VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

INTERVJUSERIE: Svenska supporterpoddar, del 2 – “Malmö FF har en unik vinnarkultur i Allsvenskan”

I andra delen av vår serie om allsvenska supporterpoddar ringde vi upp malmöiten Jon Nordström. Han driver podden Radio 1910 och vi frågade om hans syn på Malmö FF, kulturen kring klubben och vad han tror om årets säsong. Han berättar om vilken ära det är att få vara en naturlig del av supporterkulturen i staden i sitt hjärta. Och att vara ett nav i diskussionen om allt som rör klubben. Han berättar också vad som skiljer Malmö FF från konkurrenterna, ger sin syn på Helsingborgs IF och berättar var han vill se podden om fem år.

Vad arbetar du med?

Jag är marknadschef på marknadsbyrån InterMail här i Malmö. Och så producerar och medverkar jag i MFF-podden Radio 1910 exklusivt åt Spotify.

När började du hålla på Malmö FF?

Det är för att jag dels kommer från Malmö och då håller man på Malmö FF. Och dels så har jag alltid varit fotbollsintresserad. Min släkt är väldigt idrottsintresserad i stort. Och för min del så började jag med att jag var intresserad av nästan alla idrotter. Men till slut så har det specificerats ner till Sverige, Allsvenskan och MFF.

Och det är väl av många anledningar men ju äldre jag blir dessutom så intresserar jag mig för mer och mer saker kring fotbollen och allt vad det står för. I Allsvenskan så är det väldigt viktigt för mig med 51%-regeln, att vi inte har VAR och alla de där grejerna. Att man kan efterleva svensk kultur, för vad man nu vill definiera det som, genom fotbollen. För det är ju trots allt världens största sport, men det är också Sveriges största.

Ja, just angående VAR såg jag ju att de inte verkar gå vidare med det inom fotbollsförbundet. Det var en nyhet som kom igår.

Jon Nordström, Radio 1910. Foto: Privat.

 

Har du någon favoritspelare genom tiderna?

För mig personifierar Markus Rosenberg Malmö och Malmö FF väldigt, väldigt väl. Så ska det bara vara en spelare så är det Markus Rosenberg. Det är ju lite lustigt eftersom vi är jämngamla och har gått i skolan tillsammans.

Ja, men jag tänker mig att det kanske beror på hur gammal man är såklart, men han är ju symbol för den senaste framgångseran, då tänker man ju på Markus Rosenberg.
Så är det absolut. Annars skulle jag säga att jag tycker att Patrik Andersson symboliserar mycket av detsamma, och även hans bror Daniel Andersson som ju också har gått och blivit en väldigt, väldigt duktig sportchef i MFF. De tre sticker ut för mig.

Vem hade du helst intervjuat i Malmö FF?

Jag har faktiskt intervjuat ganska många av dem jag vill. Det skulle nog vara just Rosenberg som jag inte har fått till det med än. Men det var kul också, alltså så här, jag kan nog få de flesta att hända. Det är nog bara Rosenberg. Men det hade varit roligt. Men med det sagt, kanske Stefan Schwarz, kanske Jonas Thern, Martin Dahlin, någon av de åttiotalsspelarna hade varit roligt.

Om du hade fått intervjua Zlatan Ibrahimovic, hade du gjort det då?

Nej, han är helt ointressant för mig. Alltså så här, på ett sätt så hade det varit intressant, och jag hade gjort det om jag fått uppdraget att göra det. Men alla hans svar är helt ointressanta för mig. Han är totalt persona non grata i Malmö.

Vad är unikt med Malmö FF:s supporterkultur?

Det är en jättebra fråga. Det är nog svårt att säga det inifrån. Det som jag märker är att det andra tenderar att försöka definiera oss utifrån, är att vi själva pratar väldigt mycket vinnarkultur. Och det är många som gör sig lustiga över det.

Jag tror att det som särskiljer oss där som stad och människor, såväl som då att det kanaliseras genom laget, det är att i vår då påstådda kaxighet ingår det ett extremt kryddmått av självkritik.

Ingen dömer oss hårdare än vad vi gör själva. Frågar du då Daniel Andersson inför säsongen vem som ska vinna, så kommer han alltid säga Malmö, för att Malmö ska vinna varje år. Vi har bästa förutsättningar. Det är klart som fan att vi ska de facto vinna. Gör vi inte det, som säsongen 2022, blir det en extremt hård kritik, inifrån, där allting utgår ifrån, okej vi vann inte, hur ska vi göra för att vinna nästa år? Du kan inte gömma dig bakom floskler eller snack i Malmö, som jag kan uppleva att man kan göra i andra städer.

