VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

SILLY: Victor Eriksson nära Hammarby IF – Vi tittar närmare på mittbacken med förflutet i IFK Värnamo

Med Edvin Kurtulus såld till de bulgariska mästarna Ludogorets samtidigt som nyförvärvet Frederik Winther blev knäskadad tidigt på vårsäsongen så finns det behov av att förstärka Hammarbys mittlås. Redan under vintern nämndes 23-årige Victor Eriksson som ett potentiellt nyförvärv och den skrala speltiden i MLS-laget Minnesota gör att han kopplas ihop med en återförening med tränaren Kim Hellberg.

Victor Eriksson var med på Värnamos resa från Division 1 Södra till Allsvenskan och gjorde totalt fem säsonger i klubben. Under vintern gick flytten till MLS men äventyret i USA har inte inneburit den framgång som han hoppats på, och det har bara blivit fyra framträdanden i Minnesota United.

I Kim Hellbergs Värnamo var han däremot självskriven och startade i samtliga matcher som han var uttagningsbar till. Det är med andra ord lätt att förstå varför det skulle kunna vara intressant för båda parter att få arbeta tillsammans igen.

När vi ställer Victor Eriksson mot snittet för allsvenska mittbackar under föregående säsong ser vi direkt hur stark han är i duellspelet jämfört mot sina dåvarande konkurrenter. Såväl antalet dueller som andelen vunna dueller sticker ut ordentligt och här var han en av seriens främsta på sin position. Det statistiken inte visar är hans kloka positionsspel och sättet han utnyttjar sina 192 centimeter. Med sin långa räckvidd och starka duellspel är han duktig på att hålla sin motståndare felvänd och neutralisera ett potentiellt hot i ett tidigt skede.

 

Annons

Grafik: Victor Eriksson vs. Edvin Kurtulus

Även i en direkt jämförelse med Edvin Kurtulus ser vi att den senares potentiella ersättare står sig mycket bra. Kurtulus är stark i duellspelet i allmänhet och i spelet längs marken i synnerhet, och samtidigt ser vi att han vinner sina luftdueller i högre grad. Eriksson är däremot starkare på en lång rad områden, vilket vår grafik visar. Han slog näst flest passningar av alla mittbackar under 2023 men många utav de var av det enklare slaget som gick i sidled eller bakåt i planen.

Det Hammarby inte kommer att kunna ersätta är Kurtulus vassa passningsfot på de mer avgörande passningarna. Sett till långa passningar, passningar till sista tredjedelen- och in i straffområdet så har Kurtulus siffror som är mellan två och tre gånger så höga som Eriksson.

I Eriksson skulle Hammarby få in en stark och stabil backrese som är ett säkert kort som säkerligen kan gå rakt in i laget. Dels tack vare hans egenskaper men inte minst på grund av att han vet precis hur Kim Hellberg vill att han ska agera både på egen hand och tillsammans med sina lagkamrater.