Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: DIF – GAIS (1-0) – “Ekdal vinner boll och är säker i passningsspelet”

Djurgården tog en efterlängtad seger efter tunga förluster mot MFF och AIK. GAIS gör en bra match med räckte inte riktigt till. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Peter Therkildsen, Djurgården, Back (in 58′): 4
Har tidigare bytts in och stått för ganska solida inhopp men det här kändes mest virrigt och okoncentrerat. Misslyckas med enkla passningar och kommer fel in i det mesta. Slarvar bort de få offensiva lägen som bjuds och ligger fel i positionen i försvarsspelet utan att lyckas rädda upp det.

Lucas Bergvall, Djurgården, Mittfältare (in 58′): 4
Det är kanske inte helt rättvist att sätta ett betyg som betyder att man inte är godkänd när man ser ut att vara hämmad av en skadekänning men Bergvall lyckas nästan inte med någonting under sin tid på planen. Har någon enstaka dribbling där han flyter förbi sin motståndare men det mesta slår fel. Djurgårdens mittfält får samtidigt ganska stora luckor under den andra halvan av matchen som ett resultat av det.

Gustav Wikheim, Djurgården, Forward (in 58′): 4
Vill mycket och utmanar i stor dos men framgången i det är begränsad. Lyckas inte med sina dribblingar och inte heller passningarna når fram till rätt adress. Ett litet steg i sidled sett till de pigga inhoppen han stått för under föregående omgångar.

William Milovanovic, GAIS, Mittfältare (ut 83′): 4
Den svagaste prestationen den här säsongen är ett faktum. Får inte alls de ytor som han vill ha för att kunna vara kreativ och de flesta mätvärden och nyckeltalen ligger på nästintill hälften jämfört med vad de gjort i de tidigare matcherna. Lyckas med ett par dribblingar men passningsspelet håller en låg nivå matchen igenom.

Chovanie Amatkarijo, GAIS, Forward (ut 70′): 5
Är väldigt lite involverad i spelet och får bara fem passningar till sig under de 70 minuterna han spelar men när han väl får den så värderar han bra och tappar den sällan. Det leder dock inte till något i offensiv riktning och det blir en insats som inte går till historieböckerna.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Forward (ut 70′): 5
Står emot ganska bra mot Djurgårdens mittbackar men hålls felvänd för det mesta. Vi minns dock främst hans insats med det stora läget han missar i den andra halvleken.

Amin Boudri, GAIS, Forward (ut 56′): 5
Energifylld och ville visa vad han går för mot ett av seriens förväntade topplag men de pigga initiativen ledde inte till något särskilt. Får spela 57 minuter i en matchbild som hemmalaget kontrollerar till stor del och hade nog gjort mer nytta av att agera inhoppare och få spela den sista halvtimmen istället med facit i hand.

Axel Henriksson, GAIS, Forward (in 56′): 5
Gav sig rakt in i kampen då han blir varnad efter bara några minuters spel. Lugnade ner sig efter det och vann sina närkamper på ett mer kontrollerat sätt. Bidrar till att GAIS får kontroll på matchen i den andra halvleken utan att hamna i något som liknar en avgörande roll.

Oskar Fallenius, Djurgården, Forward: 5
Vi börjar med det positiva, är fortfarande nyttig i det defensiva där han återerövrar bollen vid flera tillfällen och han tappar den sällan men offensivt. Även om han kommer förbi sin motståndare vid flera tillfällen så händer det noll och ingenting i närheten av mål. Sex omgångar in i säsongen saknar han fortfarande ett avslut på mål och det är naturligtvis allt annat än bra. Lagets offensiv blir naturligtvis hämmad av att ha en kant som tillför så pass lite i målchanser som den gjort under säsongsinledningen.

Jack Cooper-Love, GAIS, Forward (in 70′): 5
Hamnar i ett ingenmansland under de 20 minuterna på planen och syns knappt till. Nås bara av två passningar och det är naturligtvis för lite för att kunna påverka matchbilden.

