Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: DIF – GÖT (1-1) | “Dominant Kolbeinn Thordarson hjärtat i Blåvitt som vann mittfältet”

IFK Göteborg anförda av Kolbeinn Thordarson såg ut att gå mot seger, men Djurgårdens IF kunde tack vare en sen kvittering av Adam Ståhl knipa en poäng och därmed reducera avståndet till Malmö FF i toppen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Gustav Wikheim, DIF, Mittfältare(ut 77′): 3
De gånger norrmannen lyckas med sina dribblingar så leder det sällan till något men överlag är det en svag insats där det ser uppgivet ut. Slarvig, oinspirerat och mittfältaren ska vara glad att den vårdslösa tacklingen bara ger en varning.

Gustaf Norlin, GÖT, Anfallare(ut 90′): 3
Ensam på topp mot två fysiska mittbackar har anfallaren inte mycket att hämta. Förlorar samtliga tio dueller och får sällan bollen, något som resulterar i att han har 90 minuter utan ett enda avslut.

Samuel Leach Holm, DIF, Mittfältare: 4
Har en bra period under 15-20 minuter i den första halvleken där man får se det långa passningsspelet som är hans styrka men därefter är mittfältaren svag. Tar inte alls tag i mittfältet och slår bort mängder med passningar.

Rasmus Schuller, DIF, Mittfältare(ut 50′): 4
Det syns att Schuller har varit skadad nyligen. Stundtals den trygga, stabila mittfältaren vi lärt känna under två års tid men under stora delar är det otajmat och slarvigt. Tvingas utgå med en befarad fotskada i början på andra halvlek.

Magnus Eriksson, DIF, Mittfältare(in 63′): 4
Levererar ett par fasta situationer som håller gammal god klass men i det öppna spelet ser det trögt ut och Eriksson tar ofta en touch för mycket när han får bollen.

Patric Åslund, DIF, Mittfältare: 4
Hittar inte riktigt de ytor där han ska vara som offensiv mittfältare men boll transporterna på mittplan tar laget närmare mål. Flyttas ned ett steg i banan när Rasmus Schuller byts ut och faller ur matchbilden i och med det.

Anders Trondsen, GÖT, Back(ut 46′): 5
Spelar enbart den första halvlek men under den tiden står han för en godkänd insats där han lyckas hantera Gustav Wikheim på ett sätt som gör att norrmannen inte får ut mycket i sitt offensiva spel.

Sebastian Ohlsson, GÖT, Back: 5
Har det stundtals tufft mot pigge Tobias Gulliksen när denne hade bollen och dribblade sig förbi. Viker däremot inte ned sig och lyckas att stoppa upp flera anfall. Då stort fokus ligger på att täppa till på sin kant blir det minimalt med tid i offensiv sista tredjedel.

Gustav Svensson, GÖT, Back: 5
Betydligt stabilare än insatsen på Gamla Ullevi senast. Har en utmaning i att matcha Deniz Hummet i huvudspelet men duellspelet längs marken och spelet med boll är bra.

Viktor Bergh, DIF, Back(ut 77′): 5
Går en tuff kamp mot Thomas Santos och förhindrar att han kommer runt på Berghs kant. Flera inspel i den första halvleken styr Bergh ut till hörna för att förhindra att de når in i straffområdet. Inte lika aktiv offensivt och det hade behövts för ett högre betyg.

Deniz Hümmet, DIF, Anfallare: 5
Oavsett hur många felslagna passningar lagkamraterna står för så springer Hummet i djupled nästa gång. Lägger ner ett stort jobb men får sällan något tack för det. Placerar in ett mål i det bortre hörnet som vinkas av för offside.

Jacob Widell Zettersström, DIF, Målvakt: 5
Duktig i luftrummet trots att han har många spelare framför sig och Göteborg lastar in många bollar som målvakten behöver ta hand om i matchen. Trots att gästerna trycker på mot mål i perioder behöver han inte rädda så många bollar men har kontroll på det mesta runt omkring sig.

Oscar Pettersson, GÖT, Mittfältare(ut 79′): 5
Sprudlar till i perioder och utmanar gärna men får inte ut så mycket av sina försök. Ser ut att trivas på sin gamla hemmaplan och har några öppnande passningar som är nära att ge målchanser för hans lagkamrater.

