VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: BP – DIF (0-5) – “Bäst på planen för andra matchen i rad, starkt förtroende som nia”

Ett effektivt Djurgården gjorde processen kort med Brommapojkarna på Grimsta. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Filip Sidklev, Brommapojkarna, Målvakt: 3
Även om flera av avsluten höll hög klass och inte ska lastas direkt på Sidklev så är det svårt att få ett högre betyg när man släpper in fem mål och orsakar en straff.

Alexander Abrahamsson, Brommapojkarna, Back (ut 76′): 3
Står visserligen för ett par fina krossbollar som landar bakom Djurgårdens backlinje men annars kommer inte Abrahamsson upp i samma nivå som under många av de tidigare matcherna. Backlinjen har det svårt mot snabba motståndare och han är inget undantag. Behöver få ihop backlinjen i allmänhet och mittlåset i synnerhet för att stoppa blödningen framöver.

Andre Calisir, Brommapojkarna, Back (ut 64′): 3
Duktig på att hålla gästernas distans till målet under stora delar av den första halvleken då han möter de högt upp i planen och håller de felvända. Betydligt tuffare efter paus och Calisir hamnar på efterkälken vid flera av målen.

Torbjörn Lysaker Heggem, Brommapojkarna, Back: 4
Kommer fram i planen på en egen soloräd i matchens inledning och har några inspel som når Vasic men annars blir det här en match där mycket energi får läggas på försvarsspelet. Lyckas hålla kontroll på Fallenius på ett ganska bra sätt och många av gästernas anfall går istället centralt i banan.

Tim Waker, Brommapojkarna, Back (ut 72′): 4
Spelar sig förbi på sin kant vid några tillfällen i den första halvleken men inspelen stoppas ofta av en försvarare eller så springer Waker offside. Hade sannolikt haft större utdelning om laget inte ställdes mot ett av seriens bästa försvar.

Paya Pichkah, Brommapojkarna, Mittfältare: 4
Håller balansen på mittfältet under den första halvleken men i den andra är det öppna spjäll. Det tysta arbetet är viktigt i sig men mittfältaren syns knappt till förutom när han orsakar frisparkar till motståndarna.

Wilmer Odefalk, Brommapojkarna, Mittfältare (ut 76′): 4
Vill visa upp sig och överarbetar stundtals som ett resultat av det. Tappar boll på mittplan vid ett par tillfällen och gästerna kan kontra.

Ludvig Fritzson, Brommapojkarna, Mittfältare: 4
Starka bollvinster över hela planen men lyckas inte göra så mycket med bollen därefter. Försvinner ur matchbilden när närkampsspelet avtar och Djurgården spelar sig förbi mittfältet.

Alex Timossi Andersson, Brommapojkarna, Mittfältare: 4
Kommer in i straffområdet vid ett par tillfällen men annars får han mest inrikta sig på försvarsspelet. Lägger ner ett stort arbete men den här kvällen betyder det inte så mycket då hela laget rasar ihop under den andra halvleken.

Kaare Barslund, Brommapojkarna, Back (in 64′): 5
Vinner den enda duellen han hinner med under tiden på planen och är trygg med bollen men i en matchbild som är avgjord är han ingen skillnad utifrån hur poängen ska fördelas.

Nikola Vasic, Brommapojkarna, Anfallare (ut 76′) : 5
Hålls hårt av Djurgårdens mittbackar och det är lätt att förstå varför. När Vasic får utrymme blir det farligt vid flera tillfällen både i boxen som när han agerar uppspelspunkt på mittplan. Får däremot inte så många bollar att arbeta med i straffområdet för att få hål på gästerna.

Alexander Jensen, Brommapojkarna, Back: 5
En av hemmalagets främsta spelare och står för en godkänd insats över 90 minuter trots att laget släpper in fem mål. Mycket av lagets offensiva spel går via dansken och han hanterar Gulliksen på ett bättre sätt än många andra ytterbackar i serien.

Samuel Leach Holm, Djurgården, Mittfältare (ut 46′): 5
Har spelat mycket och kanske var det ett tajt spelschema som gjorde att han blev utbytt i paus men det hade varit naturligt sett till insatsen också. Får inte riktigt till passningsspelet som han vill varken i det öppna spelet eller när de fasta situationerna ska levereras då de ofta fastnar på den första spelaren.

Piotr Johansson, Djurgården, Back (ut 75′): 5
Inleder matchen med en offensiv löpning längs högerkanten, slår passningen snett bakåt och får assisten till 1-0. Defensiven sitter inte på samma sätt som tidigare då Johansson blir överspelad vid flera tillfällen.

Oskar Fallenius, Djurgården, Anfallare: 5
Som han springer och som man vill att han ska få utdelning för arbetet han lägger ner. Kommer förbi vid ett par tillfällen men öppnar annars mest ytor för andra. Skapar någon hörna och levererar ofta bollen vidare till lagkamrater som kan slå den mer avgörande passningen.

