VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: AIK – GÖT (5-2) – “Salétros dominant på ett välfungerande mittfält”

Styrkedemonstration från AIK som tog sig tillbaka med besked efter tre raka förluster. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Gustaf Norlin, IFK Göteborg, Anfallare: 4
Blir inbytt under minut 69 och gör en anonym insats. Det är möjligt att han hade kunnat spela in sig mer i matchen med mer tid på plan, men han saknar explosiviteten som krävs för att ändra matchbilden under de korta 20 min han får. Norlins inhopp sker under en period där AIK dominerar matchen totalt, vilket försvårar möjligheten att påverka.

Annons:

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 4
Svag insats av AIKs målvakt som räddas av sina medspelares dominans under matchen, det är värt att nämna att han endast mötte 0.7 xG och gjorde en räddning trots två insläppta mål.

Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 4
Otur vid självmålet som påverkar en annars acceptabel match där han hade mycket att göra. Hans tolv rensningar indikerar att han ofta behövde fatta beslut under press, men hans höga passningsvolym visar att han kan göra mer med bollen än att bara skicka undan den. I slutändan är det dock det direkt matchpåverkande självmålet som drar ner betyget.

Lucas Kåhed, IFK Göteborg Mittfältare: 4
Anonym och riktningslös, involverad i matchen i låg utsträckning men gör inga stora misstag de få gånger han är inblandad i spelet.

Adam Carlén IFK Göteborg, Back: 4
64/78 passningar till rätt adress är starkt och hans djupa position stoppar honom från att bli förbidribblad av AIKs aktiva och rörliga anfallare. Med fem insläppta mål blir det ändå ett lågt betyg.

Kolbeinn Thordarson, IFK Göteborg, Mittfältare: 4
Uselt resultat i närkamper där han ger sig in och sen ger upp om och om igen. Tappar bollar i lägen som egna laget inte har råd att förlora.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Back: 4
Bortsett från ett bra skott på mål hade Santos inte någon större inverkan på matchbilden i anfallsspelet. Felplacerad vid flera tillfällen och lämnar plats åt motståndarna.

Paulos Abraham, IFK Göteborg, Anfallare: 4
19 dueller men bara sex vunna säger en hel del om Abrahams match. Det gör även hans tio dribblingsförsök varav endast tre lyckade. Tar tre skott från relativt ofarliga lägen, varav två blockeras. Det handlade om volym framför kvalitet för Abraham vars desperation att göra ett intryck i matchen kan ses som antingen själviskt eller passionerat och hängivet. Är ändå mer involverad än resten av Göteborgs forwards även om han för kvällen inte lyckas göra någon direkt nytta med bollen, bortsett från assisten till första målet.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 5
Åtta räddningar, fem innanför straffområdet trots fem insläppta gör honom till en av lagets bästa spelare i försvarsspelet. Avvärjer vad som hade kunnat bli ett blodbad, och fler insläppta mål.

Lamine Dabo, AIK, Mittfältare: 5
93 procent passningar till rätt adress sticker ut. Flera av dessa är smarta och når inte den mest uppenbara medspelaren. Lägger ned ett hårt arbete och såg ut att fungera väl med Anton Saletros.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 5
Är en nyckelspelare i uppbyggnadsfasen. Framgångsrik i duellspelet med tio av tolv vunna. Även stark i det korta passningsspelet (93%).

Axel Björnström, AIK, Back: 5
Kombinerar väl med Celina och hittar nästan alltid fram med sina passningar både på kort och lång distans. Han utmanas inte alltför mycket defensivt och kan därför dedikera mer av sin uppmärksamhet till att bidra offensivt.

Oscar Wendt, IFK Göteborg, Back: 5
Målet kommer efter en period av dominans från AIK och visar på att han håller sig fokuserad även när IFK Göteborg måste lägga mestadelen av sitt fokus på försvaret. Han är alert och bidrar med ett mål som än en gång öppnar dörren till en potentiell vinst innan AIK tillslut tar död på matchen.

Benjamin Hansen, AIK, Back: 5
AIK:s för kvällen svagare mittback i passningsspelet vilket är extra tydligt, eftersom AIK spelar ut så mycket bakifrån mot Göteborg. Mer framgångsrik i luftspelet, där han har hundra procent duellvinster.