Exempelvis, Bosse Andersson (sportchef i DIF) sade för några år sedan att han vet att pressen är jävligt hård på Malmö. Djurgården och AIK brukar ju prata mycket om att de är stora, det ska alltid vinnas och så vidare. Men jag kan inte riktigt se att det kommer så mycket repressalier. Det händer inte så mycket när det inte vinns, utan folk är ganska okej med det ändå, för att de facto så vinner inte Djurgården och AIK sådär jätteofta trots allt.

Där tycker jag att vi särskiljer oss. Vi är ärliga. Tycker vi ska vinna och gör vi inte det så är vi extremt självkritiska. Där tycker jag att vi sticker ut.

Vilken rival är den största rivalen eller den som du absolut mest gillar att slå?

Det är rörligt för mig. När jag växte upp så vann ju IFK Göteborg allt i flera år. Och Göteborg är ju vår stora rival. Det är de som har näst flest cupguld och de som har näst flest seriesegrar.

Och vi fick alltid spö mot dem genom hela jävla 90-talet. Så när jag är på bortamatch mot Göteborg så får jag fortfarande ibland panikattacker av att jag upplevt så mycket smärta där. Det är roligt, men det händer på riktigt. Det är en del av en överdrift. Så det har alltid varit mot Göteborg.

Sen så blev ju Helsingborg väldigt bra. Och det blev de till följd av att de fick en massa spelare och kompetens av MFF. MFF ville ha en derbyrival som skulle locka upp publiksiffrorna i början på 90-talet. Men som du kanske vet så är ju Helsingborgs supportrar ganska speciella. De har ju till exempel så kallad ”fri jakt” på stan, varpå den här stackars Djurgårdspappan dog där för några år sedan. För att någon idiot slog ihjäl honom, om du minns det?

Ja just det. Det var för tio år sedan ungefär tror jag.

Och det är i sin tur ganska unikt för Helsingborg att just deras supportrar kör den grejen och rent generellt är ganska trista. Därför blev det Helsingborg ganska länge.

Men sen sportsligt de senaste fem-tio åren så är det framförallt Stockholmslagen. Och det tycker jag är ganska roligt för att Stockholmslagen får ju väldigt mycket naturlig uppmärksamhet i media, eftersom media primärt sitter i Stockholm. Och då blir det ju extra mycket hets mellan oss och Stockholmsklubbarna.

Just nu skulle jag nog säga Djurgården. Djurgården är under 2000-talet vår svåraste motståndare. Det är bara statistiskt att titta på vad vi snittar mot Djurgården. Det är överlägset vår svåraste motståndare. Och sen för egen del så kan jag känna också att det har hänt rätt mycket därutöver som gör att det är extra skönt att slå Djurgården.

Perfekt vecka nu också med tre Stockholmsmatcher och sedan cupfinalen som en avslutning på det.

Ja, precis. Förhoppningsvis i varje fall.

Vad fick er att starta Radio 1910?

Vi fick faktiskt frågan av Spotify. För att det som hände var att Spotify, när Discovery tog över sändningsrättigheterna för Allsvenskan för tre år sedan så startade de ett samarbete med Spotify och Unibet för att sälja produkten Allsvenskan ännu lite mer och för ännu lite mer uppmärkt kring den. Så då köpte de upp de största supportpoddarna för alla lag. Men Malmö tyckte att de inte hade någon podcast.

Och för egen del så hade jag den största supporterpodden Vårt blåa lag. Den var jag med och skapade. Men sen låg den och vilade. Men så visste de vem jag var, varefter jag fick samtalet. Ja, men vill du starta en MFF-podd? Och så gjorde jag det. Så det är på den vägen.

Det var jag och en kille som heter Simon Pålsson. Han var med i början, och nu sitter han och gör Fans Corner tillsammans med Alexander Axén och Per Hansson. Han är inte med sedan säsong två. Han var med först året, men det var han som fick frågan först och sen frågade han mig.

Vilka utmaningar har ni haft med att driva podcasten?

Ja, det har vi absolut haft. Dels så är det bara en halvtidssyssla, max. Det handlar ju mycket om passion. Det måste man investera. Du investerar mycket tid för att få lite ersättning. Och framförallt så är det ju ett avsnitt i veckan, vilket innebär att jag tar med det på min semester. Var jag än åker. Är jag sjuk, så… Ja, det är skit samma. Det är bara att få ur sig ett av sig ändå.

