VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

DATA: Stefan Billborn tar över IFK Göteborg – Offensiv fotboll att vänta

Stefan Billborn är ett välbekant namn i den allsvenska fotbollen sedan sin tid i IF Brommapojkarna och Hammarby IF. Under tisdagen blev det klart att han lämnar norska Sarpsborg 08 för att ta över IFK Göteborg tillsammans med Joachim Björklund. Duon har arbetat tillsammans sedan tiden i Hammarby och vi ska ta en titt på vilken typ av fotboll Blåvitts supportrar kan förvänta sig.

Billborns Hammarby 2019 – En målmaskin

Många minns nog den fartfyllda och offensiva fotbollen som Billborn stod för när han ledde Hammarby, inte minst under 2019 då laget gjorde 75 mål och var med i guldstriden hela vägen in i den sista omgången. Hammarby ställde upp i ett 4-3-3 och det är en formation som följde med till Norge. Sarpsborg har formerats i ett 4-3-3/4-2-3-1 men de har även spelat i ett klassiskt 4-4-2 i perioder. Två formationer som IFK Göteborgs spelare är vana vid att spela.

I skrivande stund ligger Sarpsborg 08 nästjumbo i den norska ligan men de två senaste säsongerna har man varit ett tryggt mittenlag med nästintill identiskt resultat, en åttondeplacering och 41 inspelade poäng såväl 2022 och 2023. Tittar man på de underliggande siffrorna så finns det däremot mycket som pekar på att man både kunde och borde ha slutat högre upp i tabellen. Vi tar en titt på hur det har sett ut i Hammarby och Sarpsborg samt vad man kan vänta sig i IFK Göteborg.

Faktum är att Billborns lag ofta presterar fina siffror i offensiv riktning och i princip alla mätvärden pekar på att man är ett av ligans bästa lag. Gjorda mål, xG (förväntade mål), antal avslut, bollkontakter i straffområdet – ja, oavsett vad man mäter så är laget i den övre delen av tabellen.

Man är inte ett av lagen som har mest boll och slår flest passningar men däremot är man väldigt direkta i det man gör. Passningar till den sista tredjedelen är man duktiga på och både progressiva passningar och löpningar är man ofta ett av ligans tre bästa lag på. En progressiv aktion är när en passning eller löpning tas som gör att boll eller spelare tar sig avsevärt närmare motståndarnas mål.

 

Annons

Billborns akilleshäl – Defensiven

Akilleshälen för Stefan Billborns lag är dock defensiven där man sällan har ett facit att skryta över. Tvärtom är man ett lag för den nedre tredjedelen och det är också förklaringen till att man slutat åtta två år i rad. En offensiv som fungerar fint har inte lyckats att balanseras med en tät defensiv och således har man slutat i mitten. Värt att notera är dock att man inte behöver vara ett av seriens bästa defensiva lag. 2019 såg det kanske som bäst ut när Hammarby gick som tåget i toppen och gjorde flest mål i serien. Samtidigt var man ett mittenlag räknat i antalet insläppta mål och som vi alla hört: “anfall vinner matcher men försvar vinner titlar”.

 

Vad kan vi räkna med att få se för ett IFK Göteborg när allsvenskan återstartar?

När vi i grafiken ovan lägger lagets siffror för vårsäsongen 2024 bredvid Billborns tidigare facit så ser vi att de defensiva siffrorna ligger i linje med hans tidigare lag. Blåvitt avslutade serien med att nolla Elfsborg på Gamla Ullevi och det är främst anfallsspelet som vi lär kunna se den stora utvecklingen kring.

Sett till progressiva passningar och löpningar så ser vi att man idag ligger i den allsvenska botten och att utveckla just detta har som bekant varit Billborns kännetecken. Med tanke på att man har spelare som Thomas Santos, Paulos Abraham, Oscar Pettersson och inte minst Arbnor Mucolli i truppen så bör det passa den befintliga spelartruppen på ett väldigt bra sätt.

IFK Göteborg har ganska många bollkontakter i straffområdet men man kommer inte till avslut i någon större grad och således har man gjort näst minst antal mål i serien. Det är siffror som med stor sannolikhet kommer att öka under det nya styret. Yttrar finns det gott om i laget och en riktig nyckel för att få det att lossna kommer vara att antingen få igång en av lagets centrala anfallare eller att rekrytera en ny. En spelare som Victor Edvardsen hade passat bra in i Billborns sätt att spela och kanske är det dags för honom att komma hem nu?