Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: AIK – IFK Värnamo (2-0) – “Han är självskriven bredvid Salétros”

AIK tog klivet och befäste sig i toppen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Ismaila Coulibaly, AIK, Mittfältare (in 53′): 4
En intetsägande insats som inte gav laget så mycket mer än ett par pigga ben på planen. Förlorar de tre dueller han ger sig in i, missar båda avsluten som tas och de passningar som han slår är visserligen till rätt adress allihopa men det är också av den enklare varianten på mittplan.

Viktor Andersson, Värnamo, Målvakt: 5
Svagt målvaktsingripande bakom hemmalagets första mål då en retur lämnas rakt ut i planen och enkelt slås i mål. Chanslös på matchens andra mål och står för ett par bra räddningar i matchen där Pittas avslut i slutet på den första halvleken kan belysas. En bra insats överlag men som tyvärr skuggas över av ingripandet till det första målet.

Taha Ayari, AIK, Mittfältare (ut 68′): 5
Får inrikta sig på försvarsspelet i matchen och sköter den delen på ett bra sätt. Offensivt blir han ganska hårt tagen och de gånger han kommer loss från sin försvarare behöver Värnamo riva ned honom. Därav blir det inte mycket till offensiv slutprodukt från Ayaris fötter men han skapar några frisparkar som laget försöker att utnyttja.

Victor Andersson, AIK, Anfallare (ut 53′): 5
Mycket av AIKs spel går förbi Andersson som gör att han inte är så involverad i det offensiva. Får bara fem passningar till sina fötter under drygt 50 minuter på planen och det visar på hur lite han är inblandad i spelet. Defensivt arbetar han hårt och förhindrar att Värnamo får ut så mycket av sitt bollinnehav.

Viktor Bergh, Värnamo, Mittfältare (ut 46′): 5
En insats som går under radar då det inte är mycket som sticker ut. Han vinner flera av sina närkamper men sticker inte ut i det övriga spelet. Nyttig i sin position men tillför inte så mycket i offensiv riktning den här kvällen.

Dino Besirovic, AIK, Mittfältare (in 68′): 5
Ville mycket när han byttes in men kanske var det bristen på speltid och tempo som gjorde att han kom lite snett på det emellanåt. Kom sent in i en närkamp som ger en varning och missar avslutet han får tillfälle att ta under stopptiden. Här finns det däremot en hel del att hämta och det kommer med stor sannolikhet se betydligt bättre ut ju mer speltid han får framöver.

Emin Hasic, Värnamo, Back: 5
Han nyttjar sin storlek på ett klokt sätt och vinner många närkamper men har svårare att följa med när motståndarna sätter fart i djupled. Hängde inte med Ayari i en sådan situation och blir varnad när han tvingas sparka ner honom. Står för en stor volym av passningar men majoriteten går i sidled i samband med speluppbyggnaden.

Albin Lohikangas, Värnamo, Back: 5
Har fullt upp med att hålla koll på Modesto och har överlag en bra kontroll på kanten. Får utrymme att gå längre fram i planen under den andra halvleken och det ger flera bra inspel från vänsterkanten. Samtidigt gör det att ytan öppnas upp bakom honom och AIK lyckas kontra vid flera tillfällen. Ofrånkomligt då laget behöver gå framåt i jakten på en reducering.

Hampus Näsström, Värnamo, Mittfältare (ut 71′): 5
Borde ha större framgång i närkamperna med sin fysik men hemmalaget lyckas ofta spela runt mittfältaren. Ger laget ett lugn med bollen när det blåser hårt stundtals.

Gustav Engvall, Värnamo, Mittfältare (ut 80′): 5
Ganska framgångsrik i det han gör men problemet är att det mesta sker på mittplan och inte ger några målchanser. Snappar upp en dålig bakåtnick och är nära att kvittera i slutet på den första halvleken men så mycket mer än så blir det inte. Lägger ner det sedvanliga defensiva arbetet som han alltid gör och tillför laget i den delen av spelet, men målnollan är fortsatt intakt för säsongen.

Ajdin Zeljkovic, Värnamo, Anfallare: 5
Delaktig i det mesta som sker i lagets offensiva spel men kommer inte riktigt loss i de riktiga målchanserna. Har en kraftfull nick som går mitt på Nordfelt med tio minuter kvar av den första halvleken men det är också den enda bollkontakten han har i straffområdet i matchen. Hålls för det mesta längre ut och då blir det inte tillräckligt farligt. Stressas dock inte upp utav det och värderar bra då han hellre släpper bollen till bättre placerade lagkamrater istället för att ta ett eget avslut.

Frank Junior Adjei, Värnamo, Anfallare: 5
Rörlig och hal under stora delar av matchen men väger lätt när AIK kommer nära. Vill visa upp sig och blir stundtals lite för ivrig då han tar avslut ur svåra positioner. Är samtidigt den av lagets offensiva spelare som är det farligaste hotet i matchen.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 5
Ständigt i rörelse och beredd att hota i djupled. Får däremot sällan bollen vid fötterna på sin kant förrän i slutet på matchen då flera omställningar skapas som ett resultat av det. Kunde och borde ha förvaltat det lite bättre men det blir samtidigt inte avgörande på något sätt då AIK redan ligger i en trygg ledning.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 6
Slarvar mer än vanligt med bollen och passningsprocenten är den lägsta sedan mötet med BP i augusti förra året. Det beror till viss del på att han gärna vill slå den avgörande bollen och stundtals lyckas det. Har en lång precis passning från egen planhalva som friställer Modesto och är inte rädd för att transportera bollen framåt i planen när det öppnar upp sig framför honom.