Arbnor Mucolli, GÖT, Mittfältare: 5
Börjar hitta tillbaka till formen och kommer till avslut vid tre tillfällen men utan att det blir särskilt farligt. Visar upp sin fina teknik vid flera aktioner och sätter in den tidiga pressen på ett sätt som försvårar för hemmalagets uppspel.

Oskar Fallenius, DIF, Mittfältare (in 50′): 5
I ett tempofattigt hemmalag blir Fallenius den löpvilliga energikick de behöver. Inblandad i mycket under sina 40 minuter på planen och är nära att bli målskytt då han löper sig till ett friläge men avslutet räddas.

Annons

Miro Tenho, DIF, Back: 5
Robust i sitt närkampsspel och vunna dueller är han duktig på att följa upp så att bollen behålls inom laget. Slår sällan en passning av en avgörande karaktär och syns inte till vid offensiva fasta vid mer än något enstaka tillfälle.

Oscar Wendt, GÖT, Back: 6
Det har nog jobbats på försvarsspelet på Kamratgården i veckan för Wendt och backlinjen ser bättre ut än man gjorde mot Brommapojkarna. Då var framförallt positionsspelet svagt men i mötet med Djurgården står den erfarne backen rätt mest hela tiden och har en stor del i att laget ser så täta ut som man gör.

Emil Salomonsson, GÖT, Back(in 46′): 6
Gör ett betydligt större avtryck i matchen än Trondsen som han ersätter. Älgar fram längs sin kant och täcker den såväl defensivt som offensivt och det resulterar i att hans långa inlägg på den bortre stolpen blir assisten till lagets mål.

David Kruse, GÖT, Mittfältare(ut 90′): 6
Gör ett stort jobb på mittfältet som gör att hemmalaget har svårt att få igång sitt spel. Trygg med bollen i en svår bortamatch och en fin debut som gör att han sannolikt får starta nästa match.

Marcus Danielson, DIF, Back: 6
Säkerheten själv som är huvudet högre än Göteborgs offensiva spelare och inte har några problem i närkamperna. Följsam när det blir tal om lite längre löpningar och står rätt vid många inspel. Det stora hotet för Göteborgs försvar när han följer med upp på hörnor.

Jacob Karlström, GÖT, Målvakt: 6
Ser länge ut att få hålla nollan i sin debut men kvitteringen på stopptid grusar förhoppningarna. Ger ett betydligt bättre intryck än Anders Kristiansen som byttes in mot Brommapojkarna och Karlström lär få förtroendet i nästa omgång. Räddningen på Oscar Fallenius friläge sticker ut i positiva ordalag.

Adam Ståhl, DIF, Back: 6
Solid defensivt och det är sällan Göteborg skapar något på hans kant trots att han ofta får klara sig utan understöd från sin ytter. Ett par enklare passningar slås bort vid kanten men ytterbacken får fira med sin nya hemmapublik då han nickar in kvitteringen på stopptid.

Thomas Santos, GÖT, Mittfältare: 6
Arbetar från kortsida till kortsida och hjälper sin ytterback när hemmalaget trycker på som mest från Göteborgs högerkant. Skapar många hörnor då hans inspel i straffområdet blockeras men i den andra halvleken får han tillfälle och stänker in lagets mål.

Tobias Gulliksen, DIF, Mittfältare: 6
När spelet inte stämmer och lagkamraterna står stilla, ge bollen till Tobias Gulliksen. Är hela lagets “go to guy” som man kan lämna bollen till så händer det något. Vrider och vänder på sina motståndare tills läget finns att leverera den in i straffområdet. Har ett tungt skott i den första halvleken men närmare mål kommer han inte den här gången.

Kolbeinn Thordarson, GÖT, Mittfältare: 7

Hjärtat i Göteborgs startelva vinner närkamper framför eget straffområde och tar avslut i offensivt dito. En stor del i att Djurgården inte kommer närmare en målchans centralt i banan är att gästerna vinner närkamperna och ser till så att bollen inte når fram till Deniz Hummet, uppgifter som Thordarson sköter galant. I en skadeskjuten trupp ser islänningen ut att kunna spela non stop och han är vital för att laget tar en viktig poäng i bottenstriden. Planens främsta spelare över 90 minuter.

Matchens bästa spelare: Kolbeinn Thordarson, GÖT. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.