VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

KLART: Hakšabanović till MFF – Yttermittfältarens data från tidigare år

Malmö FF uppges vara mycket nära att köpa loss Sead Hakšabanović från Celtic. Parterna sägs slutförhandla om ett femårsavtal. Vi har tittat på yttermittfältarens underliggande siffror i IFK Norrköping, Djurgårdens IF, Celtic och Stoke City.

Sead Hakšabanović i IFK Norrköping, 2020

Hakšabanovićs lånades under andra halvan av säsongen 2019 in från Premier League-klubben West Ham. Hösten i Norrköping var mycket framgångsrik, vilket medförde att IFK Norrköping valde att köpa loss spelaren. Under 2020 fortsatte framgångarna, och Hakšabanović noterades för sex mål och tio assist samtidigt som lagkamraten Christoffer Nyman vann skytteligan med 18 gjorda mål. Yttern hittade en tydlig roll i dåvarande tränaren Rikard Norlings IFK Norrköping. Så här sade Norling i samband med att Hakšabanović såldes till ryska Rubin Kazan:

“Det har varit ett sant nöje att ha haft att göra med Sead, både som spelare och människa. Jag önskar honom lycka till av hela mitt hjärta”

 

 

Sead Hakšabanović i Djurgårdens IF, 2022

Bara veckor innan den allsvenska premiären 2022 slog Djurgårdens IF:s sportchef Bosse Andersson till med en rejäl transferbomb, när Hakšabanović blev klar för ett lån fram till 30 juni. Tiden i Stockholmslaget var inte fullt lika dominant som tidigare perioder i Allsvenskan. Poängproduktionen slutade på två mål och en assist, på elva allsvenska matcher. Vår data visar samtidigt en spelare som överpresterade mot allsvenskans yttrar i de flesta kategorier, där lyckade offensiva aktioner var högt.

 

Annons

Sead Hakšabanović i Celtic, 22/23

Flyttlasset gick vidare till skotska Celtic, där Hakšabanović tecknade ett femårskontrakt. Fem mål och två assist blev spelarens poängfacit under säsongen på 943 spelade minuter. Även här ser vi underliggande data som vittnar om mycket fina prestationer i jämförelse med ligans övriga yttrar och yttermittfältare.

 

Sead Hakšabanović i Stoke City, 23/24

Inför säsongen 23/24 lånades Hakšabanović ut från Celtic till Stoke City i den engelska andradivisionen. Där har han spelat 1053 minuter och stått för ett mål och två assist.

 

Hakšabanović som ersättare till Sebastian Nanasi?

Malmö FF får vid en eventuell värvning hem en poängstark spelare som mycket väl vet vad som krävs för att leverera i Allsvenskan. Även om den internationella karriären inte inneburit maximal speltid är det tydligt att Hakšabanović har potential att komma till sin rätt i ett offensivt välfungerande lag som tar tillvara på hans styrkor.

Malmö FF:s Sebastian Nanasi, som varit en av vårens bästa allsvenska spelare, lämnar med hög sannolikhet föreningen under det kommande sommarfönstret, varför det är troligt att Hakšabanović ses som en direkt ersättare. Huruvida Hakšabanović kan nå upp till Nanasis exceptionella nivå och poängproduktion är svårt att avgöra, men i Malmö FF får han bedömt både det förtroende och den sportsliga nivå på lagkamraterna som behövs för att kunna fart på karriären.