VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Elfsborgs Timothy Ouma närmar sig genombrott – Vi jämför Ouma med Yalcouyé

Malick Yalcouyé har tagit Allsvenskan med storm, och ser ut att bli en av seriens dyraste försäljningar genom tiderna. Den 18-årige maliern har kopplats ihop med en lång rad europeiska storklubbar. I skymundan av Yalcouyé ser Elfsborgs 19-årige kenyanske talang Timothy Noor Ouma ut att sakta närma sig ett genombrott. Vi jämför Ouma med Yalcouyé inför lördagens västkustderby, där den senare tyvärr är avstängd.

IFK Göteborgs Malick Yalcouyé har i år fått fullt förtroende och spelat samtliga elva allsvenska matcher. Han har utmärkt sig ordentligt och i flera jämförelser visat sig ha starkare siffror än exempelvis Djurgårdens, snart Tottenhams, Lucas Bergvall.

Under lördagens västkustderby är Yalcouyé avstängd, vilket definitivt lär påverka matchbilden. Vid en granskning av Yalcouyés prestationer i relation till sina lagkamrater är han dominant, och till och med överlägsen, på parametrar som lyckade offensiva och defensiva aktioner per 90 minuter.

Timothy Ouma, som anslöt till Elfsborg under sommarfönstret 2022 har sakta jobbat sig allt närmare startelvan under säsongen, med flera fina insatser i ett Elfsborg vars prestationer och resultat varierat.

När vi jämför spelarna mot varandra är det tydligt att den omskrivne Malick Yalcouyé har en bredare repertoar. Han är mer involverad i passningsspelet, och har ett stort övertag när det kommer till lyckade offensiva aktioner. Bollbehandlingen kombinerat med smidigheten gör även att han tar fler dribblingar per 90 minuter. Men det är i duellspelet han han har det tydligaste övertaget, både sett till utfall och frekvens.

Annons

Timothy Ouma, som har en lägre utgångspunkt än Malick Yalcouyé, har samtidigt ett antal mer defensivt orienterade kategorier där han briljerar. I lyckade defensiva aktioner och brytningar per 90 minuter är han starkare än Malick Yalcouyé. Ouma dribblar betydligt mer sällan än Yalcouyé, men oftare med lyckat utfall. I kategorin avslut och xG per 90 minuter har båda spelarna ungefär samma underliggande siffror.

Under lördagen möts IFK Göteborg och IF Elfsborg i det klassiska västkustderbyt. Då kan vi få se mer av Timothy Ouma, givet att han får fortsatt förtroende av tränare Jimmy Thelin som gör sin sista match innan flytten till skotska Aberdeen.