VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: AIK – DIF (2-0)

AIK övertygade när DIF besegrades med 2-0. Bollsvenskans analysredaktion har granskat samtliga spelares prestationer och även utsett matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Målvakt: 4
Mer kontrollerad med fötterna än vanligt men borde nog ha tagit avslutet som gav 1-0 även om Danielson både skymmer och ramlar i målvaktens synfält. Är offensiv i straffområdet och avvärjer de bollar som kommer in i luftrummet. Är farligt ute vid en utrusning men löser situationen ändå. Betyget kan tyckas hårt men det är svårt att ge ett godkänt betyg då man släpper in två mål och inte står för någon räddning i matchen.

Annons:

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare: 4
Förväntningarna är höga på Bergvall och känslan man får är att han är mycket väl medveten om det. Blir hårt tagen och av den anledningen faller han längre och längre ned i planen för att få bollen och det utrymme han vill. Det gör dock att hans offensiva kvalitéer inte alls kommer till sin rätta. När han väl kommer loss efter ett par fina aktioner blir slutprodukten för svag. Frustrationen av att motståndarna ligger tätt på honom visar sig då han markerar med en sen tackling på Papagiannopoulos.

Oskar Fallenius, Djurgården, Anfallare (ut 55′): 4
Springer över stora ytor och gör ett nyttigt jobb tillsammans med Piotr Johansson på högerkanten men det händer noll och ingenting i offensiv riktning. De flesta anfallen startar med att Fallenius utmanar sin back och slutar med att han vänder hem för att behålla bollen. Behöver verkligen få det offensiva spelet att lossna men det finns inte mycket som talar för det i dagsläget. Detta var den andra raka matchen utan att yttern kommer till avslut och han har inte haft ett enda avslut på mål under de fyra inledande omgångarna. Ut minut 55.

Tobias Gulliksen, Djurgården, Anfallare (ut 73′): 4
Har en nedåtgående formkurva och kanske levde efterspelet från cupsemifinalen vidare hos norrmannen. Kom inte alls ut till sin rätta och mest talande blir att han enbart gjorde två dribblingsförsök under matchen och båda två misslyckades. Att jämföra med de 15 st i omgången innan! Blir hårt tagen av Thychosen och blir, likt flera av hans lagkamrater, bekväm i att söka sig till bollen längre ned i planen men då uteblir också det offensiva hotet. Ut 73′.

Ismaila Coulibaly, AIK, Mittfältare: 5
Tämligen anonym offensivt där det inte händer mycket men fyller sin funktion indirekt då hans utgångsposition centralt öppnar upp för Björnström på kanten. Den centrala positionen gör också att han återerövrar bollen vid flera tillfällen och brytningarna räknas till hela nio stycken.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 5
Kommer inte till målchanserna i den utsträckning som han gjort under flera matcher i säsongsinledningen men fyller samtidigt en stor funktion för laget defensivt, samt ger Thychosen de ytor som han kan operera i. Han sysselsätter Samuel Dahl så att denne tvingas att fokusera mycket på försvarsspelet och inte alls är lika framgångsrik framåt i planen som han brukar vara.

Haris Radetinac, Djurgården, Mittfältare (in 55′): 5
Byts in i början på den andra halvleken och lägger direkt ned ett hårt arbete som vi är vana vid att se. Befinner sig stundtals längst fram i planen och inleder lagets press. Bidrar med en viss dos energi men det offensiva hotet uteblir. Inga avslut, inga dribblingar och inga inlägg. ‘Nyttig men ofarlig’ kan summera hans inhopp, samtidigt som det ska tilläggas att tränare Bergstrand och Lagerlöf byter in flera offensiva hot, och att Radetinac balanserar helheten på ett sunt sätt.

Besard Sabovic, Djurgården, Mittfältare (in 55′): 5
Kommer in med bra energi i både passnings- och närkampsspelet där han vinner en del dueller samtidigt som det slår över vid tillfällen. Sabovic förlorar duellen på mittplan som öppnar upp för 1-0 och tvingas ta en varning då han slår bort en passning när hela laget är offensivt lutade. Fin med passningsfoten och bidrar med fasta situationer som skapar problem hos AIK.

Samuel Leach Holm, Djurgården, Mittfältare (ut 55′): 5
Väger lätt i närkamperna och vinner bara var tredje duell han ger sig in i. På tok för svagt för att kunna matcha sina motståndare i ett derby av den här karaktären. Passningsspelet håller en hög träffprocent men han hamnar allt som oftast i en låg utgångsposition i planen, vilket medför att passningarna som når sin adress är relativt bekväma att slå och att dessa inte öppnar upp för några direkta offensiva möjligheter för lagkamraterna. ut 55′.

Deniz Hümmet, Djurgården, Anfallare: 5
Tillåts sällan att vända upp och får ofta bollen då han är långt ned i planen. Bryter bollen vid ett tillfälle i slutet på den första halvleken då han ligger rätt i pressen och det blir direkt farligt för laget. Blir mer och mer involverad i spelet de senaste två omgångarna men det mesta sker utanför offensivt straffområde. En godkänd insats där han ofta lämnas utan något direkt understöd då många lagkamrater, som borde vara i hans närhet, befinner sig längre ned i planen.

Piotr Johansson, Djurgården, Back: 5
Stabil bakåt och de gånger han blir överspelad jobbar han sig tillbaka in i situationen. Ställs inte på några större hot då hans ytter Coulibaly ofta huserar centralt i planen. Offensivt har Johansson ett tungt skott i den 55e minuten som går tätt utanför, och i övrigt skapas inte mycket som kan resultera i en målchans.

