgårdens IF, Anfallare (in 64′): 6
Piggt inhopp av yttern som startat alla matcher inför finalen. I allsvenskan har han kört fast och kanske var det ett sånt här inhopp han behöver för att få tillbaka självförtroendet. River upp hål i Malmös backlinje och skapar mer offensivt under inhoppet än han gjort under den senaste tidens speltid i allsvenskan.

Jens Stryger Larsen, Malmö FF, Back: 6
En kontrollerad försvarsinsats gör att Gulliksen hålls kort under nästan hela matchen. Duellen de två emellan som stundtals hettade till ordentligt på Tele2 Arena såg vi inte mycket utav och det var nog klokt av dansken att spela klokt och erfaret. Den defensiva prägeln av hans spel gjorde att han inte hotade offensivt i någon större utsträckning.

Derek Cornelius, Malmö FF, Back: 6
Hård och kompromisslös i närkamperna, mjuk och lugn med bollen. Cornelius har varit en av seriens bästa mittbackar i säsongsinledningen och även om det här inte var en match där han stack ut så mycket så gör han fortfarande en bra match. Vi utsåg honom till matchens bästa spelare i det föregående mötet lagen emellan och det var nog bra för honom att inte hamna mer i rampljuset här för att flytta fokus ifrån det sportsliga.

Pontus Jansson, Malmö FF, Back: 6
Klok i positionsspelet där han sällan kommer fel in i en situation. Ligger tätt på Hümmet vilket gör att han tvingas att falla djupare ner på planen och längre bort ifrån mål. Blockerar en nick av Danielson som hade kunnat smita in vid den bortre stolpen.

Busanello, Malmö FF, Back: 6
Visar verkligen att han gör allt för att vinna. Tuff i närkamperna, reagerar på alla domslut och är härligt tjurig som gör att man som supporter antingen hatar eller älskar honom beroende på var man har sina sympatier. Hittar fram med ett par uppspel till Kiese Thelin som slår ut gästernas mittfält.

Marcus Danielson, Djurgårdens IF, Back: 6
Är så bra som han behöver vara för att Malmös forwardspar ska gå mållösa av planen. Löser försvarsspelet klanderfritt och är precis så lugn med bollen som laget behöver i trängda situationer.

Miro Tenho, Djurgårdens IF, Back: 6
Finländaren står lite i skuggan utav Danielson men mycket av det han gör håller en hög allsvensk nivå. Har inga problem med positionsspelet och är hård i närkampsspelet, något som Taha Ali får känna på då mittbacken tvingas stänga hans väg och ta en varning för att hindra en målchans.

Samuel Dahl, Djurgårdens IF, Back: 6
Kommer upp nära straffområdet vid flera tillfällen och slår inspel som dessvärre sällan når rätt mottagare. Stänger sin kant defensivt under merparten av matchen och understödjer Gulliksen på ett bra sätt som gör att man vinner bollen högt upp i planen vid flera tillfällen. Är däremot steget efter Taha Ali vid Malmös ledningsmål och är den som kunde ha förhindrat att målet kom till.

Jacob Widell Zetterström, Djurgårdens IF, Målvakt: 6
Den förväntade anstormningen från hemmalaget uteblir men de kommer dock upp till några farligheter som Widell Zetterström avvärjer. Jag tänker främst på de två låga skotten utifrån som han får slänga sig på och rädda ut till hörna. Lyckas inte vara lika framstående under straffläggningen som han var i semifinalen då han hjälpte laget att avancera nästintill på egen hand.

Lasse Berg Johnsen, Malmö FF, Mittfältare: 6
Han får som vanligt mycket boll och har den spelfördelande rollen som man vill ha honom i. Då matchen i allmänhet och mittfältet i synnerhet är en så tät historia så blir de flesta passningarna inte så öppnande och avgörande som de hade behövt för att laget skulle bli mer direkta i anfallsspelet. Han hittar dock fram med precis en sån passning när Taha Ali går i djupled och deras samspel ger laget ledningen i matchen.

Tobias Gulliksen, Djurgårdens IF, Anfallare: 6
Tas hårt av motståndarna som gärna vill få honom ur balans men han ser ut att vara opåverkad. Emellanåt lyckas dribblingarna och han tar sig förbi sin motståndare men avslutet som tas är för löst och mitt på Dahlin för att bli riktigt farligt. Det är dock Gulliksens fina aktion med tillhörande assist som leder fram till kvitteringen. Missar dock sin straff som inte var i närheten av så kylig och välplacerad som vi fick se i semifinalen.

Deniz Hümmet, Djurgårdens IF, Anfallare (ut 91′): 6
Betyget dras upp ett snäpp utav målet som han vinklar in i slutet av matchen för annars var det inte så mycket till ett offensivt hot i matchen. Duktig när han vänder upp med bollen efter att medspelarna nått upp till Hümmet med en passning och han värderar klokt då han spelar bollen vidare.

Besard Sabovic, Djurgårdens IF, Mittfältare: 7
Domare Ladebäck markerade tidigt i matchen med att varna Sabovic för en banal förseelse i samband med en hörna. Det såg dock inte ut att påverka honom nämnvärt när han vinner många kamper på mittfältet och spelar erfaret. En av Djurgårdens bättre spelare som starkt bidrar till att laget står upp så pass bra som man gör i en av årets tuffaste bortamatcher.

Piotr Johansson, Djurgårdens IF, Back: 7
Efter 120 minuter ligger ytterbacken med krampkänningar i såväl vader som lår och det är lätt att förstå varför. Lägger ner ett oerhört jobb och försvarsspelet är riktigt bra under matchen. Sedan den Allsvenska premiären har Nanasi gjort mål eller assist i alla matcher förutom de två där han ställts emot Piotr Johansson, det säger en del!

Taha Ali, Malmö FF, Mittfältare (in 61′): 7
När matchen är så tillknäppt som den var finns det få spelare som är så välkomna att kunna byta in som Taha Ali och han ger valuta för pengarna direkt. Spelbar hela tiden och vill ha så mycket boll han bara kan. Är framgångsrik när han får den vid sina fötter och just de pigga benen är nyckeln till lagets 1-0 som han gör efter en djupledslöpning med efterföljande chip över Widell Zetterström.

Matchens bästa spelare:
Johan Dahlin, Malmö FF, Målvakt: 8
Med två straffräddningar blir han den enskilt största anledningen till att laget står som cupmästare 2024. Djurgårdens kvittering kan inte Dahlin lastas för och han står för en stabil insats över 120 minuter med ett litet frågetecken på frisparken som han lite lyckligt kommer undan då returen styrs rakt ut i planen. Ingen spelare har dock en större påverkan på resultatet än Dahlin och den rutinerade målvakten är matchens bästa spelare!