VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Sirius täljer guld i Danmark – Vi tittar närmare på Salech, Abou Ali och hittar fler intressanta namn

Flera allsvenska lag har lyckats pricka rätt med värvningar från danska division 1 och ett av dem är Sirius. Vi ska ta en titt på succén som såldes för stora pengar, ersättaren som gjort avtryck direkt och vad som potentiellt skulle kunna intressera Uppsalalaget.

 

Wessam Abou Ali

“Vi är jätteglada över att ha Wessam här. Vi har haft honom under uppsikt under en längre period och vårt scoutingteam har gjort ett gediget och professionellt jobb som möjliggjort att vi har kunnat landa i det här längre avtalet med Wessam.”

Orden är Sirius klubbdirektör Christer Abrahamssons när Wessam Abou Ali blev klar för klubben den 13 Juli 2023. Nästan på dagen sex månader senare såldes han för stora pengar till de egyptiska mästarna Al Ahly. Försäljningen tros ha inbringat över 20 miljoner SEK.

Anfallaren kom från danska andraligalaget Vendsyssel där det blev 14 mål på 31 matcher under säsongen. Någon startsträcka var det inte tal om då det blev mål direkt i den allsvenska debuten och ytterligare ett i omgången efter.

Den underliggande datan är inte allt i scoutingarbetet men det ger en bild av spelaren och vi tar en titt på hur den såg ut under hans sista säsong i Danmark.

Vi ser en anfallare som får färre passningar till sig än sina konkurrenter men kommer till avslut i betydligt högre grad. Både antalet avslut och antalet bollkontakter i straffområdet är mycket större än genomsnittet. Antalet bollkontakter konverterar han till bra målchanser som gör att hans xG (förväntade mål utifrån avsluten som tas) är högre och han således också är en av ligans skyttekungar. Målsnittet landade på 0,45 per match och det tog han med till Sirius där han, visserligen på hälften så många matcher, ökade det till hela 0,625 per match.

Yousef Salech

Trots sitt höga målsnitt under säsongen kom Abou Ali bara tvåa i skytteligan i danska division 1 under säsongen 2022/23. Besegrad med en boll blev han av sin framtida ersättare i Sirius, Yousef Salech. Det som gör bedriften ännu mer imponerad är att Salech spelade 7 matcher färre än Abou Ali. 15 mål på 24 matcher ger ett snitt på 0,625 per match. Vänta, låter inte den siffran bekant? Jodå, det är exakt samma målsnitt som Abou Ali hade under sin tid i Sirius.

Ställer vi deras siffror bredvid varandra från säsongen 2023/23 ser vi att Salech var ännu vassare under året och hans statistik gällande xG och avslut per 90 min är i seriens absoluta toppskikt.

Annons

Det är därför lätt att förstå varför Sirius gick för honom när Abou Ali såldes och en hel del pekar på att vi kan få se liknande avkastning på Salech med tanke på hur han har inlett säsongen. Med sex mål på tio matcher är det inte mycket som talar emot. Vi ser alltså vad som kan komma att bli ytterligare en såväl sportslig som ekonomisk framgång för Sirius.

Så varför gick inte Sirius för Salech direkt om han statistiskt såg ännu bättre ut? Anfallaren tillhörde Bröndby och var bara utlånad till Köge, vilket påverkar marknadsvärdet. Han blev återkallad efter succén men tog ingen plats i huvudstadsklubben och lånades ut på nytt, den här gången till belgiska Beveren. Där blev det bara 1 mål på 16 matcher och det var det som gjorde affären möjlig till slut.

Ettan kom, tvåan kom, trean kommer så småningom?

Om Salech gör samma avtryck som sin föregångare och säljs i något av de kommande fönsterna så är det inte omöjligt att Sirius hämtar in ytterligare en anfallare från den danska andradivisionen. Vi tar en titt på vilka spelare som skulle kunna bli aktuella för en flytt till Uppsala.

Utöver allsvenska lag som Sirius, Kalmar och BP drar ligans spelare till sig intresse från både Norge och naturligtvis den danska Superligan. Det har gjort att många spelare har sålts den senaste tiden och många av spelarna som finns i toppen av skytteligan är erfarna spelare i- eller över 30 årsåldern. Ur ett investeringsperspektiv lär de inte vara av intresse men trots det så finns det ett par spelare som Sirius säkert har under uppsikt av flera anledningar.

Muamer Brajanac. Foto: Bildbyrån.

Muamer Brajanac är en 23 år gammal anfallare som stod för 9 mål på 16 matcher för andraligalaget Hobro innan flyttlasset gick till Randers i den högsta divisionen. Inför den avslutande omgången av danska ligan är han fortfarande mållös efter 13 matcher och han har mestadels fått agera inhoppare. Han har med andra ord inte tagit plats i startelvan och gjort det avtryck som man hade hoppats på. Brajanac rapporterades vara av intresse för Kalmar i somras då de skulle ersätta Mileta Rajovic som såldes till Watford, så nog finns det klubbar som är redo att ge Brajanac chansen om det inte lyfter i Randers.

En annan spelare som Sirius säkerligen har full koll på och skulle kunna vara sugna på att plocka in för att förädla och sälja vidare är Erkan Semovski. Blott 19 år gammal har han stått för 9 mål på 26 matcher för Köge och ser ut att vara redo för att prova vingarna på en högre nivå. Med ett kontrakt som löper till sommaren 2025 skulle det kunna vara ett bra tillfälle att slå till. Det är en spelare med näsa för målet som dessutom blivit uttagen i Nordmakedoniens U21-landslag.

Bollsvenskan fortsätter att syna och analysera rykten och värvningar under sommarens transferfönster.