Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Spelarbetyg: BKH – IFE (3-5) | “Inbytte Arber Zenelis islossning vände matchen”

IF Elfsborg stod för en fenomenal vändning med tre mål under de avslutande fem minuterna när BK Häcken besegrades på Bravida Arena. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Andreas Linde, BK Häcken, Målvakt: 3

Även om det drog iväg i slutet av matchen och slutade med fem insläppta mål så är det ingen vidare insats från målvakten under 90 minuter. Står bara för två räddningar och äger inte alls sitt straffområde som han behövt.

Even Hovland, BK Häcken, Back: 4

Lite för chansartad i perioder, ofta på grund av att beslutsfattandet brister emellanåt. Väljer att gå högt och chansbryta vid såväl kontringar som vid eget straffområde. Inte så säker som vi brukar se honom utan boll men i passningsspelet är mittbacken fortsatt säker.

Marius Lode, BK Häcken, Back: 4

Tar inga onödiga risker varken med eller utan boll. Säker i passningsspelet och där han har mycket boll. Inga direkta misstag i försvarsspelet som kostar i form av baklängesmål men det är svårt att ge ett godkänt betyg till en mittback vars lag släpper in fem mål.

Besfort Zeneli, IF Elfsborg, Mittfältare (ut 62′): 4

Han har fått stort förtroende av nya tränaren Hiljemark och startar sin tredje raka match under hans ledning. Kanske är det tätt med matcher som gör att den här insatsen får lida? Svag i spelet med och utan boll, fullt rimligt att han blir utbytt.

Julius Lindberg, BK Häcken, Anfallare (in 67′): 4

Hinner inte skapa så mycket under sitt inhopp och dessvärre är duellspelet svagt där bara två av nio vinns. Har ingen negativ påverkan på hur matchen avgörs men bidrar inte heller till att Häcken lyckas komma ifrån densamma med några poäng.

Camil Jebara, IF Elfsborg, Anfallare (ut56′): 4

Slår ett inlägg efter en dryg kvart och det är nästan det enda som uträttas i offensiv väg. Har svårt att ta sig förbi sin motståndare och kör fast mest hela tiden. Har verkat på uppgång efter allsvenska återstarten och det är tråkigt att han inte tog chansen.

Eggert Aron Gudmundsson, IF Elfsborg, Anfallare (ut 56′): 4

Springer-, vill- och försöker mycket men det mesta kör fast på sista backen. Lyckas inte dribbla sig förbi någon gång och avsluten som tas blockeras eller går utanför mål. Är kanske inte heller den som kommer att dra igång ett anfallsspel på egen hand och det blir oturligt att de pigga inhoppen han haft inte kan följas upp när chansen kom från start.

Michael Baidoo, IF Elfsborg, Anfallare (ut 56′): 4

Inte rädd för att ta initiativ och har två avslut under de åtta första minuterna. Mer än så blir det dessvärre inte den här eftermiddagen och det är en svag insats vi får se. Väger inte heller upp det med aktioner utan boll utan tvärtom förloras alla sex närkamper i matchen.

Andri Fannar Baldursson, IF Elfsborg, Mittfältare (in 62′): 5

Täcker stora delar av planen med sina löpmeter och tar viktig mark på mittfältet. Är inte rädd att gå in i 50/50-dueller men utgången i det han gör är också 50/50. Ett godkänt betyg för en spelare som fyllde sin funktion under matchens sista halvtimme.

Ahmed Qasem, , IF Elfsborg, Anfallare (in 56′): 5

Den i den inbytta anfallstrion som hade minst påverkan på slutresultatet. Svag i närkamperna och inte särskilt nära att bli målskytt som Arber Zeneli och Per Frick. Formtoppen vi såg efter att Qasem gjorde hattrick mot AIK har kommit av sig men speltid lär det bli i samband med lagets Europakval. Upp till honom själv att ta chansen.

Pontus Dahbo, BK Häcken, Mittfältare (in 67′): 5

Säker med bollen där tio av elva passningar når rätt adress men det blir inte så mycket i offensiv riktning. Inga avslut från Dahbos fötter och en bollkontakt i Elfsborgs straffområde men han kommer in i ett skede av matchen där prio inte är att gå framåt. Ett godkänt inhopp.

