JA: 687

NEJ: 241

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: AIK – IKS (1-3) – “Stenhårt arbetande fox in the box”

Bortaseger på Friends Arena. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 3
Under den första halvleken tampas han mot framförallt Salech och löser det på ett bra sätt men efter paus är han betydligt sämre. Rundas utav Sjögrell i upprinnelsen till 2-0 och blir utskälld av sin mittbackskollega vid en annan sekvens då han brister i positionsspelet.

Annons:

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 4
Med tre insläppta och bara någon enstaka räddning är det svårt att uppnå ett godkänt betyg. Nordfeldt var inte svag men det överlag svaga försvarsspelet drabbade även hans position. En bra dag på jobbet hade han förmodligen räddat Sirius första mål och han står för en bra räddning i upprinnelsen till matchens andra mål även om returen når fram till en motståndare.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 4
Hamnar i ganska bra positioner utan att lyckas utnyttja de och poängproduktionen blir noll den här matchen. Laget lyckas sällan sätta Modesto i fart med bollen och då hämmas han.

Dino Besirovic, AIK, Mittfältare (ut 67′): 4
Har ett avslut på mål efter en hörna i matchens inledning men i det öppna spelet blir det sällan farligt. Hamnar ofta en bit ifrån straffområdet och faller ur matchbilden innan han blir utbytt.

Viktor Andersson, AIK, Mittfältare (in 67′): 5
Försöker att ge AIK något som liknar ett hopp om en reducering under sitt inhopp när han slår ett par inlägg som skapar oreda men utan att det leder till avslut eller direkta målchanser.

Emmanuel Gono, AIK, Anfallare (in 67′): 5
Är stark i kroppen när han får till en nick i slutet av matchen men så mycket mer involverad blir han inte under sin tid på planen.

Dennis Widgren, Sirius, Back: 5
Uppträder lite osäkert emellanåt och verkar inte ha full koll på sin omgivning då han tappar bollen till motståndare långt ned i planen. Överlag en ganska bra insats som främst präglas av hur han hanterar Modesto från att nyttja sina styrkor.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 5
Ett svårsatt betyg som pendlar ordentligt under matchens gång. Är väldigt fin med bollen under stora delar av den första halvleken och det känns farligt när han har den. Har ett avslut som styrs ut till hörna och slår väl avvägda passningar till sina lagkamrater i och strax utanför straffområdet. Har lite tur då hans frispark styrs in till en reducering på stopptid. Så långt, höga betyg för Celina men det sjunker framförallt av två avgörande sekvenser. Missar ett jätteläge att kvittera med en nick som går utanför i det sista som händer i den första halvleken och det svaga ingripandet som leder till Sirius 0-3 blir spiken i kistan.

Axel Björnström, AIK, Back: 5
Framstående under den första halvleken som han inleder piggt. Skapar en hörna redan efter ett par minuter och slår flertalet inlägg innan paus. Mer anonym under den andra utan att vara svag. Förklaringen är enkel, de flesta av båda lagens anfall sker centralt eller på den andra kanten.

Ismaila Coulibaly, AIK, Mittfältare (ut 67′): 5
Insatsen mot IFK Norrköping såg ut att ha gett honom en boost då han inledde matchen med flera egna initiativ. Tappade sällan bollen och spelade enkelt i passningsspelet. Särskilt farligt blev det däremot aldrig då mittfältaren tog ett avslut vid tre tillfällen och samtliga missade mål.

Mads Thychosen, AIK, Back (ut 85′): 5
Offensivt händer det en hel del kring dansken men det blir sällan farligare än blockerade avslut eller inlägg som styrs till hörna. Defensivt vinner han många dueller men har problem när bollen slås bakom honom och framförallt Milleskog skördar framgång i den ytan på högerkanten.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare (ut 85′): 5
Lägger ner det sedvanliga arbetet på mittfältet och håller balansen bra på mittfältet. Duktig med centrala passningar som slås genom Sirius mittfält och når medspelare i bra positioner. Hade dock behövt vara vassare i sina längre passningar för att laget skulle ha en chans till poäng. Har flera inlägg och står för majoriteten av lagets 11 hörnor men de flesta fastnar på motståndare och några farliga målchanser skapas sällan som ett resultat av det.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 5
Springer kopiösa mängder på topp och det spelar ingen roll om passningen kommer ifrån en offensiv mittfältare eller Nordfeldt, Pittas är målet för den. Han blir ofta väldigt ensam på topp men är samtidigt duktig på att konvertera bollarna han får till såväl chanser som etablerade anfall.

