Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: AIK – HIF (1-0) | “John Guidetti tungan på vågen i de stora matcherna, avgör trots Warner Hahns storspel”

AIK fortsätter att vinna och bibehåller nollan i kolumnen för insläppta mål. Derbysegern mot Hammarby IF kan i stor utsträckning tillskrivas John Guidetti, som trots tung skadeproblematik fortsätter vara tungan på vågen i viktiga matcher. Hammarbys målvakt Warner Hahn stod för en stark insats, och räddade sitt lag vid ett flertal tillfällen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Simon Strand, HIF, Back (In 63’): 4
Strand kan tyckas vara perfekt som derbykaraktär med sin aggresiva och oförlåtande spelstil, men dagens insats blev istället en tydlig visning på att om man kommer in övertaggad till ett derby slår det lätt över. Lyckades inte alls i närkampsspelet utan tvingades istället till efterslängningar, och krönte insatsen med ett rött kort efter slutvissla i ett bråk med Tychosen.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare (Ut 69’): 4
Kreativ när han fick tid med bollen, men hans inlägg och passningar höll alldeles för låg nivå. Var ofta en del av kombinationerna som skapade AIKs vassa lägen i första halvlek men var flera gånger anledningen till att det inte blev mål – antingen genom en för dålig passning eller svagt avslut.

Dino Besirovic, AIK, Mittfältare (In 69’): 4
Fick inte mycket tid att visa upp sig på planen och gjorde få intryck under sin tid på planen. Hamnade fel i duellspelet och kunde inte hitta många hotande passningar eller löpningar till fördel för AIK.

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 4
Hade svårt att komma till sin rätt i den offensiva delen av planen och fick kämpa för att hålla fast bollen under första halvlek. Droppade lägre i andra halvlek och blev mer involverad men i utbyte kom han inte till några farliga lägen med totalt 0 skott på 90 minuter.

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare (Ut 46’): 4
Hade svårt att göra något större avtryck under den första halvleken innan han byttes ut. Försökte vara aktiv i defensiven men fick inte riktigt till det i sina uppspel de får gånger Hammarby fick röra bollen.

Bazoumana Touré, HIF, Mittfältare: 4
Gjorde en svagare insats där han hade svårt att hantera AIKs mittfält och hamnade helt fel i offensiven. Förlorade flera viktiga dueller och hade svårt att komma rätt i sina positioner, så när Hammarby väl fick chansen att ställa om hamnade han alldeles för långt ner i banan och kunde inte utnyttja sin snabbhet.

Tesfaldet Tekie, HIF, Mittfältare: 5
Visade glimtar av sin tekniska förmåga men lyckades inte leverera de avgörande passningarna för att skapa farliga chanser. Spelade upp sig i andra halvlek med fler bollar i djupled och ett par bra spelvändningar, men kom aldrig riktigt upp i nivå.

Nahir Besara, HIF, Mittfältare: 5
Försökte styra spelet för Hammarby men fick inte tillräckligt med utrymme för att skapa något riktigt farligt. Några skottlägen fanns, men de blockerades eller missade målet. Kom igång bättre i andra halvlek där fler lägen också uppstod men skärpan som vi känner igen från tidigare i säsongen fanns inte på plats.

Shaquille Pinas, HIF, Back: 5
Visade viss stabilitet bakåt men var också inblandad i situationer där AIK kom förbi alltför enkelt. Kom till ett par farliga skottlägen framåt där en boll i andra halvlek ven utanför stolpen, men sammantaget präglades hans insats framförallt av passivitet i första halvlek där majoriteten av hemmalagets anfall gick förbi Pinas kant.

Hampus Skoglund, HIF, Back (Ut 63’): 5
Gjorde en okej insats men hade svårt att verkligen sätta sitt prägel på matchen. Arbetade hårt men utan att det ledde till några avgörande moment. Vann ungefär varannan duell och täckte sina ytor bra på kanten, men lyckades inte med många aktioner framåt.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 5
Hade några lägen att göra skillnad framåt men saknade den där sista skärpan för att omvandla chanser till något farligt när han kom till farliga lägen i början av första halvlek. Blev uppkäkad av Hammarbys mittförsvar när det kom till duellspelet och hade svårt att komma in i matchen i andra halvlek.

Mads Thychosen, AIK, Back: 6
Stark första halvlek där han ofta med hög utgångspunkt som wingback kommer och kombinerar sig fram längs kanten och skapar flera mycket farliga lägen tillsammans med Valakari och Pittas. Har mycket lägre intensitet i andra halvlek där han håller bra defensvia positioner men får svårare att bidra offensivt. Hamnar i storbråk med Simon Strand efter slutvissla och får rött kort som konsekvens.

Alexander Milošević, AIK, Back: 6
Gjorde sitt jobb i försvaret med ett par viktiga brytningar och starkt huvudspel. Höll positionen väl och såg till att stänga ned farliga lägen för Hammarby, även i andra halvlek när Hammarby hade mer av initiativet.