Ali Youssef, BK Häcken, Anfallare (ut 67′): 5

Placerar in lagets tredje mål med ett väl avvägt skott och har flera avslut i matchen men är trots det tämligen anonym. Visserligen effektivt att få iväg flera avslut med så få bollkontakter men att bara slå fem passningar under 67 minuter på planen vittnar om hur isolerad Youssef var i matchen.

Adam Lundqvist, BK Häcken, Back (ut 85′): 5

Ger Zeidane Inoussa både de bollar och understöd han behöver för att han ska kunna utnyttja sina styrkor. Är solid i försvarsspelet och det är inte så mycket som händer på Lundqvists kant som leder till farligheter för gästerna.

Niklas Hult, IF Elfsborg, Mittfältare: 5

Pigg på sin kant och forsar fram vid flera tillfällen. Ser ut att gilla sin nya roll och länkar fint mellan Yegbe och Jebara. De svårare passningarna når däremot inte sin adress och Hult har inte den påverkan på spelet som han kan ha en bra dag. Dock stor betydelse för att Layounis offensiva utdelning minimeras.

Valgeir Fridriksson, BK Häcken, Back (ut 73′): 5

Formstarka ytterbacken gör poäng på nytt. Ser ut att vara fylld av självförtroende och är inte rädd för att slå svårare passningar eller ta egna initiativ, dock med varierande framgång. Håller sig påpassligt framme och smäller upp 2-1 i nättaket innan halvtidspaus. Offensiven gör dock att det blir luckor bakom honom som Elfsborg gärna utnyttjar och islänningens närkampsspel är ganska svagt.

Sebastian Holmen, IF Elfsborg, Back: 6

Går väldigt hårt åt Inoussa och har orsakat tre frisparkar åt honom efter tio minuter. Fullt förståeligt då yttern visar vad han kan när han får utrymme. Holmen ställs mot en av seriens svåraste spelare att hantera för tillfället men löser det förhållandevis väl. Nickar in Elfsborgs 1-1 på hörna och är duktig med boll.

Annons

Gustav Henriksson, IF Elfsborg, Back: 6

Rent statistiskt är inte mittbacken inblandad i så mycket och har minst boll i matchen men för de som ser matchen blir hans betydelse viktig. Duktig på att ge andra spelare den uppbackning de behöver och inte minst de två mittbackskollegorna ska vara tacksamma som har Henriksson emellan sig.

Rami Kaib, IF Elfsborg, Mittfältare (ut74′): 6

Får förtroendet att slå hörnor från höger och har en hög leverans i dessa, inte minst då han assisterar till Elfsborgs kvittering. Just det längre passningsspelet är Kaibs styrka i matchen och det väger upp för att han väger lätt i närkamperna.

Romeo Amane, BK Häcken, Mittfältare: 6

Trygg med bollen vid fötterna och tappar den sällan. Spelbar utan boll och rörlig med den vilket gör att han är svår att hantera för motståndarna. Har tre avslut i matchen och friställer Layouni i slutet på första så att denne får ett friläge från halva plan.

Simon Gustafsson, BK Häcken, Mittfältare: 6

Står för flera bolltapp och felpassningar på mittplan som vi är ovana vid att se från mittfältaren. Turligt nog så straffas inte laget för dessa. Rakar in matchens första mål enkelt från nära håll och vinner en hel del boll.

Amor Layouni, BK Häcken, Anfallare (ut 85′): 6

Elfsborg har stort fokus på att plocka bort Layouni och man lyckas relativt väl. När han väl kommer loss och får yta att löpa på blir han friställd av Amane och får ett friläge i slutet på första halvleken. Avslutet räddas av Elfsborgs målvakt och det är också det enda skottet som tas under matchen. Lyckas med de flesta aktioner han utför utan att komma till i det sista men inte så involverad i anfallsspelet som han brukar. Mest ett gott kvitto till Elfsborgs försvarsspel än att Layouni var svag.