Axel Björnström, AIK, Back: 6
Slår inlägget som Värnamos målvakt stöter rakt ut i planen och ger AIK ledningen i matchen. Det är i princip det enda avtrycket som vänsterbacken gör i anfallsspelet och det beror till stor del på att han inte tillåts ha samma stora yta som i derbyt. Defensivt stänger han sin kant och gör en bra försvarsinsats.

Carl Johansson, Värnamo, Anfallare (in 46′): 6
Byts in efter paus och kliver rakt in och ger laget den energi de behöver i ett 0-2 underläge. Oroar backlinjen mest hela tiden då han utmanar och är klok nog när det är läge att gå på egna avslut eller lämna över bollen. Mittfältarens underliggande siffror når nästan upp i de volymer han hade under 90 minuter under 2023 trots att han bara spelade 45 den här matchen, det säger en hel del kring vilken plats han tog i matchen.

Wenderson, Värnamo, Mittfältare (ut 80′): 6
Nyckeln i spelet och inblandad i det mesta. Bra i både det korta och långa passningsspelet även om självförtroendet fick sig en törn efter ett onödigt bolltapp på mittplan. Lyckas med mycket överlag och är den mesta framstående spelaren på gästernas mittfält.

Eskil Edh, AIK, Back: 6
Spräcker sin målnolla i den nya tröjan genom att enkelt raka in 1-0 på en målvaktsretur. Håller på att ställa till det i slutet på första med ett bolltapp men står överlag för en stabil försvarsinsats. Lugnt agerande även i trängda situationer men är inte lika bidragande offensivt.

Freddy Winsth, Värnamo, Back: 7
En riktigt stark insats som både stänger ner sin kant defensivt och bidrar i anfallsspelet. Vinner alla dueller han ställs inför och slår flera fina inspel när han följer med framåt. Värnamos bästa spelare för dagen!

Victor Larsson, Värnamo, Back: 7
Följsam när Pittas går i djupled och duktig på att hålla de offensiva spelarna felvända längre upp i planen Väldigt trygg med bollen och slår flera bra passningar som skär genom mittfältet. Imponerande att han slår nästan dubbelt så många passningar som vanligt samtidigt som de når till rätt adress i högre utsträckning.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare: 7
Tar ett större defensivt ansvar av de två innermittfältarna och står för ett stort jobb. Både ger och tar smällar men håller sig på benen och visar vad det betyder för honom att spela för klubben i hans hjärta. Håller en hög kvalité på sitt passningsspel även om det mest sker lite längre ned i planen. Det gör dock ingenting för lagets spel då Celina ges utrymme att briljera ett steg längre fram och de kompletterar varandra väldigt väl.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 7
Andra raka nollan efter en ny prickfri försvarsinsats och målvakten har en stor del i det. Den vassa räddningen på Engvalls avslut i slutet på första avstyr en potentiellt psykologiskt jobbig kvittering. Följer upp det med en ny räddning i början av den andra halvleken, och därefter har Nordfeldt full kontroll på det som händer kring hans mål.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 7
Med mål i två raka matcher inför mötet med Värnamo så var det en cypriotisk anfallare med en stor dos självförtroende som tog plats på Friends Arenas gräs. Ligger bakom mycket av upprinnelsen till 1-0 med ett par fina aktioner och borde ha gjort mål även ikväll. Var ett ständigt hot med sina djupledslöpningar och sköt på det mesta. Han stod för 5 avslut i matchen vilket är dubbelt så mycket som han snittade per match under 2023 samt lika många som han hade i mötena med Mjällby och Djurgården tillsammans.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 7
Stabilt försvarsspel ur alla aspekter. Står rätt mest hela tiden och är följsam när Värnamo sätter sina spelare i rörelse. Har flera öppnande passningar till mittfältarna och passningsprocenten på både passningar framåt i banan och de som når till den sista tredjedelen visar att på det. Toppar sin insats med att nicka in 2-0 på hörna.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 8
Följer upp sin avgörande prestation i derbyt med en ny och är bäst på planen för andra matchen i rad. Ständigt i rörelse och spelbar, något som lagkamraterna förstått värdet i då han får 60 passningar under matchen, dubbelt så mycket som han fick under en genomsnittlig match 2023! Att Celina blir inblandad allt mer går hand i hand med lagets framgång och han fortsätter att visa upp den finkalibrerade passningsfoten gång på gång. Duktig i både det korta och långa passningsspelet där inte minst inlägget till Tiedemanns mål blir det yttersta beviset på det. Om det fanns ett frågetecken kring vem som ska spela bredvid Salétros på mittfältet för någon vecka sedan så har det rätats ut ordentligt sedan dess. Celina är självskriven där numera!