Besard Sabovic, Djurgården, Mittfältare (in 58′): 5
Vinner närkamperna när han kommer nära motståndarna men har, likt hela mittfältet, problem sista 20 minuterna när stora ytor öppnas och de kommer i fart. Högre andel felpassningar än tidigare men som helhet ett helt OK inhopp.

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare (ut 83′): 5
Åberg styrka sitter i duellspelet men det biter inte riktigt i den här matchen. Kommer inte tillräckligt nära sina motståndare och det gör att han är involverad betydligt mindre än vanligt. Fyller sin funktion på lagets mittfält men hade behövt ta mer plats för att de skulle vinna kampen centralt.

Samuel Leach Holm, Djurgården, Mittfältare (ut 58′): 5
En matchbild som passar mittfältaren ganska bra och man ser hur han trivs. Med bollen längs backen ser vi ett finurligt passningsspel som slår ut lagdelar i större utsträckning än tidigare och vi minns särskilt klackpassningen efter 10 minuter som startar ett farligt anfall. Har ett par skott som målvakten har svårt att få grepp om. Däremot är det längre passningsspelet fortsatt svagt och där förväntas det mer med tanke på att det ska vara en av hans styrkor.

Jacob Widell Zetterström, Djurgården, Målvakt: 6
Det har varit lite upp och ner under säsongsinledningen men i dagens match står målvakten för en förtroendeingivande insats. Stabilt målvaktsspel och ett spel med fötterna som är bättre än det brukar.

Piotr Johansson, Djurgården, Back (ut 58′): 6
Med den stundande cupfinalen i bakhuvudet fick Johansson spela en knapp timme. Såg pigg ut och framförallt viljan att få till inlägg in i straffområdet stack ut. Har bara haft en sådan passning under de tre senaste matcherna, nu blev det tre stycken under 58 minuter.

Kees Sims, GAIS, Målvakt: 6
Stark reflexräddning efter 12 minuter då ett avslut byter riktning på sin väg mot mål. Två vobblande skott från Leach Holm oroar men i övrigt är det en stabil insats. Chanslös på målet som sitter välplacerat i det nedre hörnet.

August Wängberg, GAIS, Back: 6
Lagkaptenen står för en resolut insats i en svår bortamatch. Kraftfull i närkamperna och vårdad med bollen. Det mesta i chansväg kommer från högerkanten och inte sällan med högerbacken inblandad. De flesta passningarna i offensiv riktning når fram till rätt adress.

Magnus Eriksson, Djurgården, Mittfältare (ut 58′): 6
I startelvan för första gången för säsongen och det ser stundtals lite ringrostigt ut vilket inte alls är konstigt men under stora delar av den timmen han spelar får vi se prov på passningsfoten som skördat stora framgångar under åren. Fin frispark till målet som döms bort efter 34 min och laget får en annan dimension i spelet med de långa passningar på en touch som slås i djupled. En boll i djupled från Eriksson är också det som är upprinnelsen till målet och vi noterar en “hockeyassist” på lagkaptenen.

Robin Wendin, GAIS, Back: 6
Det mesta av hemmalagets anfallsspel kom från den andra kanten och det är delvis ett resultat av Wendins försvarsspel. De gånger han blev rundad av sin anfallare jobbar han sig ikapp situationen och förhindrar de farliga målchanserna. Offensivt pigg där det framförallt är under den andra halvleken som han skördar framgång.

Mervan Celik, GAIS, Forward (in 70′): 6
Gör avtryck i sitt inhopp och hinner med 3 avslut varav 2 på mål under det relativt korta inhoppet. Hälften av lagets avslut på mål kommer ifrån Celik och det säger en del. Lyckas dock inte omsätta chanserna till mål och han är fortsatt utan mål och assist i säsongsinledningen.