Utmaningen är framförallt att få det praktiska pusslet att alltid lösas, alldeles oavsett. Jag tror att frågar man min fru så tar det nog lite för mycket tid. Samtidigt som hon är extremt stöttande, eftersom hon förstår att detta ger mig väldigt mycket energi också.

Ja, det är lite som om man är supporter, normalt sett, så lägger man ju en del tid på laget. Men här är det egentligen som en slags betydligt mer tidskrävande variant av det. Jag lägger kanske 20–30 timmar i veckan på detta.

Okej, okej, det är rätt mycket alltså.

Ja, och då är jag med och driver en marknadsbyrå också, vilket jag kan avslöja att det tar rätt mycket tid också. Och utöver det så har vi en femåring och en åttaåring. Det är ungefär de tre sakerna jag gör.

Vad får ni för respons från lyssnarna?

Vi får extremt bra respons. Det är sjukt roligt. En av de fetaste sakerna också med att driva den här podden är att jag finner mig själv hamna i sammanhang med sjukt intressanta människor. Och det är jag otroligt stolt och tacksam och glad för.

Jag pratar med Saga Fredriksson ibland i podden. Anders Andersson. Alla spelare. Hjälptränare. Och rent generellt intressanta människor. Och sen så artister som är med i podden. Jag pratar med, jag vet inte om du känner till den, men Jonathan Johansson. Vi ska ha hans låt nu, Alla helveten. Även Familjen. Familjens låtar får vi fri tillgång till. Och allmänt Malmö-förknippade artister och Malmö-förknippade låtar. Och det är ett sjukt roligt sammanhang att vara med i. Och återigen, jag är extremt stolt och tacksam för det.

Sen vad gäller responsen från lyssnare får vi jättemycket. Och det ger också sjukt mycket energi. Vi släpper ju ett avsnitt på kanske i snitt 45–50 minuter i veckan och däremellan, jag kan ledigt få 1000–5000 meddelanden i veckan.

Okej, det är rätt mycket. Är det så att ni har kuggat in i Malmökulturen? Att ni är en del av lokalkulturen överlag?

Absolut. Och det är väl också en del, om man ska återgå till din tidigare fråga med vad som är unikt med Malmökulturen eller MFF Support. Det är ju att vi har ju bara ett lag. Är du ifrån Malmö finns det inte att du håller på ett annat lag.

Vår stad är bara ljusblå. Så det finns inte riktigt någon konfliktyta. Går jag i stan på matcher är hela staden ljusblå. Och det innebär ju att en hyfsad stor andel som går runt i din MFF-tröja lyssnar ju någonstans på min podd, eller känner åtminstone till den.

Det är absolut ingenting speciellt med mig så. Det är inte det. Om du gör en podd om MFF då företräder du på ett sätt staden. Och det innebär att staden måste någonstans acceptera vem du är. Annars kommer du bli så jävla nerröstad. Jag och mina poddkollegor som också är födda och uppvuxna i Malmö och bor i Malmö blir ett slags språkrör för staden. Det är åtminstone min ambition.

Min förhoppning är att alla ska få in sin röst hörd genom podden. Det är väldigt viktigt för mig att alla Malmö-supportrar ska känna sig representerade.

Men nej alltså sammantaget jag ser det verkligen som ett hedersuppdrag och jag gör verkligen mitt absolut yttersta för att företräda staden på så bra sätt som jag kan i den här podden.

Har du något favoritögonblick från podcasten? Något som sticker ut?

Varje gång man vinner en stor match. Jag kommer direkt att tänka på när vi gick till Champions League. Det var inte Play Off för Champions League, men vi slog ut Glasgow Rangers på bortaplan då i Champions League-kvalet. (tredje kvalrundan, 2021, red. anm.)

Just det avsnittet dagen efter, minns jag med värme. Vi öppnade en flaska champagne. Jag, Simon och Johanna satte oss och Johanna spelade in och vi bara svävade på moln. Det kanske är ett av dem, åtminstone.

Har ni någon vision om fem år? Har ni någon tanke så där vill vi vara då?

Jag vill egentligen bara ta det så stort jag bara kan. Jag vill gärna inkorporera video också till nästa år. Jag tror, det har jag velat i flera år men det är ju som sagt en Spotify exclusive podd så om de inte vill göra det så begränsas jag till det. Men jag vill egentligen i grunden bara sprida glädje och inte slösa lyssnarens tid.

Och om det innebär att det blir fler lyssnare så det är ju en välkommen konsekvens. I grunden vill jag bara sprida glädje.