Anton Salétros, AIK, Mittfältare: 6
Höll ihop mittfältet genom både försvarsspel och kloka passningar samt dirigering av sina medspelare. Spelade smart och var lugn med bollen, och dominerade i duellspelet med elva vunna dueller.

Annons

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 6
Stod för några stabila ingripanden under matchen och visade trygghet i luftrummet när det krävdes. Var inte särskilt utmanad under stora delar av matchen men när det behövdes var han på rätt plats. En gedigen insats utan några större misstag.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 6
Stabil i sitt defensiva arbete, särskilt på fasta situationer där han vann flera luftdueller. Var lugn och säker med bollen vid fötterna, och bidrog med ett bra kompletterande försvarsspel jämfört med Papagiannopoulos mer aggressiva spelstil.

Eskil Edh, AIK, Back: 6
Hade en aktiv roll längs sin kant och bidrog både defensivt och offensivt. Gjorde ett starkt hemjobb från höga utgångspositioner vid Hamamrbys omställningar och var snabb att återerövra bollen vid bolltapp. Lurig i en mot en-situationer och släppte inte förbi många chanser från sin kant.

Victor Eriksson, HIF, Back: 6
En solid insats där han ofta stod på rätt plats i defensiven. Vann alla sina dueller och var stark i luftrummet. Tillsammans med Hahn och Vagic lyckades de hålla AIKs anfall stången efter den initiala översköljningen – tills slutminuterna det vill säga. Följde med upp i banan ett par gånger och fick iväg ett avslut mot mål.

Onni Valakari, AIK, Mittfältare: 6
Totalt dominant i första halvlek där han var involverad i det mesta AIK skapade framåt samtidigt som han stod för ett starkt försvarsspel med många bollvinster och återerövringar. Försvann dock helt ur spelet efter paus och blev utbytt i matchavbrottet efter en osynlig andra halvlek.

Fredrik Hammar, HIF, Mittfältare: 6
Jobbade hårt på mittfältet och vann flera viktiga bollar för sitt lag med ett dominant duellspel, sju av sju vunna luftdueller och 7/13 vunna markdueller. I andra halvlek ägde han mittplan och vann mycket bollar åt Hammarby, där han sedan med lätthet spelade den enklare bollen för vidare transport.

Pavle Vagić, HIF, Back: 6
En stabil insats defensivt där han täckte upp bra och vann flera viktiga dueller. Var nära hundraprocentig i duellerna och lyckades neutralisera Pittas under stora delar av matchen. Stark i det fysiska spelet men missade markeringen när Guidetti avgjorde.

Ibrahima Fofana, HIF, Mittfältare (In 46’): 6
Kom in i halvtid och var en av anledningarna till att momentumet i matchen svängde till Hammarbys fördel. Med fem av fem vunna dueller var han en katalysator till att laget började vinna andrabollar och kunde hålla kvar bollen i spel utan att hela tiden tappa den till AIKs höga press, och intensiteten var precis det Hammarby behövde.

Lamine Fanne, AIK, Mittfältare: 6
Stod för ett par fina individuella prestationer där han vann bollar och drev spelet framåt, speciellt under första halvlek. Hade dock svårt att vara konsekvent genom hela matchen och blev ibland stillastående i spelet och gjorde ett par märkliga felpassningar som kostade laget bra lägen och en del omställningar bakåt. Låg bakom vinstmålet när han hittade fin yta att slå in bollen snett bakåt mot Guidetti framför Norra stå på tilläggstid.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 7
Visade upp sin fysiska styrka i närkamperna och stod för en av matchens mer dominerande defensiva insatser. Hans resoluta spel och förmåga att vinna bollar gav AIK trygghet i försvaret, stundtals i första halvlek såg Hammarbys anfallare ut som skolpojkar i jämförelse när Papagiannopoulos bara trycker undan Erabi och Touré och enkelt tar åt sig bollen de få gånger den slås i djupled.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 7
Hammarbys bästa spelare och den enskilt största anledningen till att det tog ända till den 92:a minuten för AIK att spräcka Hammarbys nolla. Räddade sitt lag vid flera tillfällen med några avgörande räddningar i första halvlek där han stod för flera frilägesräddningar och kvalificerade kasträddningar. Dominant i luftrummet, men höll på att sätta laget i en riktigt svår sits med en felpassning som han dock räddade upp på egen hand när Fanne kom ensam framför mål.

John Guidetti, AIK, Anfallare (In 69’): 7

Kom in efter matchavbrottet för att bli matchhjälte med matchens enda mål på övertid. I en halvlek dominerad av Hammarby lyckades han hitta rätt ytor i Hammarbys straffområde och kunde till slut hitta en öppning bakom den storspelande Hahn efter en cutback från Fanne som studsade via Hammarbyspelare. Målet är det första Guidetti gör i årets allsvenska och stjärnspelaren har haft en säsong kantad av skadeproblematik där han inte kommit igång förrän de senaste matcherna i slutet av sommaren, med idag gjorde han precis det han är värvad för – att vara tungan på vågen i de största matcherna.

Matchens bästa spelare: John Guidetti, AIK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.