Linus Carlstrand, IFK Göteborg, Anfallare: 5
Lyckas bara få iväg ett enda blockerat skott, blir helt och hållet utfryst ur matchen när Göteborg inte har bollen med sig, och eftersom gästerna aldrig riktigt fick in en rytm i spelet blir han ensam och isolerad.

Sebastian Ohlsson, IFK, Back: 5
Ohlsson ingriper defensivt ett par gånger med bra resultat, och hans passningsspel är godkänt jämfört med resten av laget. Överlag är hans arbete både med och utan boll dock inte så pass avgörande att man kan säga att han förtjänar ett bättre betyg än bara godkänt.

Malick Yalcouyé, IFK Göteborg, Mittfältare: 5
Efter att under en längre period ha varit föremål för intensiva transferspekulationer gör Yalcouyé ytterligare en godkänd match. I denna match visar han sin typiska energi och kvickhet att dyka in i närkamper om bollen, men slutresultatet är svagare än vanligt med bara sex vunna dueller. Passningsspelet höll dock godkänd nivå, vilket indikerar att han klarar av att byta verktyg när duellspelet inte är på topp.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 6
Superbt dribblingsspel och farlig från kanten som inverterad ytterforward. Hans framåtlutande kroppsspråk med bollen påminner om Europas allra bästa dribblare och han känns knivskarp i en mot en lägen.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 7
Han står för ytterligare ett mål på Friends Arena, och kännetecknas av att han aldrig tröttas ut. Signalerar tydligt när han bränner en målchans, och det märks att han brinner för att hitta utrymmen och komma till avslut. Stark insats.

Oscar Pettersson, IFK Göteborg, Anfallare: 7
Bra kontringsmål med fantastisk fart även med bollen framför sig, visar bra omdöme med avslutet. Ger sitt lag möjligheter att ta kontroll över matchbilden.

Mads Thychosen, AIK, Back: 8
Thychosen har en fot som levererar med god precision, och hans välplacerade långbollar i hög fart leder mer än en gång till skott. En av AIKs tidiga målchanser kommer från honom efter en hörna och det är hans boll in i ett oorganiserat straffområde som leder till första målet. Sex dribblingar och tre avslut visar på att utöver hans inflytande i passningsspelet är ett hot vad det gäller att driva med bollen och själv komma till avslut.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 8
Med åtta avslut varav två välplacerade skott i vänstra och högra krysset är det förvånande att inte ett enda av de fem mål som AIK gjorde mot IFK Göteborg var Celinas. Men trots att det blev varken mål eller assist kan Celina trösta sig med att han briljerade i mer eller mindre alla andra statistiska kategorier, och alla de som såg matchen kan nog enas om att hans inflytande var tydligt och konstant. Två av två lyckade dribblingar, två nyckelpassningar, fyra av fem lyckade långa passningar, fyra tacklingar, fyra rensningar, åtta av tio vunna dueller. Skapade även ett av matchens bästa lägen. Passningen till Pittas efter 14 minuter och förmågan att driva fram bollen utan hänsyn till motståndarnas press är aktioner som visar att han är en av matchens bästa spelare.

Omar Faraj, AIK, Anfallare: 8
Kvitterar (1-1) med ett kyligt och okomplicerat klassavslut. När Santos rensning studsar ut till den yta där Faraj spenderat en stor del av matchen i väntan på möjligheter får han äntligen chans att skriva in sig bland målskyttarna. Han arbetar hårt under 82 minuter och har bland annat 14 duellvinster, samt ett flitigt löpande mellan linjerna som tröttar ut IFK Göteborgs backlinje.

 

Matchens bästa spelare:
Anton Salétros, AIK, Mittfältare: 9

Ett mål och 47 av 58 passningar till rätt adress. Salétros testar endast skott en gång under matchen trots lovande positionering, men det räcker för att noteras i målprotokollet med ett mycket vackert avslut efter att ha tagit emot bollen med bröstet. Han bidrar även med sju framgångsrika defensiva ingripanden vilket visar att hans spel bygger på mer än bara fint passningsspel och kreativitet längre fram på planen. Salétros gör som helhet en mycket stark insats, och såg under gårdagen ut att trivas på ett helt annat sätt än tidigare under året. Kommer till sin rätt när mittfältet fungerar som kollektiv med tydliga roller, och kan ha gynnats av Lamine Dabos hårda defensiva arbete. Matchens bästa spelare och en prestation som påminde om hösten 2023.

 

 

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.Bollsvenskans spelarbetyg:

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.