VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

DATA: Hugo Bolin stormar mot genombrott – Vi jämför honom med snittet för allsvenska yttrar och yttermittfältare

Malmös Hugo Bolin ser ut att ta rejäla kliv mot sitt stora genombrott under 2024. Trots att han blev inbytt med knappt tio minuter kvar att spela mot Halmstads BK så hann yttern med att göra två mål. Det gör att han noterats för fyra mål under de fyra senaste matcherna och är allsvenskans kanske hetaste unga spelare just nu. Vi tittar närmare på Bolins siffror.

Malmö FF:s ytter Hugo Bolin var utlånad till Degerfors IF under hösten 2023 och stod för ett mål och en assist på de nio spelade matcherna. Tillbaka i Malmö FF blev det ett antal inhopp under säsongsinledningen men sedan Henrik Rydström gav honom förtroendet i startelvan har det sprudlat om talangen.

Efter en mållös timme mot GAIS har målskyttet kommit igång ordentligt och mål mot både Kalmar FF och IF Elfsborg gjorde att en uttagning till U21-landslaget kom som ett brev på posten. Dubbla mål mot Kroatiens dito i 5-2 segern höjde hans värde ytterligare och om man kunde köpa på sig några Bolin-aktier så hade det nog funnits många ljusblåa som hade varit villiga att investera. Här finns det en oslipad diamant som kan säljas för stora pengar om han fortsätter såhär.

Då Bolins genombrott kom sent på våren är speltiden relativt liten räknat i minuter men det ger ändå en indikation på hur han står sig i konkurrensen. Ställer vi honom mot allsvenskans yttermittfältare och yttrar som har spelat minst 300 minuter under säsongen så ser vi vilket avtryck han gjort.

Siffrorna för mål-, xG- och bollkontakter i straffområdet per 90 är högst av alla spelare men då ska man återigen ha i huvudet att hans speltid är lägre än många andra. Således kommer siffrorna sannolikt att sjunka över tid men han är långt över snittet och hade troligtvis varit det även med flera minuter i benen.

Annons

Årets bästa spelare 2023 har fortsatt att visa sin klass under årets säsong och frågan är hur länge Sebastian Nanasi spelar kvar i allsvenskan. Även om Sead Haksabanovic har hämtats in från Celtic på positionen så är det troligt att även Hugo Bolin kommer konkurrera som Nanasis ersättare.

Sätter vi Nanasi emot Malmös nya kronprins Bolin så ser vi deras olika styrkor. Bolin har som bekant en stor utdelning räknat i mål- och xG per 90 samt avslutar mer än Nanasi men i den här spidern väljer jag att även ha med passningsrelaterade siffror för att ge helheten, och inte minst visa var Bolins förbättringspotential ligger. Nanasi har redan hunnit med nio assist på 13 matcher medan Bolins kolumn är tom så här långt.

Med ett kommande Europakval, och troligt gruppspel, kommer Bolin att få sina chanser och det blir intressant att se hur han förvaltar dem över tid. Det finns en stor potential hos 20-åringen och med ett kontrakt över 2026 finns det gott om tid för de himmelsblå att njuta av hans bedrifter.