Marcus Danielson, Djurgården, Back: 5
Mittbackens agerande ser märkligt ut vid båda målen men det är mer resultatet av tillfälligheter än några misstag. Är så lugn och säker som han brukar under matchen och varken Pittas eller Faraj skapar något av värde under matchen, utöver målet.

Samuel Dahl, Djurgården, Back: 5
Modesto sysselsätter vänsterbacken direkt och Dahl blir förbisprungen vid ett par tillfällen under den första kvarten. Får bättre kontroll på portugisen därefter men ställs stundtals i prekära lägen då han lämnar utan uppbackning. Mindre produktiv framåt än vad vi sett tidigare i år, med inspel i det öppna spelet som ofta fastnar på första spelaren. Sämre precision vid fasta situationer än vad vi är vana att se.

Sotirios Papagiannopolos, AIK, Back: 6
Är inte lika framgångsrik individuellt som sin mittbackskollega men tillsammans bildar de ett starkt mittlås. Hård i närkamperna och det är stundtals på vinst eller förlust. Varnas i minut 78 då han kommer in sent men är för det mesta rätt ute. Hade nosat på ett högre betyg om det längre passningsspelet hade haft en högre träffprocent.

Axel Björnström, AIK, Back: 6
Tillåts få stora ytor på sin kant då Coulibay drar sig in centralt i banan vid många tillfällen. Borde ha kunnat ha en högre kvalité på inläggen med tanke på att han står ohotad vid flera tillfällen. Försvarsspelet är följsamt och motståndaren Fallenius kör ofta fast på sin kant som en följd av det.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 6
Sätts inte på några större prov och löser det som kommer i hans väg på ett kontrollerat sätt. Får se ett avslut gå i ribban med några minuter kvar av matchen men farligare blir det inte. Passningsspelet är en stor tillgång för laget där framförallt det längre passningarna sticker ut i både antal (dubbelt så många som hans snitt 2023) samt träffprocenten som ligger på höga 70%.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 6
Nästintill helt osynlig under stora delar av matchen och får bara sju stycken passningar till sig under 101 minuter fotboll, men vad gör det när man är hundra procent säker när man får chansen? Avslutet till 2-0 osar lika delar kyla som klass och med mål i två raka matcher bevisar cyprioten att han aldrig ska räknas bort.

Omar Faraj, AIK, Anfallare: 6
Inget avslut i matchen och inte en enda bollkontakt i offensivt straffområde men oj, som han sliter. Har hittat sin roll i laget och bredvid Pittas och är väldigt stark i kroppen. Tar sig förbi sina spelare vid många tillfällen och ryggsäckarna Ekdal och Sabovic tvingas ta varsin varning för att få stopp på honom. Gör mycket nytta som inte uppmärksammas. Tomrummet skulle bli märkbart om anfallaren saknades i laget.

Albin Ekdal, Djurgården, Mittfältare (ut 73′): 6
Har matchats in i laget successivt och blivit bättre för varje inhopp. Får chansen från start i derbyt och står för sin bästa insats så här långt i den blårandiga tröjan. Vinner nästintill alla dueller han går in i, trygg i passningsspelet och driver bollen framåt i planen när tillfälle ges. Styr mittfältet på det sättet som laget behöver i Schullers frånvaro. Ut 73′.

Miro Tenho, Djurgården, Back: 7
Får ofta stå tillbaka för sin mittbackskollega men Tenhos insatser håller hög kvalitet. Är nästintill felfri i matchen och vinner 21 av 24 dueller. Om Danielson är den lite mer eleganta av de två så är finländaren den kraftfulla där aktionen i den första halvleken sticker ut då han glidtacklar en boll som flyger 30 meter framåt i banan. Mycket stabil match.

Mads Thychosen, AIK, Back: 7
En av ytterbackens bättre insatser i den svartgula tröjan. Bryter passningar vid åtta tillfällen och har god kontroll på Gulliksen. Har samtidigt större framgång i det offensiva spelet än vanligt där både passningarna till den sista tredjedelen och in i straffområdet är dubbelt så många som vanligt.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 7
Såg ut att älska kampen som återfinns i ett derby och lade inga fingrar emellan. Förlorar bara en enstaka duell under hela matchen och sticker emellan med fina instick till mittfältarna i lagets uppspelsfas.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare: 7
Spelar med hjärtat utanför tröjan och ger sig in i allt för att vinna matchen. Hämtar ofta bollen nere i planen varifrån han driver bollen i offensiv riktning eller slår en öppnande passning. Hittar ofta in i ytan mellan Danielson och Dahl som gör att högerkanten får till ett flertal inlägg. Sköter samtidigt defensiven med stor mod och alla defensiva siffror överträffar hans snitt, precis vad som krävs för att vinna den här typen av kamp. Det går dock att önska mer av leveransen från de fasta situationerna som var relativt svag.

Matchens bästa spelare:
Bersant Celina, AIK, Mittfältare (in 4′): 8
Abdihakim Alis olyckliga skada i matchens inledning gav Celina chansen, och som han tog den! Täckte stora delar av planen oavsett om laget hade bollen eller inte och varvade en rörlig offensiv och med en följsam defensiv. Ständigt spelbar och när gästerna pressar på låter Celina laget vila med bollen när den är vid hans fötter. Prickar in 1-0 på distans och följer upp det med en vacker och osjälvisk assist till 2-0. Matchens bästa spelare lyckas med det mesta han tar sig för. Är direkt avgörande med sina poäng.