Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: DIF – KFF (1-1) | “Stark match av Kosugi, Kraftfull Islamovic målskytt, Tung dag för Schüller”

Djurgårdens IF spelade 1-1 hemma mot Kalmar FF, och lyckades därmed inte återta den allsvenska andraplatsen som istället hålls av rivalerna Hammarby IF. Hemmalagets Keita Kosugi är inte felfri i defensiven, men bidrar med offensiva initiativ som räddar poäng för DIF. I Kalmar FF var både Jonathan Ring och Dino Islamovic framträdande. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Rasmus Schuller, DIF, Mittfältare(ut 69′): 4
Lägger ned det sedvanliga defensiva arbetet, även om han inte är sådär dominant på mittfältet som han kan vara. Passningsspelet är däremot direkt svag i perioder under den första halvleken och flera bollar slås bort av rent slarv.

Besard Sabovic, DIF, Mittfältare: 4
Hemmalagets mittfält är nästintill obefintligt i perioder och spelas enkelt över. Att Sabovic förlorar 75% av sina närkamper hjälper inte till, men däremot försöker han ofta att slå de avgörande passningarna. Vid enstaka tillfällen går de hem, men över 90 minuter är det en insats som inte är tillräckligt bra.

Deniz Hümmet, DIF, Anfallare(ut 69′): 4
Löper ofta i djupled men hinner inte fram till bollen innan en motståndare kan rensa undan den. Kommer inte in i matchen på det sättet han vill för att påverka den och vi ser hur han bara har bollen vid ett tillfälle i offensivt straffområde.

Tokmac Nguen, DIF, Anfallare(ut 80′): 4
Inleder matchen med en fin aktion då han vänder bort sin motståndare och slår en djupledspassning på Hummet. Där och då tänker man att han ska bli avgörande för hemmalaget, men under resterande delen av matchen lyckas han inte skapa särskilt mycket. Under de fem senaste matcherna är han en av spelarna i allsvenskan som avslutar vid flest tillfällen, i matchen mot Kalmar får han inte iväg ett enda.

Simon Skabb, KFF, Mittfältare(ut 80′): 4
Den offensiva mittfältaren är ganska anonym och förklaringen ligger delvis i att hemmalaget har bollen under stora delar av matchen. När Kalmar får låna den så spelas den ofta direkt och Skrabb hinner inte göra så mycket med den när han väl får den.

Oscar Jansson, DIF, Målvakt: 5
Målet Kalmar FF gör har målvakten svårt att påverka då hörnan är väl slagen och Islamovic kommer med fart och kraft. I övrigt har han inte särskilt mycket att göra även om gästerna är framme i hans straffområde vid flera tillfällen.

Max Svensson, KFF, Mittfältare(in 69′): 5
Byts in i en period då hemmalaget forcerar för ett ledningsmål och av den anledningen har han bara bollen vid ett fåtal tillfällen. Visar dock upp sin fart med den och när han transporterar den framåt i planen får lagkamraterna vila en stund.

Melker Hallberg, KFF, Back: 5
Uppsatt som mittfältare i laguppställningen, men spelar i praktiken som en av tre mittbackar. I den positionen är han samspelt med lagkamraterna då gästerna ligger lågt ned i planen under stora delar av matchen.

Alex Gersbach, KFF, Back: 5
I perioder är vänsterbacken den spelare på planen som har mest att göra då hemmalaget anfaller ofta på hans kant. Inte minst i den andra halvleken får han svettas rejält, men med god uppbackning av sina lagkamraterna löser de uppgiften ganska bra.

Magnus Eriksson, DIF, Mittfältare(in 69′): 5
Spinner vidare på den fina insatsen i Österrike under Torsdagen och visar att han förtjänar den speltiden han får. Bidrar med det passningsspelet som man inte fick ut av Schuller i den här matchen, och bidrar till att laget kan forcera i slutet av matchen.

Tobias Gulliksen, DIF, Anfallare(in 69′): 5
Visar att han vill komma in på planen för att göra skillnad, och under de tjugo minuter han spelar tas två avslut. Det andra av de två är en riktig smällkaramell som träffar den bortre stolpen och är nära att bli matchavgörande.

Romario, KFF, Mittfältare: 5
En fullt godkänd insats utan att lyckas sätta sin prägel på matchbilden. Har inte bollen lika ofta som sin mittfältskollega, men slår sällan bort den när han väl får den vid sina fötter.