Jag har några avslutande frågor om säsongen som helhet. Nu har vi ju gått fem omgångar in och Malmö har vunnit fem av fem matcher. Hur ser du på förutsättningarna inför säsongen?

Det är den bästa truppen jag har sett. Som jag har varit med om. Och eventuellt återstår att se, men det är en av de bästa startelvorna jag har sett också. Så att det skulle bli väldigt bra. Och nu är ju ingenting klappat och klart men att det skulle bli… Det såg väldigt bra ut direkt. Det var jag väldigt övertygad om och jag tror att det bästa återstår.

Jag tror att vi kommer nog springa hem ligan och det är lite på gott och ont om man som jag har en podcast. Det innebär att tävlingsnerven i princip är död. Det är inte helt lätt att göra avsnitt som är intressanta att lyssna på. Därför är jag faktiskt lite halvglad att Västerås bjöd på så bra motstånd som de gjorde. Då kan man dissekera detaljerna på ett mycket mer intressant sätt.

Sedan rent tävlingsmässigt… Jag hoppas att vi vinner cupen. Det är vi väl favorit till skulle jag säga. Jag misstänker att det landar i att vi kommer att gå till Europa League. Det är också jätteroligt. Det är väldigt roligt att åka på bortamatcher i Europa-spel, personligen. Och sen så hoppas jag bara på att fler och fler ungdomar ges chans i MFF. Så att de slår igenom. Då tänker jag på Loukili, Makolli, Zetterström, Skogmar och så många det bara går helt enkelt.

Det är också en grej i MFF:s DNA. Det är extremt viktigt för oss att ta fram egna talanger så att vi känner anknytningen till staden. Det har blivit lite för mycket av att köpa in utifrån på senare år och den utvecklingen vänder jag gärna på.

Ni har ju en bra trupp, men har du några spelare som du tycker är absolut viktigast i laget?

Nu har vi så jäkla mycket. Vi har en jäkla bred trupp. Jag var på väg att säga Isak Kiese Thelin, men nu är ju Botheim sjukt duktig så han blir ju mindre viktig. Vi har ingen naturlig ersättare till Peña i truppen så jag tror inte vi säljer honom till sommaren. Han kommer däremot att gå efter säsongen. Går Nanasi så är han oersättlig i det avseendet att du inte kan köpa in spelare med Nanasis kvalitéer. Han har gjort 46 poäng de senaste 51 matcherna. Var hittar du en sån spelare för pengar som MFF har? Det går inte. Så Nanasi är väl bäst och oersättlig.

Annars är ju Pontus Janssons intåg extremt värdefullt. Stryger Larsen är ju redan en av Allsvenskans bästa spelare, tycker jag. Och Derek Cornelius tar jättekliv. Det är som du hör, det är väldigt svårt att välja en men vi har väldigt många bra välja mellan i år.

Pontus Jansson, är han favoritspelaren i den här upplagan av MFF?

Nej, inte Jansson. Han är inte min favorit men jag gillar honom dels att han är en spelande med supporter med allt vad det innebär och även för att han är en kravställare. Vi ser det i av planen, precis som Rosenberg var när han kom tillbaka.

Men även på planen vad gäller träningar och så. Han kom till exempel tillbaka från vinteruppehållet och vann konditionsträningen. Och den där ribban måste du sätta som lagkapten i MFF. Och det är jag väldigt glad för att han gjorde.

Redaktionens anmärkning: Denna intervju genomfördes 26 april 2024

Jag gillar mer Rasmus Bengtsson och Niklas Moisander-spelartyperna. De som är lite mer kalla med bollen, kanske lite mer fotbollshjärna. Men samtidigt är alltså Pontus Jansson fortfarande, med det sagt, en av Allsvenskans bästa spelare. Det är bara att han inte är min favoritspelare.

Om du tippar slutresultatet för årets Allsvenskan. Jag antar att det blir MFF som etta?

Alltså så här. Om vi inte skulle bli etta inför säsongen så hade det varit ett extremt misslyckande. Nu när vi har vunnit de första fem matcherna och släppt nio skott på mål mot oss och vi släppt in ett mål sammanlagt vilket inträffade vid en 5–0-ledning så hade jag blivit otroligt förvånad om vi inte vann.

Vem var det som gjorde det målet? Vilken match var det?

Norrköping Team Prica tror jag det var. Jag kan ha fel, men någon Norrköpingsspelare i typ 87:e.

Bollsvenskan tackar Jon för intervjun.

Vill du lyssna på Radio 1910 gör du det på Spotify.

Följ Jon på X här.

Följ Radio 1910 på X här.