VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Kommentar: “Celina cementerar AIK i toppen”

“AIK tog in vatten” - Orden är sportchefen Tomas Berntsens, och kommer från ett uttalande i AIK-podden Testa Stör från den 28 april. Det hela var förstås en kort men talande beskrivning av det illavarslande läget i AIK i samband med att norrmannen anslöt som sportchef förra senvåren.

“AIK tog in vatten”

Orden är sportchefen Tomas Berntsens, och kommer från ett uttalande i AIK-podden Testa Stör från den 28 april. Det hela var förstås en kort men talande beskrivning av det illavarslande läget i AIK i samband med att norrmannen anslöt som sportchef förra senvåren.

AIK befann sig i en mycket allvarlig kris, såväl sportsligt som medialt.

tormen röt och åskan gick.

Thomas Berntsens uppdrag var att se sanningen i vitögat och agera därefter. AIK öppnade plånboken och aktiverade den i jämförelse med konkurrenterna skrala stridskassan samtidigt som den mytomspunna kvasten började jobba. Det visade sig att norrmannen med hård hand skulle städa upp bland både ledare och spelare, ett arbete som fortsatt fram till säsongsstarten 2024.

Den 31:a augusti 2023 lånar AIK in 26-årige norsk-kosovanske landslagsspelaren Bersant Celina. En spelare med ett gediget cv, även om insatserna är spridda över ett större antal klubbar i länder som England, Nederländerna, Frankrike och Turkiet.
“Bersant är en spelare med en stor offensiv repertoar, samtidigt som han är en fighter och lagspelare.”

Så lät det när nämnde Berntsen i en kort kommentar beskrev nyförvärvet som alltså anslöt när AIK fortfarande befann sig i kris. Celina var en värvning från en hög hylla.

Omställning tar tid. Nybyggen tar tid. Anpassning tar tid. Allt tar tid. Och just tid är något som sällan finns i AIK, där det oftast gäller att prestera redan under smekmånaden. Därför var det logiskt att många började tvivla på Celina, då han varken dominerade eller glänste under första halvåret. Kanske särskilt som Anton Salétros hade klivit in som en frälsare som sög åt sig precis allt strålkastarljus.

Men Thomas Berntsen och Henning Berg tvivlade inte, och visade detta genom att aktivera förlängningsklausulen och erbjuda ett kontrakt till 31:a augusti 2026. Bersant Celina skulle bli en del av nya AIK.

 

Gamla AIK har återuppstått

Identitetsmässigt är inte nya AIK ett nytt AIK. Det är gamla AIK som kommit tillbaka. Ett AIK som är cyniska, disciplinerade och effektiva. Ett AIK som inte dras till lockelsen att hålla på med skönspel, och samtidigt vet att disciplin, uthållighet och individuell kvalitet kommer generera många poäng över tid.

Nu är man tillbaka. Gamla AIK. Tre segrar och två oavgjorda på fem matcher talar sitt tydliga språk. En förlust på tretton tävlingsmatcher, där enda plumpen kom i cupförlsuten mot ärkerivalen Djurgården. En lång rad av värdefulla poäng som kommit trots att man sällan visat upp någon direkt spelmässig dominans. AIK kommer när den femte omgången är färdigspelad parkera på den allsvenska andraplatsen, och man har goda möjligheter att bli ett av de tre-fyra lagen som slåss bakom MFF. Bersant Celina utgör en stor del i denna förvandling.

Celina var direkt matchavgörande med mål och assist i derbyt mot Djurgården där han byttes in efter Abdihakin Alis rekordtidiga skada efter bara sex sekunder. En insats som följdes upp med en likvärdig prestation mot Värnamo. Celina slår den perfekta crossbollen som leder fram till 1-0, och står även för en fin assist till Benjamin Tidemann Hansens nickmål på övertid i den första halvleken.

Värnamo är inte samma Värnamo som man var under Kim Hellberg. Man är mindre distinkta och mindre effektiva. Med det sagt är detta inte ett lag som ska skämmas över kvällens insats på Friends Arena. Man vinner bollinnehavet och skapar tio målchanser, att jämföra med AIK:s tolv. Men har dessutom betydligt fler anfall än hemmalaget, och nog kunde Gustav Engvall ha spräckt säsongens målnolla om inte Nordfeldt med fingerspetsarna hindrat ett i övrigt mycket bra avslut från att gå in.
Trist för Värnamo vars insats förmodligen hade räckt till poäng mot förra årets AIK.