VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Får Mikkjal Thomassen fart på AIK?

    JA: 193

    NEJ: 89

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: AIK – KFF (1-2) – “Kritiserade Robert Gojanis revansch på Friends Arena”

Kalmar FF tog en tung seger borta mot AIK när Allsvenskan startade om. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 4

Två insläppta mål och slarvigt spel med fötterna signerar Nordfeldt AIKs första match efter sommaruppehållet. En bra räddning på Skrabbs nick i början av matchen men faller bort mer och mer under matchens gång. Slår bort flera bollar över sidlinjen utan press från Kalmar.

Bertrand Celina, AIK, Mittfältare: 4

Såg bortkommen ut under större delar av matchen och hade mycket svårt att bli involverad i spelet. Kom loss i offensivt straffområde i början av den första halvleken men ett löst avslut tillät Samuel Brolin i Kalmarmålet att hinna få upp en fot för att rädda nollan. Svag i passningsspelet och Goitom behöver nog ta sig en funderare på ifall Celina passar in i den här “flytande formationen” som han verkar vilja implementera.

Mads Thychosen, AIK, Mittfältare: 5

Han såg ovan ut i positionen som vänsterwingback och var i stort sett osynlig i AIKs anfallsspel under större delar av matchen. Om det var på grund av direktiv från tränaren eller en ovilja från lagkamraterna låter vi vara osagt, men vi kan konstatera att nästan samtliga av AIKs anfall gick mot Modestos högersida snarare än Thychosens sida. Bra försvarsspel i egen box med tre av tre lyckade tacklingar.

Abdussalam Magashy, Kalmar, Mittfältare (Ut 67’): 5

Mot sitt tidigare lag startar Magashy och kommer direkt igång med ett par bra passningar och dribblingsförsök, men har tur med sig ett par gånger när det slarvas i bollmottagningen utan att det leder till baklängesmål. 50/50 i duellspelet och relativt anonym i uppbyggnadsfasen, även om hans löpningar river en del i AIKs linjer.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 5

Hade svårt att komma till rätta i trebackslinjen och hade mycket problem med Trenskow som attackerade gång på gång på Tiedemann Hansens sida av straffområdet. Blev bortgjord av Trenskow vid målet och kunde inte hindra många av Gersbachs inlägg som blev till farliga chanser för de rödvita gästerna.

Alex Gersbach, Kalmar, Back: 5

Den stundtals skadedrabbade Gersbach spelade 90 minuter för blott andra gången den här säsongen och gjorde det stundtals briljant, stundtals styltigt. Stenhårda välriktade inlägg mot Skrabbs panna växlades med enkla bolltapp och dåliga mottagningar, och det längre passningsspelet satt inte där det skulle. Bra försvarsspel mot Modesto som inte kom
förbi honom mer än några få gånger.

Dino Islamović, Kalmar, Anfallare: 5

Islamovic får inte riktigt kontroll på bollen i offensivt straffområde, men det väger han upp genom ett ihärdigt presspel och bra targetspel. Bra i luftduellerna med har det svårt att ta sig förbi Papagiannopoulos.

Lamine Fanne Dabo, AIK, Mittfältare (In 45’): 5

Han ersatte Salétros vid halvtid och droppade längre ner i banan där han lyckades mycket bra i duell och tacklingsspelet, men aldrig fick loss några passningar som hotade offensivt mer än en gång.

Rasmus Sjöstedt, Kalmar, Back (In 67’): 5

Han ersätter Osuji efter ett par misstag i rad och kommer in med rutin och stabilitet i backlinjen där han går in med sin parhäst Sætra under matchens sista 25 minuter. Håller Pittas och sedermera Guidetti borta från straffområdet och går inte många steg fel i positionsspelet.

Dino Beširović, AIK, Mittfältare: 5

Droppade ner en hel del från en högre utgångsposition för att hitta passningsvägar på egen planhalva, men i gengäld hade Besirovic mycket svårt att komma till farliga lägen på Kalmars planhalva. 50/50 i duellspelet och många korta passningar på egen planhalva blev dagsverkets samlade slutprodukt.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 5

Han gjorde löpning efter löpning i djupled på högerkanten under första halvlek och AIK sökte honom ständigt på denna yta. Kom aldrig loss ordentligt i offensivt straffområde men var stark i duellspelet.

Alexander Milošević, AIK, Back: 5

I sin allsvenska återkomst gjorde Milosevic en godkänd insats som präglades av bra positionsspel men mycket svagt duellspel. 0 av 6 vunna luftdueller, kanske spökar skadan fortfarande?

Anton Salétros, AIK, Mittfältare (Ut 45’): 5

Driver boll i början av matchen för att hitta ytor och passningslägen ut mot Modesto men det hinner aldrig bli riktigt farligt. 94% passningsprocent men nästan enbart på egen planhalva, och efter en smäll mot foten tvingas Salétros att utgå i halvtid.

Romario, Kalmar, Mittfältare (In 67’): 6

Kalmars grand old man tangerade här Henrik Rydströms rekord på flest allsvenska matcher för Kalmar FF, 314 stycken! Det gjorde han genom ett inhopp i 67 matchminuten där han går in och gör det som han har blivit känd för de senaste åren, täcker boll, vinner tid och spelar kloka passningar.