David Mitov Nilsson, Sirius, Målvakt: 6
Står för en fin räddning på Celinas avslut i mitten på den första halvleken och det var i mångt och mycket det svettigaste han fick göra. AIK har spelövertaget och lyfter in en stor mängd inlägg och hörnor men målvakten har koll på sitt straffområde. Den hållna nollen rycks dock ifrån honom med ett självmål under stopptiden.

Jakob Voelkerling Persson, Sirius, Back: 6
Hamnar ofta på mellanhand när AIK centrerar under den första halvleken och det resulterar i att Björnström får utrymme att slå sina inlägg. Får en assist på lagets första mål efter ett tidigt inlägg som slås innan backlinjen kommit i sina positioner. Rättar till positionsspelet under pausen och står för en klockren insats i den andra halvleken fram till att han drar på sig frisparken som leder till reduceringen.

Henrik Castegren, Sirius, Back: 6
Stabil matchen igenom och en perfekt partner till Jeng att luta sig emot. Lugn i passningsspelet, klok i positionsspelet och följsam när Pittas springer i djupled.

Malcolm Jeng, Sirius, Back (ut 60′): 6
Väldigt klok för sin ålder och stressas inte upp av att han ställs inför en av årets tuffaste bortamatcher. Även i trängda lägen är han hur lugn som helst med bollen och värderar på ett bra sätt.

Patrick Nwadike, Sirius, Back (in 60′): 6
Byts in i ett läge där Sirius ska försvara en ledning och mittbacken har inte missuppfattat några instruktioner. Offrar sig hänsynslöst och täcker skott, bryter passningar och avvärjer inlägg. Ett starkt inhopp som hade kunnat generera ett ännu högre betyg om han stått för samma insats under en längre tid på planen.

Benjamin Tiedemann, AIK, Back: 6
Utan Tiedemann Hansen i startelvan hade siffrorna kunnat bli betydligt större. Lyckas med det mesta i sina egna aktioner och räddar upp situationer när medspelarna misslyckats.

Leo Walta, Sirius, Mittfältare (ut 90′): 6
Vinner närkamper, fördelar passningar och startar anfall. Lyckas med mycket och det är främst poäng i offensiv riktning som saknas.

Adam Wikman, Sirius, Mittfältare: 6
Vikarierar på Stenssons position och fyller hans skor med bravur. Tar kampen mot hemmalagets mittfält och förhindrar många centrala anfall. Bildar ett svårforcerat defensivt block tillsammans med mittbackarna som gör att AIK mestadels hotar via inlägg från kanterna.

Melker Heier, Sirius, Mittfältare (ut 71′): 6
Han belönas för det hårda arbetet han lägger ner med att noteras för assisten till lagets andra mål. Sliter hårt med Thychosen och Modesto vilket resulterar i att han inte kommer loss lika mycket offensivt som vi vant oss vid.

Herman Sjögrell, Sirius, Mittfältare (ut 71′): 6
Sprudlar till vid ett par tillfällen och visar vilka kvalitéer det finns i mittfältaren. Har ett vasst inlägg under matchinledningen men hans förspel till 2-0 målet är naturligtvis det som många kommer att minnas från den här matchen. En fin soloprestation som stärker hans aktier inför framtida laguttagningar!

Noel Milleskog, Sirius, Anfallare (ut 90′): 7
Är ett ständigt orosmoln för hemmalaget och har stor framgång i det. Avslutar snyggt till 1-0 i den första halvleken och skapar flera fasta situationer under matchens gång. Löpningarna han tar i djupled har hemmalaget svårt att försvara sig emot och han tvingar Tiedemann Hansen att riva ned honom som ett resultat av det.

🏅Matchens bästa spelare:
Yousef Salech, Sirius, Anfallare: 8
Han var inte dominant i 90 minuter men med sina två mål blir han den stora anledningen till att tre poäng packas ned i bagaget och följer med hem till Uppsala. Den första halvleken präglas av att han jobbar hårt defensivt och hålls hårt offensivt. Just fokuset på Salech är delvis förklaringen till att bollen når fram till Milleskog som kan placera in 1-0. Dansken står för 2-0 då han dyker upp som “fox in the box” och ordnar 3-0 på egen hand. Efter en stark inledning har det gått lite i stå för honom under de senaste omgångarna, men kanske är det nu det återigen tar fart för anfallaren?

Image

Matchens bästa spelare: Yousef Salech, Sirius. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.