Timothy Ouma, IF Elfsborg, Mittfältare: 7

Vinner bollen vid många tillfällen och passningsspelet blir allt bättre. Här sitter många längre passningar och Ouma tar steg i sin utveckling under varje vecka. Har en stor betydelse för att Häckens numerära överläge på mittfältet inte blir så tydligt som det kunnat.

Per Frick, IF Elfsborg, Anfallare (in 56′): 7

När Per Frick finns på planen märks det. Mittbackarna får känna på det och även motståndarnas målvakt hamnar i dueller med anfallaren. Det var nämligen det som resulterade i 5-3 målet som kommer till efter att Frick vinner en duell mot Häckens målvakt Andreas Lind. Anfallaren har dessförinnan nickat in 4-3 och med ett mål och en assist i matchen samt ett mål i Europakvalet mot Pafos i torsdags så ser han verkligen ut att ha prickat in formen!

Isak Pettersson, IF Elfsborg, Målvakt: 7

Vass räddning innan- men är chanslös på 1-0 målet. Ny bra räddning några minuter därefter och ett 2-0 där hade kunnat bli förödande. Räddar Layounis friläge i slutet på den första halvleken och även om vändningen på stopptid är den som hamnar i strålkastarljuset så står Pettersson för en insats som har stor betydelse för att Boråslaget tar sin andra raka allsvenska seger under Oscar Hiljemark.

Terry Yegbe, IF Elfsborg, Back: 7

Avvärjer flera inspel och inlägg i matchens inledning med både fötterna och huvudet. Att Yegbe är lite av en oslipad diamant har man sett tidigare och det blir än tydligare i en miljö kring många bollskickliga spelare. Sämre passningsspel än många på planen men väldigt robust i sitt försvarsspel. Samtidigt ett hot i offensivt straffområde och blir tvåmålsskytt för dagen.

Zeidane Inoussa, BK Häcken, Anfallare: 7

När klockan passerat tre minuter har yttern redan blivit nersparkad två gånger och kommit loss för att slå ett väl avvägt inlägg som skapar oreda i offensivt straffområde. 1-0 är ett resultat av att Inoussa tar ytan bakom Elfsborgs yttermittfältare och mittback för att slå in bollen i straffområdet. Är nära att spela fram till 2-0 strax därefter och så fort han får bollen blir det farligt. Mycket av Häckens anfallsspel har sin början hos Inoussa och han är framgångsrik i det mesta han gör, bland annat lyckas alla hans dribblingar i matchen.

Mikkel Rygaard, BK Häcken, Mittfältare (ut 67′): 7

Växer in i matchen i mitten på första halvleken och har ett avslut efter 24 minuter som går rakt på målvakten ur ett bra läge. Är som bäst när han hittar sin “nummer tio”-roll som offensiv mittfältare och både avslutet samt flera passningar kommer ur den ytan. Inlägget som sedermera resulterar i 2-1 är ett resultat av att han hittar rätt yta och får tid att använda sin passningsfot. Även upprinnelsen till lagets tredje mål har Rygaard som regissör och dansken har en så avgörande roll i flera mål.

Arber Zeneli, IF Elfsborg, Anfallare (in 56′): 8

När Hiljemark valde att byta ut hela anfallstrion som startade matchen med syfte att få till en förändring så var det nog Zenelis påverkan på matchen som han hoppades på. Även om det dröjde till minut 90 innan den kom så hade ingen en så stor påverkan på slutresultatet som yttern. Assist till såväl kvitteringen och 4-3 målet samt att han själv satte spiken i kistan med 5-3 i den 95:e säger egentligen allt. När jag summerade vårsäsongen för Elfsborg gjorde jag det med en kommentar kring att hemvändande Zeneli visat positiva tendenser och gjort en del poäng men att det också finns mer att hämta. Här kom det och om det fortsätter såhär så kommer Elfsborg att blanda sig i kampen om Europaplatserna när säsongen summeras i november.

Matchens bästa spelare: Arber Zeneli, IF Elfsborg. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.