Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 8 194

NEJ: 4 288

Spelarbetyg: AIK – BP (2-1) | “Aggressiv Salétros och dominant Fanne nyckeln till seger – vinner mittfältet och vänder matchen”

Anton Salétros och Lamine Fannes starka mittfältsspel visade vägen när AIK besegrade IF Brommapojkarna med 2-1 på Nationalarenan. Den förstnämnde tog huvudrollen med en vacker matchavgörande frispark framför Norra Stå, och hade även i övrigt en mycket stark dag på jobbet. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Rasmus Örqvist, BP, Anfallare (In 46’): 4
Arbetade hårt utan boll och försökte störa AIKs speluppbyggnad. Hade svårt att hitta rätt i offensiven och vann inte speciellt många dueller, där BP visserligen fick till en föränding med en aggresivare spelare på mittplan för att utmana Saletros och Fanne, men dessvärre fanns inte kvaliteten där.

Alexander Abrahamsson, BP, Back: 4
Hade en tuff match där hans insatser ofta var otillräckliga. Var osäker i positionsspelet och satte knappt en enda långboll till rätt adress. Hade svårt att hantera Pittas löpningar och hamnade helt fel i matchen.

Frederik Christensen, BP, Back (Ut 46’): 4
Gjorde en av sina sämre matcher och hade stora problem i defensiven. Blev rundad flera gånger och hans positionsspel lämnade mycket att önska. Byttes ut i halvtid efter en underkänd insats.

Daleho Irandust, BP, Anfallare (Ut 46’): 4
Hade ett par bra initiativ i början av matchen men kunde inte hålla uppe intensiteten när den matchades av Fanne och Saletros. Hans passningsspel var ofta slarvigt vilket ledde till farliga omställningar för AIK. Lyckades inte hitta rätt i sin roll innan han byttes ut i halvtid.

Martin Vetkal, BP, Back (In 46’): 4
Blev inbytt i halvtid men lyckades inte bidra med mycket för sitt BP. Hade problem med bollbehandlingen och gav mer eller mindre oprovocerat bort bollen vid ett par tillfällen. Inget bra inhopp för den unge estländaren som här fick göra sin första tävlingsmatch för Brommapojkarna.

Fabian Mrozek, BP, Målvakt: 5
Gjorde några bra räddningar men var svag vid AIKs frisparksmål, där han kunde ha gjort bättre ifrån sig även om han hade fingrarna på bollen. Höll laget kvar i matchen under vissa perioder i andra halvlek, men var inte tillräckligt beslutsam i sitt agerande.

Nikola Vasić, BP, Anfallare: 5
Var bra som targetspelare och höll upp bollen väl för sina medspelare. Lyckades dock inte skapa några riktigt farliga chanser själv och förblev tämligen anonym i andra halvlek. Hade ett fint läge att kvittera mot slutet av matchen, men då stod lagkamraten Bergvall i vägen för bollen.

Hlynur Karlsson, BP, Back: 5
Kom in i andra halvlek och försökte stabilisera försvaret, vilket han också lyckades ganska bra med. Vann en del dueller men hade svårt att göra sig gällande i matchens tempo.

André Calisir, BP, Back: 5
Var inblandad i flera närkamper och lyckades bra i vissa defensiva situationer, men var också direkt involverad i det svaga försvaret vid AIK första mål. Bra i duellspelet i eget straffområde och lyckades hålla AIK borta under andra halvlek.

Alexander Jensen, BP, Back: 5
Stod för en godkänd defensiv insats, men hade problem att hålla ihop backlinjen vid flera tillfällen där det märktes att han var i en ovan position lite längre in i banan som en del av trebackslinjen i första halvlek. Svagt försvarsagerande vid AIKs kvitteringsmål där han tappar Pittas helt. Bättre insats offensivt mot slutet av matchen när han får gå högre upp i sin vanliga position.

Taha Ayari, AIK, Anfallare (Ut 64’): 5
Var inblandad i flera offensiva situationer men saknade den sista skärpan i sina avslut. Föll ur matchbilden efter hand och byttes ut i andra halvlek efter en godkänd insats utan allt för stor påverkan.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 6
Bidrog till AIKs offensiva spel genom sina passningar och dribblingar, men fick aldrig utdelning på sina aktioner. Fina aktioner utanför straffområdet där han får till ett par tunga skott, och även om hans bästa egenskaper kom bäst fram när spelet lugnade ner sig i vissa perioder av kontroll lyckades han delta på ett bra sätt i det aggressiva försvarsspelet.