Jacob Une Larsson, Djurgården, Back: 6
Stabil insats och imponerande hur Une Larsson klivit rakt in och spelat bredvid såväl Danielson som Tenho. Bortsett från bolltappet i mitten av den första halvleken som kunde ha ställt till det så är det inte mycket att anmärka på och han visar att DIF-supportrarna inte behöver vara så oroliga när tränarna tvingas plocka av någon av de två ordinarie mittbackarna.

Samuel Dahl, Djurgården, Back: 6
De offensiva initiativen fanns där under hela matchen utan att riktigt komma hela vägen till de målchanserna som vi sett under de inledande omgångarna. Hålls sysselsatt i defensiven under framförallt den andra halvleken och löser det överlag på ett bra sätt.

Axel Noren, GAIS, Back: 7
Gör sin bästa match för säsongen och är en klippa i defensiven. Är både inblandad i betydligt mer än vanligt och går vinnande ur de flesta aktionerna. Även om hemmalaget inte står för sin bästa insats rent offensivt så gör mittbacken en stark prestation i en svår bortamatch.

Robin Frej, GAIS, Back: 7
Likt sin mittbackskollega så håller han en bra nivå och minimerar Djurgårdens anfallsförsök. Håller Hümmet felvänd under stora delar av matchen och är följsam de gånger han går i djupet.

Miro Tenho, Djurgården, Back: 7
Håller en hög nivå i det mesta han gör och återerövringsspelet på offensiv planhalva i den första halvleken för att laget kan etablera sig långt fram i planen och trycka tillbaka gästerna. Passningsspelet sticker ut i positiv bemärkelse där det är en hög träffprocent på de längre bollarna och samtliga passningar till sista tredjedelen når till rätt adress! Dessutom en fin nick i mål på Erikssons frispark som döms bort för offside.

Albin Ekdal, Djurgården, Mittfältare: 7
Klockar in på sin första 90-minutare i den blårandiga tröjan och han hinner göra mycket nytta under matchen. Vinner mycket boll och är en stor anledning till att laget etablerar spelet högt upp i planen i första halvlek. Alla längre passningar når rätt adress och har flera direkta passningar upp på de offensiva spelarna. Tröttnar mot slutet och den fartfyllda avslutningen passar inte Ekdal men han gör en bra match över två halvlekar!

Haris Radetinac, Djurgården, Forward (ut 58′): 7
Han har provat på alla positioner genom åren och den här gången blev det en plats till vänster i fronttrion. Samspelet med Dahl fungerade relativt väl och Radetinac varierade försök att runda sin försvarare och att gå på insidan. Värderar ofta klokt när han släpper bollen på en medspelare och det resulterar framförallt i att han assisterar till matchens enda mål. Kanske indikerar bytet efter 58 minuter att han kommer att starta cupfinalen i veckan?

Deniz Hümmet, Djurgården, Forward (ut 80′): 7
Börjar hitta sin roll i laget mer och mer för varje match. Rörlig i både anfalls- och presspel där han gör mycket nytta. Mår bra av att laget lyckas hitta de direkta passningarna till honom från både backlinje och mittfältet. Tar två avslut i matchen där båda träffar mål och det ena letar sig in i nätmaskorna.

Matchens bästa spelare:
Gustav Lundgren, GAIS, Mittfältare: 7
Farlig offensivt i princip varje gång han får bollen och det vet hans lagkamrater. Det är en helt annan speluppfattning och nivå på passningsspelet från Lundgren där små vrickningar varieras med längre bollar. Även om han inte är avgörande för hur matchen slutar så är han den spelare på planen som har störst impact på sitt lag och lyckas med flest prestationer. En stor del av lagets anfallsspel bygger på att han lyckas och tillsammans med Wängberg gör de livet surt för hemmalagets vänsterkant på ett sätt som det inte är så många som lyckats med hittills. I en ganska sömnig match där det är få som sticker ut så gör Lundgren det mest och får ses som bäst på planen.