Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: AIK – MAIF (1-0) | “Rui Modestos insats kan höja prislappen ytterligare ett snäpp”

AIK tog andra raka segern när Mjällby AIF besegrades på Nationalarenan. Hemmalagets Rui Modesto och Anton Salétros var två centralgestalter som bidrog starkt till att AIK nu skapar distans till tabellens bottenregion. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Imam Jagne, MAIF, Anfallare (in 69′): 4
Visar sig irrationell och snabbheten är ett hot men spelet med bollen är för svagt. Fastnar ofta på motståndarna och tappar den vid flera tillfällen då man har chansen att anfalla.

Jacob Bergström, MAIF, Anfallare: 4
Visar som vanligt upp sitt spel där han löper i djupled och är den naturliga uppspelspunkten för laget men det är inte mycket som går rätt i övrigt. Har flera enkla passningar som slarvas bort då laget har möjligheten att anfalla.

Rasmus Wikström, MAIF, Back: 4
Robust i de defensiva aktionerna men alldeles för svag med bollen. Många brytningar slutar med att Wikström rensar bollen långt bort och även enkla passningar i ohotade situationer slås bort.

Axel Björnström, AIK, Back (in 50′): 5
Byts in i början på den andra halvleken och lägger inga fingrar emellan. Trycker till gästerna vid flera tillfällen, överlappar Celina vid flera tillfällen och lyckas samtidigt försvara sin yta när Mjällby forcerar i slutet av matchen.

Alexander Johansson, MAIF, Anfallare (in 69′): 5
Blir en ny dimension för laget när han byts in och kan använda sina långa inkast men annars görs inget större avtryck. Får sällan bollen runt straffområdet för att kunna skapa några chanser.

Eskil Edh, AIK, Back (ut 50′): 5
Går många dueller mot Herman Johansson där båda delar ut och får smällar. Stänger sin kant men gör inget större offensivt avtryck utöver passningar i korridoren till främst Pittas. Byts ut med en skadekänning några minuter in i den andra halvleken.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare (ut 93′): 5
Får bollen ganska ofta men då är det i bekväma ytor där det han gör inte skapar några direkta chanser utan mer är en del i uppbyggnaden av anfall. Slarvar ofta med bollen och ser stundtals frustrerad ut när det inte är mycket som funkar i spelet.

Taha Ayari, AIK, Anfallare (ut 76′): 5
Har bara bollen vid ett tllfälle i offensivt straffområde men utanför det gör han mycket nytta. Pressar högt, vinner boll och löper en hel del såväl bredvid Pittas som längs kanten.

Tom Pettersson, MAIF, Back (ut 77′): 5
Ser ofta trygg ut med bollen men blir ibland övermodig och tappar den  då motståndarna pressar högt. Har svårt att hinna med Rui Modesto när yttern sätter fart men är nära att nicka in kvitteringen efter en knapp timmes spel men nicken räddas av Nordfeldt.

Viktor Gustafsson, MAIF, Anfallare (ut 69′): 5
Gör nytta i lagets presspel och löper mycket men får inte ut något i anfallsväg av sitt spel. Har ett distansskott som Nordfeldt inte har några problem med i slutet på den första halvleken men närmare än så kommer Gustafsson inte idag.

Herman Johansson, MAIF, Mittfältare: 5
Har en härlig duell mot Edh på sin kant och de två spelarna tar ut varandra med sina löpningar. Gör stor nytta i det defensiva men av den anledningen blir det inte så stor påverkan i det offensiva från Johansson i matchen.

Elliot Stroud, MAIF, Mittfältare: 5
Nära att bli matchens första målskytt då han drar förbi Thychosen och avslutar i den bortre stolpen efter en kvart. Slår även det inlägg som Mjällby är nära att kvittera på några minuter efter att AIK gjort 1-0. Svagare defensivt och orkar inte hålla emot Modesto när han gör sitt mål.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare (ut 93′): 5
Hopplöst ensam emellanåt men vinner trots allt en del bollar och frisparkar på offensiv planhalva. Kommer till några avslut men är egentligen aldrig riktigt nära att bli målskytt den här eftermiddagen.