Simon Skrabb, Kalmar, Mittfältare: 6

Kalmars lagkapten hade många chanser att göra mål idag varav det första var ett mycket bra nickläge direkt framför mål, men där gick bollen rätt på Nordfeldt. Skrabb höll sig framme mer i straffområdet under första halvlek men droppade senare ner i banan ju längre matchen gick. 7 passningar till sista tredjedelen talar om att han var en central del i att skapa lägen för Kalmar, och detta fick krönas med en assist fram till Gojanis vinstmål.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 6

Stabil i försvaret under stora delar av matchen och låter inte Kalmar komma till många lägen framför mål. Såg ganska bekväm ut i den nya trebackslinjen och hålen som öppnade sig för Kalmar var aldrig nära Papagiannopoulos, utan var snarare runt hans mittbackskollegor. Nästan hundraprocentig i duellspelet men svagare i passningsspelet.

Jonathan Ring, Kalmar, Anfallare: 6

Ser väldigt taggad ut under första halvlek och får utgå från höger i Kalmars formation vilket vi inte fått se så mycket under Henrik Jensens ledning. 4/4 lyckade dribblingar 6/7 vunna dueller visar på ett het spelare som trots hög adrenalinnivå lyckades behålla sin kyla och oberäknelighet när han tog sig igenom centralt i banan.

Melker Hallberg, Kalmar, Back: 6

Hallberg startar som högerback och lyckas helt neutralisera alla försök till attack på högerkanten. Varken Celina eller Thychosen kommer till speciellt många lägen och huvudspelet sitter där det ska. Med bättre skärpa i offensivt straffområdet hade det även kunnat bli mål eller assist för urkalmariten Hallberg.

Omar Faraj, AIK, Anfallare: 6

Droppade ner bakom Pittas under större delen av matchen men trots en del ytor som Kalmar lämnade öppna i första halvlek kunde Faraj inte omsätta det till mer än ett par djupledsbollar mot Modesto och enstaka instick mot Pittas. Bra i det fysiska spelet och vinner ett par frisparkar i bra lägen.

Vince Osuji, Kalmar, Back (Ut 67’): 6

Allsvensk premiär för den 18-årige Vince Osuji, nytillskottet från Nigeria vars insatser i träningsmatcherna under sommaruppehållet gav honom en startplats direkt, vilket man förstår när man ser första halvlek. Han går in i duellerna med Pittas och Faraj med respektlöshet och fysik som vittnar om stor potential, och han skickar passningar på foten på Ring som skär genom AIKs lagdelar. Under andra halvlek kommer han dock ut som en annan spelare och växlar felbeslut med direkt avgörande felpassningar som leder till baklängesmål när Pittas snappar upp bollen. Han blir utbytt strax därefter, men förmodligen var den totala insatsen ett sådant utropstecken att det inte lär varit det sista vi ser av Osuji den här säsongen.

Jacob Trenskow, Kalmar, Anfallare: 7

Kalmars danske poängmaskin fortsätter att producera, och denna gång blev det ett mål efter att ha drivit in bollen från vänster och tunnlat Thiedemann Hansen, och med 5+4 på poängkontot är han ohotad etta i Kalmar. Kommer han stanna kvar i den rödvita tröjan innan transferfönstret stänger? Det har ryktats en del kring dansken och en mycket bra insats med 2 lyckade dribblingar, 5/5 vunna dueller och ett mål gör förmodligen inte intressenterna mindre sugna.

Samuel Brolin, Kalmar, Målvakt: 7

Brolin är tillbaka som försteslips efter att ha fått stå till sidan för Kindberg efter sin svaga inledning på våren 2024. Ett par missar i passningsspelet ledde till att Jensen valde att låta Kindberg få chansen istället, men med nya tränaren Stefan Larsson in så ser Brolin ut att ha fått en ny chans. Detta tog Brolin mycket bra, med flera avgörande räddningar och bra crossbollar som öppnade upp planen för Kalmar. Stor i luftrummet och ett par spektakulära enhandsräddningar och fotparader gjorde att hans status i den rödvita tröjan lär befästs.

Lars Sætra, Kalmar, Back: 7

Det norska fyrtornet stod högst i Kalmars straffområde matchen igenom där han nickar bort boll efter boll när AIK gång på gång försöker slå den längre bollen in mot straffområdet. Då och då tar han ett par steg upp i planen och lyckas då slå en stenhård crossboll över till Trenskow som slås fri för att kunna göra Kalmars ledningsmål. En jätte i försvaret och en stabil punkt som den unge Osuji kunde lita på under matchens gång.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 7

Cyprioten utökar sin interna skytteligaledning med ett strålande vackert mål när han smeker upp bollen i krysset i andra halvlek efter en tabbe av nykomlingen Osuji på mittplan. Han tar många avslut och springer och sliter som ett djur stora delar av matchen, men han hade svårt att luckra upp Kalmarförsvaret annat än vid omställningen vid målet.

Matchens bästa spelare:
Robert Gojani, Kalmar, Mittfältare: 8

Kanske Kalmars bästa mittfältare under 2023, men under våren har Gojani inte varit i närheten av de nivåer som vi lärde känna under förra säsongen. Efter ödesdigra misstag i passningsspelet på egen planhalva och stundtals svagt försvarsspel har han blivit kritiserad i Kalmarled, men detta tog han verkligen revansch på på Friends Arena. Han sliter stenhårt i försvarsspelet där han nästan alltid kommer in för att ta bollen, enda gången han kommer efter tar han det taktiska gula kortet. Han täcker bollen på ett strålande sätt och hans passningsfot får visa sig från sin bästa sida, och ha kröner insatsen med att göra sitt första allsvenska mål för Kalmar FF där han hugger i straffområdet efter ett skottförsök av Skrabb.

Matchens bästa spelare: Robert Gojani, Kalmar FF. Foto: Bildbyrån.

 

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.