Axel Björnström, AIK, Back (In 64’): 6
Kom in och anlade en defensiv touch på matchen i andra halvlek. Gjorde en suverän tackling och återerövring i slutet av matchen som bidrog till att hålla ledningen, en mycket bra försvarsinsats som passade bra in i Thomassens matchplan.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 6
Var aktiv i luftrummet och vann flera viktiga dueller i eget straffområde. Stod för en stabil insats defensivt, men ett par små misstag gav BP chanser kunde ha undvikits. En stabil kugge i AIKs mittlås.

Ludvig Fritzson, BP, Mittfältare: 6
Visade bra kampvilja och försökte driva på sitt lag, särskilt i andra halvlek. Hade några bra skottförsök och var inblandad i flera fasta situationer. Bra kämpainsats, men det räckte inte för att mana på resten av laget.

Annons

Eskil Edh, AIK, Back: 6
Var trygg i defensiven och gjorde flera bra brytningar när BP försökte hitta luckor på kanten. Hans glidtackling i andra halvlek var avgörande för att avvärja en defenisv omställning, vilket också fick publiken att tjuta av glädje.

Adam Jakobsen, BP, Mittfältare: 6
Hade några farliga skott och kom in på allvar i matchen under andra halvlek. Hade svårt att bryta igenom AIKs försvar men var ändå en av de spelare som försökte skapa något framåt. Hade flera bra progressiva passningar och vann ungefär varannan duell.

Ismael Diawara, AIK, Målvakt: 6
Gjorde flera viktiga räddningar, särskilt i slutskedet när BP pressade för en kvittering. Säkert i luftrummet och såg ut att ha god kommunikation med backlinjen, vilket märktes inte minst på de luriga diagonala inläggen som kom från Odefalk. Målet går inte att belasta honom för, det var ett perfekt inlägg med lika bra avslut.

Mads Thychosen, AIK, Back: 6
Pålitlig i defensiven och var aktiv i uppbyggnadsspelet samt väldigt stark i duellerna. Hade ett par bra skottförsök som tvingade Mrozek till viktiga räddningar.

Wilmer Odefalk, BP, Mittfältare (Ut 46’): 6
Gjorde en assist med ett perfekt inlägg som ledde till BPs mål och var en av lagets mer kreativa spelare under första halvlek. Hade flera bra initiativ men blev i paus utbytt, förmodligen för att få in en mer aggressiv bollvinnare på hans position.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 6
Var stabil i det mesta men gjorde ett par slarviga misstag som kunde ha blivit kostsamma tidigt i matchen. Räddade dock upp sig med flera viktiga brytningar och fina progressiva passningar som ledde till flera farligheter. Fin i duellspelet och fredade boxen så ofta han kunde.

Rui Modesto, AIK, Back: 7
Visade upp både snabbhet och precision när han drev upp bollen längs kanten, vilket ledde till AIKs kvitteringsmål när han kunde pricka Pittas i BPs straffområde. Hans inlägg var ständigt farliga och utmanade Brommapojkarnas svaga försvar i egen box. Inläggen och passningarna till Pittas visade med all tydlighet att dessa två utan konkurrens är de svartgulas största hot framåt.

Alexander Timossi Andersson, BP, Mittfältare: 7
Var snabb och beslutsam när han nickade in ledningsmålet tidigt i matchen med en perfekt löpning till det diagonala inlägget. En av få som kunde stå upp på mittplan gentemot ett aggressivt AIK och var BPs bästa spelare matchen igenom.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 7
Var en ständig källa till problem för BPs försvar med sitt ihärdiga presspel och sina löpningar i djupled. Gjorde kvitteringsmålet med precision efter ett perfekt inlägg från Modesto där han ensam håller undan Jensen och hittar en fri yta, trots att han är ensam mot tre rödsvarta försvarare. Pittas fortsätter leverera på hemmaplan och dagens match var inget undantag.

Lamine Fanne, AIK, Mittfältare: 7
Var mycket aktiv på mittfältet och visade både skicklighet och energi i båda riktningarna samt bra duellspel. Gjorde ett par fantastiska dribblingar och satte AIK i farliga lägen framåt. Hans bollkontroll och återerövringsspel bidrog starkt till AIKs dominans över mittfältet, och särskilt hans förmåga att vara lugn i pressade situationer sticker ut.

Anton Salétros, AIK, Mittfältare: 7

Bidrog med sin oersättliga press på mittfältet, vilket satte ton för AIKs aggressiva försvarsspel. Frisparksmålet i slutet av den första halvleken är en fotbollsdelikatess, på ett perfekt avstånd till mål dyker bollen ner bakom muren och även om det inte är en otagbar boll för Mrozek är det ett väldigt fint frisparksmål som får göras framför Norra Stå. Lagkaptenen drev på laget både framåt och framåt i defensiven, och hans stora påverkan gör honom till matchens bästa spelare.

Matchens bästa spelare: Anton Salétros, AIK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.