Jesper Gustavsson, MAIF, Mittfältare: 6
Passningsfoten gör avtryck både lågt- och högt upp i planen där hans instick hjälper laget att ta sig framåt i planen. Skicklig då han vinner- eller bryter bollen och lyckas behålla den inom laget vid i princip varje tillfälle.

Annons

Abdoulie Manneh, MAIF, Anfallare (ut 69′): 6
Skapar en hel del med sin snabbhet och är nära att bli målskytt i slutet på den första halvleken då han löper sig fri. Har ett distansskott i början på den andra halvleken som tvingar Nordfeldt att tippa den till hörna.

Nicklas Röjkjaer, MAIF, Mittfältare: 6
Spindeln i nätet i det mesta när Mjällby vill bygga sina anfall och får ofta bollen. Lyckas trä in den på ett bra sätt vid flera tillfällen men lagkamraterna är inte lika skärpta som dansken så att de lyckas ta tillvara på chanserna han ger de.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 6
Stabil matchen igenom där han vinner alla sina dueller och har god positionering trots en ny formation. Visar att den svaga prestationen hemma mot GAIS för några omgångar sedan bara var en plump i protokollet.

Lamin Fanne, AIK, Mittfältare: 6
Starka bolltransporter på mittplan när han är lågt ned i planen och vinner ofta bollen när han är högt upp i den. Tappar dock bollen ett par gånger på egen planhalva som är nära att ställa till det för AIK. Överlag en stark insats och framförallt viktigt att han klara sig utan en varning i matchen så att han kan deltaga i derbyt mot Djurgården nästa helg.

Jakob Kiilerich, MAIF, Back: 6
Visar att han är en fullgod ersättare i den skadeskjutna backlinjen. Vinner det mesta som kommer i luften och spelar enkelt i övrigt. Visar upp att huvudspelet är bra i båda straffområdena och nickar bollen i stolpen på stopptid. Kommer sannolikt att få sina chanser även när Arvid Brorson är tillbaka från sin avstängning och Iqbal kommit in i laget lite mer.

Noel Törnqvist, MAIF, Målvakt: 6
AIK har en del boll runt Mjällbys straffområde och slår flera hörnor i den första halvleken men Törnqvist behöver inte stå för en enda räddning. Svettigare i den andra, där han tippar Saletros tunga skott i stolpen och förhindrar att matchen avgörs tio minuter från slutet.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 6
Får se ett avslut som tar i stolpen men i övrigt har han full kontroll på det som sker omkring honom i den första halvleken. Står för en stor räddning några minuter efter lagets 1-0 mål som gör att man behåller sin ledning. Gör en av sina bättre insatser under den senaste tiden.

Mads Thychosen, AIK, Back: 7
Stark i försvarsspelet, slår flera fina passningar i korridoren till Rui Modesto och är trygg med bollen även i trängde lägen. Bra matchen igenom och en av de främsta på planen för dagen.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 7
Räddar laget vid flera tillfällen då han vinner dueller mot Bergström, stoppar upp kontringar och får bort bollen framfår Kiilerich som hade kvitterat matchen annars. Att vinna alla sina dueller mot en så fysiskt stark motståndare som Bergström över 90 minuter, det imponerar!

Anton Saletros, AIK, Mittfältare: 7
Ofta den som går i bräschen för den höga pressen. Syns inte så ofta i anfallsspelet under första 55 minuterna men visar då sin klass när han lobbar fram bollen till Rui Modesto när denne gör 1-0. Har ett tungt distansskott som sitter i stolpen och hade kunnat punktera matchen med drygt tio minuter kvar att spela.

Rui Modesto, AIK, Back: 7
Matchens bästa spelare blir också den som får avgöra matchen. Hittar ofta ytan bakom Mjällbys wingback att springa i, och lyckas med fler återerövringar i försvarsspelet som gör att laget vinner bollen högt på planen och kan anfalla. Pangar in 1-0 i krysset i början på den andra halvleken och kanske kan den här insatsen pressa upp en eventuell prislapp ytterligare några miljoner? Nu har AIK en viss distans ned till bottenstriden och kanske känner man sig då trygga i att sälja portugisen när sommarfönstret börjar krypa mot sitt slut om buden ökar i storlek, för det lär de göra.

Matchens bästa spelare: Rui Modesto, AIK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.