Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 501

NEJ: 2 187

Spelarbetyg: DIF – MAIF (1-1) | “Santeri Haarala största hotet mot Mjällbys försvar, Abdoulie Manneh och Elliot Stroud bäst hos gästerna”

Oavgjort i toppmötet mellan Djurgårdens IF och Mjällby AIF på Tele2 Arena. Hemmalagets finske offensive spets Santeri Haarala stod i centrum och var höggradigt involverad i anfallsspelet, men är fortfarande mållös i blårandigt. Abdoulie Manneh gjorde en stark insats för gästerna. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Besard Sabovic, DIF, Mittfältare: 4
När matchbilden kretsar kring Mjällbys sista tredjedel så trivs han med att bolla runt till sina lagkamrater. Längre ned på planen är han däremot svag och det är mittfältarens bolltapp som leder till Mjällbys ledningsmål. I en tät match, som det blir mot Mjällby, krävs det att man vinner mittfältet och Sabovic går bara segrande ur tre av elva dueller.

Imam Jagne, MAIF, Mittfältare (ut 66′): 4
Lyckas inte med mycket under den dryga timmen han får på planen. Slutprodukten i anfallsväg är noll och Djurgården skapar en hel del från Jagnes kant, ett bevis på att försvarsspelet har en del att önska.

Miro Tenho, DIF, Back (ut 90′): 4
Även om det är fysiska och tuffa motståndare han ställs emot så vinner han ovanligt få dueller. Det gör att Mjällby lyckas spela upp bollen på offensiva spelare som kan spela tillbaka på rättvända lagkamrater och anfalla mot Djurgårdens mål.

Tokmac Nguen, DIF, Mittfältare (ut 80′): 4
Kommer inte upp i den nivån han har i sig och det ser stundtals ganska oinspirerat ut. Kommer till en del lägen och får iväg fem avslut i matchen men bara ett träffar mål och det går mitt på utan att skapa någon direkt oreda.

Rasmus Wikström, MAIF, Back (ut 81′): 5
Framgångsrik i duellspelet där det krävs att hemmalaget är i numerärt överläge för att skapa någonting från hans kant. Dock slarvig med bollen och inte minst i matchens inledning där den spelas över långsidan vid några tillfällen.

Jacob Rinne, DIF, Målvakt: 5
Kan inte göra så mycket på målet som Mjällby gör då både han och lagkamraterna blir överspelade. Det starka spelet med fötterna är ett plus men vi ser ett par osäkra aktioner när gästerna lyfter in höjdbollar mot sin storväxta spelare.

Marcus Danielson, DIF, Back: 5
Hanterar Jacob Bergström på ett bra sätt under många tillfällen men mittbackens fokus avtar ju längre matchen går och det visar sig främst i ett slarvigt passningsspel. När laget försöker att etablera anfall i slutet på matchen står han för flera direkt svaga felpassningar.

Adam Ståhl, DIF, Back: 5
Tog emot sina tidigare lagkamrater på den nya hemmaplanen och inledningsvis är högerbacken ganska svag. Passningar som inte är bra nog och ett försvarsspel där han kommer fel in i situationer präglar de första 15-20 minuterna men sedan spelar han upp sig. Bidrar en hel del i anfallsspelet där han gärna slår bollen framåt och fyller på med egna löpningar.

Timo Stavitski, MAIF, Mittfältare (in 54′): 5
Finländarens inhopp bidrar till att Mjällby lyckas vända matchbilden och hans energi smittar av sig. Är med och drar upp flera anfall som kunnat resultera i ett matchavgörande mål även om han själv inte får ta på sig den kostymen.

Manasse Kusu, MAIF, Mittfältare (in 66′): 5
Är en mittfältare som jag väntat på ska få prova på allsvenskt spel och Kusu visar återigen upp att han kommer att kunna leverera på den här nivån. Vinner mycket boll, är trygg med den vid sina fötter och slår bra passningar trots att han är i pressade lägen.

Haris Radetinac, DIF, Mittfältare (ut 69′): 5
Hamnar i en match där det mesta kretsar kring löpningar, dueller och heta känslor. Har en period i den första halvleken där samspelet med lagkamraterna är framgångsrikt och skapar några chanser men överlag en ganska slätstruken insats utan att för den delen vara svag.

Tobias Gulliksen, DIF, Mittfältare (in 69′): 5
Drar till sig bevakning när han får bollen och utmanar gärna men det leder inte till så mycket. Kommer in i en matchbild som Djurgården äger de första minuterna men därefter hamnar man mest på försvar och det blir svårt för norrmannen att utmärka sig.