Robert Gojani, KFF, Mittfältare: 5
Väger lite väl lätt i mittfältskampen och han förlorar nästan alla sina dueller. Det drar ned betyget något som hade varit högre annars då hans spel med bollen är bra, och flera passningar slår ut Djurgårdens mittfält.

Lars Saetra, KFF, Back: 5
Stark när han får arbeta rättvänd och nyttja sin fysik mot Djurgårdens spelare, men när det går fort i djupled har mittbacken sina utmaningar. Har ett övertag mot Djurgårdens centrala anfallare och visar sin närvaro i offensivt straffområde.

Annons

Vince Osuji, KFF, Back: 5
Talangen visar sin potential men däremellan har han problem att hantera sina motståndare. Stundtals följsam, men när han faller ur sin position kan hemmalaget utnyttja ytorna han bjuder på.

Johan Karlsson, KFF, Back: 5
Gör en fullt godkänd insats i en tuff bortamatch. Djurgården har många offensiva spelare som utmanar, och stundtals kommer man i numerära lägen men det är inte öppna spjäll bakåt.

Santeri Haarala, DIF, Anfallare: 5
Finländaren brukar vara inblandad i mycket, och så är fallet även idag. Radar upp halvchanser som hade kunnat resultera i ett mål för yttern med lite tur på sin sida. Det är positivt att han skapar mycket, men med en bättre skärpa hade han kunnat vara direkt avgörande i den här matchen.

Gustav Wikheim, DIF, Anfallare: 5
Utmanar ofta och kommer stundtals förbi, men det blir inte så mycket av det till slut. Får en stor chans att avsluta i den första halvleken, men skottet går över från en position i höjd med straffpunkten. Är dock ett hot för hemmalaget under hela matchen, och Kalmar kan inte lämna honom obevakad.

Jacob Une Larsson, DIF, Back: 6
En stark insats av mittbacken som vinner de flesta av sina dueller. När hans krossbollar når rätt adress kan laget vända på spelet, men stundtals är de lite slarvigt slagna.

Marcus Danielson, DIF, Back: 6
Gör en bra prestation bredvid Une Larsson. Är ofta den som tar kampen mot Islamovic, och den vinner han ofta. Har kontroll över defensiven i stora delar av matchen även om blir ifrånsprungen vid ett tillfälle.

Samuel Brolin, KFF, Målvakt: 6
Målvakten är aktiv i sitt spel och läser spelet bra. Det gör att han fångar upp flera djupledspassningar innan de når Djurgårdens offensiva spelare. Gör flera fina räddningar i matchen men kan inte förhindra kvitteringen som ändrar riktning på sin väg mot mål.

Adam Ståhl, DIF, Back: 6
Ser till så att hans kant vinns till Djurgårdens favör och gör en stark match. Ser till så att Haarala har det stöd han behöver samt värderar klokt när han kommer fram i planen för att slå den avgörande passningen eller behålla den inom laget.

Jonathan Ring, KFF, Mittfältare(ut 69′): 6
Få spelare på planen är inblandad i så många sekvenser som hamnar i rampljuset. Ring skjuter över från nära håll, levererar hörnan som Kalmar gör sitt mål på, och Djurgårdens kvittering styrs på mittfältarens rygg innan den går i mål. Visar sig pigg under stora delar av matchen och gör en bra prestation.

Dino Islamovic, KFF, Anfallare: 6
Kalmar FFs skyttekung har en tuff uppgift mot Djurgårdens fysiska mittbackar och förlorar merparten av duellerna. Trots det visar han sin kraft då han vräker sig fram och trycker in gästernas 1-0 mål på hörna i den första halvleken.

Keita Kosugi, DIF, Back: 7

Han är inte felfri i sitt försvarsspel men får ofta det understöd han behöver för att det inte ska kosta i form av baklängesmål. Mål gör han istället i rätt riktning då hans distansskott ändrar riktning på en motståndare och letar sig in till en tidig kvittering i den andra halvleken. Visar ofta hur skicklig han är med bollen och motståndarna verkar ha uppmärksammat det också då han tas betydligt tuffare numera. I en match där få spelare visar framfötterna får den japanska vänsterbacken ses som den främsta då hans passningar ofta når den sista tredjedelen, han tar egna initiativ, och dessutom räddar en poäng till Djurgården i kampen om europaplatserna.

Matchens bästa spelare: Keita Kosugi, DIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.