Miro Tenho, Djurgården, Back: 6
Det är en underskattad passningsfot som han besitter, Tenho. Den får han visa upp redan i matchens inledning då den avvägda krossbollen landar bakom BPs backlinjen och når Piotr Johansson som i sin tur assisterar till matchens första mål. Slår därefter flera centrala passningar som blir viktiga i lagets uppspel. Prickfri i närkampsspelet och håller god kontroll på Vasic.

Jacob Une Larsson, Djurgården, Back: 6
Kontrollerad i det mesta han gör även om han kommer fel vid ett tillfälle och inkasserar säsongens andra varning. Visar fin speluppfattning i såväl det defensiva- som offensiva passningsspelet.

Albin Ekdal, Djurgården, Mittfältare (in 46′): 6
Efter en första halvlek där BP håller jämnt skägg med Djurgården så visar det sig att det var helt rätt byte att få in Ekdal på planen redan i paus. Tar för sig direkt och vinner mittfältskampen tillsammans med Sabovic. Säker i passningsspelet och bidrar till att det blir en annan matchbild under de avslutande 45 minuterna än de första.

Gustav Wikheim, Djurgården, Anfallare (in 66′): 6
Ordnar straffen till lagets sista mål och går ofta i djupled när tillfälle ges och det är ofta. Ett stort sparkapital för gästerna om de kan få tillbaka norrmannen i den formen som han var under 2022!

Tokmac Nguen, Djurgården, Anfallare (in 66′): 6
Hinner med sex stycken bollkontakter i straffområdet, ta tre avslut och bli målskytt trots att han bara spelar 25 minuter. Bra siffror som många anfallare hade varit nöjda med sett över 90 minuter. Visar vilken nivå han har i sig, och dagens prestation indikerar att det lär komma fler mål från norrmannen under året.

Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Målvakt: 7
Håller nollan för fjärde matchen i rad och det är lätt att förstå varför. Gestaltar ett stort självförtroende och löser sina aktioner på ett självklart sätt. Äger sitt luftrum och det gör att BPs inlägg och Vasic huvudspel inte oroar i den utsträckning som det brukar.

Samuel Dahl, Djurgården, Back: 7
En av planens mest framstående spelare som visar stor löpvilja åt båda håll. Startar ett anfall på egen hand efter en lång bolltransport i den första halvleken och det är en liknande sekvens som ger assisten till 4-0 målet i slutet av matchen. En ny stark insats från vad som kan vara vårsäsongens bästa allsvenska vänsterback.

Besard Sabovic, Djurgården, Mittfältare (ut 75′) : 7
Cementerar sin plats i startelvan med ytterligare en bra insats. Vinner många närkamper och sticker ut på sättet han gör det högt i banan och lyckas omsätta bollvinsterna i nya anfall. Slår flera passningar som slår ut BPs lagdelar och självförtroendet han byggt på sig visas när han närmar sig straffområdet och försöker att lobba fram bollarna till framförallt Deniz Hümmet.

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare (ut 66′): 7
Ser ut att trivas på sina gamla jaktmarker. 2-0 målet är en produkt av Bergvalls bollbehandling och assisten till 3-0 är delikat även den. Inledde säsongen storstilat för att sedan dippa något, men nu ser många pilar ut att peka uppåt inför de avslutande matcherna i den blårandiga tröjan för den här sejouren.

Tobias Gulliksen, Djurgården, Anfallare (ut 66′): 7
Djurgårdens dyraste nyförvärv – och största investering – visar varför han kostade stora pengar att köpa in. Vackert distansskott som öppnar målkontot för kvällen redan under matchens tredje minut, och står därtill för en elegant assist under sin tid på planen. Samtidigt är han svår att ta bollen ifrån och går en härlig duell mot Jensen på sin kant.

🏅Matchens bästa spelare:
Deniz Hümmet, Djurgården, Anfallare: 8
Matchens främsta spelare är duktig över hela planen och får kröna sin insats med ett hattrick. Han har växt in i den blårandiga kostymen för varje match som spelats och börjar nu visa vilken nivå han håller i ett fungerande anfallsspel. Anfallarens första mål visar vilket välutvecklat tillslag han har då det sitter stenhårt upp i nättaket, och kvällens andra mål är en delikat och kontrollerad chip. Att han får möjligheten att slå straffen och förvaltar den visar vilket förtroende han byggt upp i sin nya miljö. Hümmets genomgående starka insats resulterar i att han blir stor matchhjälte för sitt lag, vilket även bidrar till vår bedömning att han för andra matchen i rad är planens bästa spelare med en åtta i betyg.
Matchens bästa spelare: Deniz Hümmet, Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Image

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.Bollsvenskans spelarbetyg:

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.