Deniz Hümmet, DIF, Anfallare: 5
Kvitterar matchen i slutet på den första halvleken och visar att han vill mycket under matchen. Tas dock hårt av motståndarna och Hümmet ser stundtals frustrerad ut av att inte få några frisparkar med sig. Förståeligt då han bara vinner två av elva närkamper. Av den anledningen söker han sig lite längre ned i planen och bidrar visserligen till att man etablerar anfall, men inte till att han själv sätts i lägen att avsluta i straffområdet.

Viktor Gustafsson, MAIF, Mittfältare: 5
Är inblandad i flera sekvenser under den första halvleken där han och Haris Radetinac hamnar i luven med varandra. De båda lyckas lugna ner sig och under resterande delen kan Gustafsson ägna sig åt att springar många meter, för det gör han bra. Med bollen är han svagare och det sker inte så mycket produktivt från hans fötter.

Annons

Nicklas Röjkjaer, MAIF, Mittfältare (ut 54′): 5
Placerar in 1-0, firar framför Djurgårdens klack och blir varnad. En sekvens som sätter hans prägel på matchen. Rör sig i bra ytor varifrån han får bollen och kan slå öppnande passningar men han hinner inte uträtta så mycket mer än målet under sina 54 minuter på planen.

Herman Johansson, MAIF, Mittfältare (ut 66′): 5
Assisterar till lagets mål med ett välplacerat inspel som hittar fram till Röjkjaer och en stund senare är han nära att upprepa samma spelmönster. I övrigt är det mest närkamper på mittplan samt långa löpningar som Johansson får ägna sig åt, och det gör han förhållandevis bra.

Jesper Gustavsson, MAIF, Mittfältare: 5
Många av lagets uppspel går via Gustavsson och när han får tillfälle att slå de så är han framgångsrik. Har det tuffare när Djurgården för matchen och 50/50 duellerna vinns ofta av motståndarna.

Jacob Bergström, MAIF, Anfallare: 5
Stundtals hopplöst ensam mot två mittbackar men trots det lyckas han suga fast bollen för att passa den vidare till en lagkamrat. Lyckas inte få till några egna avslut som är nära att sätta upp honom som målskytt men gör ett lika hårt som viktigt arbete för laget.

Noel Törnqvist, MAIF, Målvakt: 6
Gör en bra match och är den trygga sista utposten laget behöver när Djurgården trycker på som mest. Gör ett par vassa räddningar och inte minst då Haarala kommer ensam mot mål.

Arvid Brorsson, MAIF, Back: 6
En solid försvarsinsats av Brorsson som vinner det mesta när bollen lyfts in mot straffområdet. Är samtidigt lugn med bollen och stressar inte upp sig när hemmalaget sätter in sin höga press.

Jacob Kiilerich, MAIF, Back (ut 81′): 6
Det är lätt att förstå varför dansken får mer och mer förtroende. Har haft starka underliggande siffror under hela säsongen och nu visar han att han kan leva upp till de. Stark i försvarsspelet och inte minst i luften där han vinner allt. Bör ses som en självklar del av Mjällbys startelva under hösten.

Keita Kosugi, DIF, Back: 6
Har en period i den första halvleken där försvarsspelet är svagt. Målet kommer ifrån japanens yta och en nästintill identisk sekvens ser vi kort därefter. Utöver det är det en bra insats där bollbehandlingen imponerar.

Elliot Stroud, MAIF, Mittfältare: 6
Ställer till med en del oreda hos blåränderna när han kommer rättvänd med bollen. De perioderna kommer och går under matchen men Stroud är bra matchen igenom även om han inte är lika avgörande som han visat sig innan landslagsuppehållet.

Abdoulie Manneh, MAIF, Mittfältare (in 66′): 6
Beträder planen med pigga ben och lyckas skapa en hel del under den knappa halvtimmen han finns på planen. Djurgårdarna har svårt att få tag på Manneh som ser ut att flyta fram på planen. Levererar ett inhopp som mycket väl kan ta honom närmare startelvan.

Rasmus Schuller, DIF, Mittfältare (ut 80′): 7
I en tät match där få sticker ut så mycket så är Schuller en av planens främsta. Vinner mängder med dueller på mittfältet och slår flera fina passningar som bidrar till anfallsspelet. Både längre bollar bakom Mjällbys backlinje som det insticket som friställer Haarala i den andra halvleken.

Santeri Haarala, DIF, Mittfältare: 7
Planens stora förgrundsfigur är finländaren som det händer en hel del kring. Har återigen en match där han kommer till många bra lägen och det är nästan osannolikt att han inte har gjort mål i sin nya matchtröja. Skjuter, dribblar och passar på ett sätt som gör att han är det stora hotet mot Mjällbys försvar. Det är bara en tidsfråga innan det första målet kommer och även om det inte kommer idag, trots det stora läget han har ensam med målvakten, så är han planens bästa spelare.

Matchens bästa spelare: Santeri Haarala, DIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.