VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

GAIS: Resan genom divisionerna

De senaste åren har BK Häcken etablerat sig som det bästa laget i Göteborg. I avsaknaden av GAIS och ÖIS har göteborgarna fått nöja sig med den minst klassiska rivaliteten i staden. Men det är det slut på nu. GAIS är tillbaka, och det med besked. Efter tolv spelade omgångar parkerar man på en imponerande femteplats, efter Malmö FF, Djurgårdens IF, Mjällby och Hammarby.

GAIS har dessutom hunnit med att vinna två derbyn, mot Häcken och ärkerivalen IFK Göteborg. Men framgångarna påbörjades för ungefär tre år sedan då laget flyttades ned till division 1. Där och då kunde nog få tro att man skulle ta sig upp två divisioner på två år, men det är precis det man gjort.

Tränaren Fredrik Holmberg (t.h) har tagit upp GAIS två divisioner på två säsonger. Foto: Bildbyrån

 

Ettan Södra 2022

GAIS inledde hemma då man slog Oddevold med 2-1. Visserligen spelade man på Bravida Arena på Hisingen, men det var till synes ingen nackdel. Hemmapremiären på Gamla Ullevi kom mot Tvååkers IF i omgång tre, även det blev hemmavinst.

På 30 omgångar vann GAIS 22 matcher, kryssade sju och förlorade bara två. Man vann serien på 70 poäng, sex före tvåan Falkenberg och betryggande elva poäng före trean Oddevold.

Spelare och supportrar firar uppflyttningen till Superettan. Foto: Bildbyrån

Den dåvarande ordföranden Roland Blomstrand var mycket nöjd och sade i en intervju till Aftonbladet:

– Jag tycker det är en väldigt bra ledargrupp vi har. De har jobbat med pojkarna på ett väldigt, väldigt bra sätt. Jag har sett väldigt många bra Gais-årgångar men det här gänget hänger ihop och det bådar gott för framtiden.

Framtiden blev kanske ljusare än vad Blomstrand kunde ana. Tränaren som tog upp laget till Superettan var Fredrik “Fidde” Holmberg, som tog över inför nedflyttningskvalet 2021. Nu hade han tagit tillbaka Gais till näst högsta serien, men fler framgångar väntade.

 

Superettan 2023

GAIS kom tvåa i Superettan 2023. Man lyckades inte vinna, eftersom VSK var snäppet vassare. Men det räckte till uppflyttning, som firades på Stadsparksvallen borta mot Jönköping med tusentals tillresta GAIS-supportrar.

Men allt började hemma borta mot Östersund, där det blev 1-1. I andra omgången tog man säsongens första seger, mot IK Brage på Gamla Ullevi. Man vann sedan mot både Utsikten och Landskrona innan man åkte på första förlusten, borta mot Helsingborg.

Trots att man säkrat uppflyttning mot Jönköping i omgång 29 kom ändå hela 10 786 personer på sista matchen för säsongen, mot Utsikten. Den betydelselösa matchen slutade i förlust, men det gjorde knappast något. Känslan av att vara vinnare hade etsat sig fast i klubben och hos supportrarna. Fredrik Holmberg kunde titulera sig uppflyttningsspecialist, efter att ha gått raka vägen upp i Allsvenskan.

Målvakten Mergim Krasniqi firar uppflyttningen på Stadsparksvallen. Foto: Bildbyrån

 

Allsvenskan 2024 och publiksuccén

GAIS publiksnitt de senaste tre säsongerna, inkluderat elva omgångar in i 2024, är imponerande. Man har till synes en stor supporterskara som aktiverats i och med de senaste årens framgångar.

2022: 2 338
2023: 4 876
2024: 9 174

Säsongen i Superettan hade man näst högst publiksnitt, endast slagna av Helsingborg. I Ettan Södra hade man klart bäst publiksnitt det året. Nu ligger man på en sjundeplats i publikligan med ett hemmasnitt på 9 147. Hemmaderbyt mot IFK Göteborg lockade över 16 600 åskådare och derbyt mot Häcken över 10 000. Man ligger före Elfsborg, som gjorde en stark säsong i fjol och kom tvåa.

Laget tackar supportrarna efter vinsten mot IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån

Man har visserligen inga hemmaderbyn kvar nu, men flera storlag har ännu att besöka Gamla Ullevi. Som AIK, Malmö FF och Hammarby. För Hammarby är bortamatchen mot GAIS årets stora bortaresa. Där har man tilldelats 5 000 platser och kommer ha det största bortaföljet näst efter IFK Göteborg.

Det finns alltså goda skäl till att tro att GAIS fina publiksnitt håller i sig, förutsatt att man fortsättningsvis spelar en vinnande fotboll. Staden Göteborg har fått tillbaka en riktig derbyrivalitet, och det grönsvarta makrillstimmet trivs.