VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Simon Gefvert borta hela säsongen – Dödsstöten för Västerås SK som kämpar i motvind?

Simon Gefvert, framstående wingback i VSK, har drabbats av en korsbandsskada som kräver operation och en omfattande rehabiliteringsperiod på 9–12 månader. Skadan uppdagades efter en magnetröntgen till följd av en incident i den mållösa matchen mot IK Sirius. Vilka spelmässiga konsekvenser får detta?

VSK, som i skrivande stund ligger sist i den allsvenska tabellen med fyra poäng, har under våren haft problem med effektiviteten. Man har skapat näst flest chanser (119) i serien, endast besegrade av Malmö FF som skapat 124 målchanser. Trots detta står man endast på tre gjorda mål efter 10 matcher. I en tabellsimulering som ersätter gjorda mål med xG placerar sig Västerås på fjärde plats med 15 poäng, precis före Brommapojkarna och strax bakom Mjällby.

Det är alltså ingen underdrift att hävda att VSK:s problem inte handlar om att skapa målchanser, utan om att förvalta dessa. Centertanken Jabir Abdihakim Ali har i Kalle Karlssons spelsystem genererat ett xG på 6,43 mål, men står fortfarande på noll i det officiella målprotokollet.

Simon Gefvert har varit en mycket starkt bidragande del i att skapa dessa chanser, vilket även syns i den underliggande datan och statistiken. Gefvert har under de tio första omgångarna kommit upp i 4,82 förväntade assist (xA), vilket är bättre än exempelvis Malmö FF:s Sebastian Nanasi och Kalmar FF:s Jacob Trenskow som båda ligger på 3,22 vardera. Det är även markant bättre än samtliga medspelare i VSK.

Gefverts betydelse framträder ännu tydligare när vi jämför honom med övriga lagkamrater i Västerås. Han överpresterar på samtliga utvalda parametrar, och sticker ut ännu mer när man tittar på det offensiva bidraget.

 

Annons

Även i en jämförelse med allsvenska mittfältare från samtliga klubbar ser vi en spelare som presterar på en hög nivå.

 

Vi ställer oss frågan om hur VSK ska agera för att klara av detta mycket stora avbräck. Givet den underliggande datan fanns tecken som indikerade att man skulle klättra i tabellen. Simon Gefverts frånvaro gör denna prognos mycket osäker.

Sommarens transferfönster blir avgörande