JA: 2 107

NEJ: 900

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: GAIS – AIK (2-0) | “Duellstark Axel Norén en klippa i försvaret”

Ett frenetiskt GAIS hemmabesegrade AIK under en intensiv match på Gamla Ullevi. GAIS klättrade därmed upp till sjätteplatsen i tabellen, samtidigt som AIK under nye tränaren Mikkjal Thomassen har fyra poäng ned till Kalmar FF på kvalplats. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 4
Landslagsmålvakten hade återigen en svår dag och såg osäker ut i flera moment. Han misslyckades med att kontrollera sina utsparkar vilket ledde till att GAIS kunde återta bollen enkelt vid ett par tillfällen. Inte mycket att göra vid Ahl Holmströms mål men dåligt kommunikation med backlinjen och något loja reflexer.

Lucas Hedlund, GAIS, Anfallare (Ut 73): 4
Hedlund som nyligen anslutit till GAIS från Utsikten hade en svår match där han inte lyckades skapa mycket framåt. Han var ofta isolerad och hade svårt att vinna sina dueller. Han byttes ut i den 73 minuten efter en blek insats och bara 10 bollkontakter, och istället kom Ahl Holmström in och stängde matchen med 2-0-målet.

Omar Faraj, AIK, Anfallare (Ut 89’): 4
En svag insats där han inte lyckades göra något större avtryck i anfallsspelet. Faraj förlorade 10/15 dueller och hade svårt att skapa målchanser. Han blev till slut utbytt mot Guidetti utan att ha bidragit nämnvärt till laget, varken i targetspelet eller i boxen.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare (In 46’): 4
Celina kom in i andra halvlek men lyckades inte göra något positivt avtryck på matchen. Han slarvade bort flera passningar och såg ut att sakna rytm i spelet. Trots några försök från distans lyckades han inte få till några farliga avslut. Förlorade de flesta duellerna och hade ett stundtals dåligt passningsspel.

Harun Ibrahim, GAIS, Back: 5
Ibrahim var ojämn i sitt spel, med både starka och svaga stunder. Han förlorade flera dueller vilket satte laget under press under första halvlek men hade också några viktiga brytningar. Kunde hålla i och täcka boll under ett par längre perioder och kunde driva upp längs kanten för att vinna tid och yta åt sina medspelare.

Lamine Fanne, AIK, Mittfältare (Ut 76’): 5
Fanne hade en något anonym insats på mittfältet under första halvlek, men spelade upp sig under andra halvlek där han tog mer plats i passningsspelet. Fick flera chanser att visa upp sin goda fysik när han stod pall i närkamperna och hade flera bra tacklingar.

Chovanie Amatkarijo, GAIS, Mittfältare : 5
Amatkarijo var ofta delaktig i att driva boll och täcka ytor men var aldrig någon del av de avgörande momenten för GAIS. Han blev många gånger neutraliserad av Salétros och Edh och byttes ut i den 78 minuten efter en godkänd insats.

Dino Beširović, AIK, Mittfältare (Ut 46’): 5
Beširović droppade ofta långt ner i planen för att delta i uppspelen och bidrog med några viktiga brytningar och passningar. Byttes ut i halvtid till förmån för Celina som istället tog en position högre upp i banan, antagligen för att AIK saknade hot genom hela halvleken på vänsterkanten.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare: 5
Modesto blixtrade till med bra teknik och initiativ längs kanten, och visade ofta fin rörelse i djupled. Trots hans energiska försök saknade hans avslut och inlägg den skärpa som behövdes för att verkligen sätta GAIS försvar under press. Han skapade några halvchanser, men lyckades aldrig riktigt hota motståndarna på allvar.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 5
Pittas visade en del vilja och energi men saknade den sista skärpan i avsluten. Han var aktiv och försökte skapa utrymme för sig själv på kanten, men stötte på hårt motstånd från GAIS försvarare. Trots flera försök lyckades han inte få till något farligt avslut på mål.

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare (Ut 79’): 5
Ganska osynlig i första halvlek men spelade upp sig i andra. Åberg var då säker i sina passningar och bidrog defensivt med flera bra brytningar och fint duellspel.

William Milovanović, GAIS, Mittfältare: 6
En stark defensiv insats där han visade bra fysik och täckte stora ytor. Milovanović var säker i sitt positionsspel och stenhård i duellerna. I en match med mycket dueller och fight blev matchbilden en som passade Milovanovic som handen i handsken, även om hans temperament gav honom ett gult kort och han fick dra ner på intensiteten något sista halvtimmen.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt: 6
Krasniqi fick hålla nollan efter en stabil insats där han utstrålade lugn och stabilitet. Även om han inte fick jättemycket farliga bollar mot sig med enbart 0,14 xGT (expected goals on target) så var han många gånger högst i straffområdet och kom ut med bra timing.

Alexander Milošević, AIK, Back: 6
En av få ljusglimtar i AIKs försvar med sin starka närvaro i luftrummet och beslutsamma brytningar. Han visade ledarskap och höll ihop försvaret under press. Milošević var även nära att göra mål med en kraftfull nick. Vann åtta av nio dueller och var AIKs bästa spelare tillsammans med Salétros.

Annons

August Wängberg, GAIS, Back: 6
Wängberg visade bra offensiv och defensiv vilja, och tog ansvar på sin kant. Han bidrog med flera viktiga brytningar och visade fin teknik i uppspelsfasen. Hans engagemang och löpvillighet var avgörande för GAIS försvarsspel.

Mervan Çelik, GAIS, Mittfältare (Ut 67’): 6
Hade ett par fina offensiva räder på kanten innan han fick assistera till matchens första mål efter en kort hörna, och bidrog flera gånger om med tunga inlägg och hårt duellspel. En bra insats från den rutinerade Celik som här fick leda sitt GAIS till ännu en seger på hemmaplan.

Mads Döhr Thychosen, AIK, Back: 6
En solid insats med bra duellspel och stabila defensiva aktioner. Thychosen var säker i sina brytningar och vann hela nio av elva dueller. Han bidrog även framåt med flera precisa inlägg som skapade oro i GAIS straffområde när han hotade med skott och kombinationer på kanten.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 6
En stabil men inte spektakulär prestation i backlinjen. Hansen gjorde sitt jobb och höll positionerna väl och vann majoriteten av sina dueller. Han var dock säker i sina uppspel och undvek större misstag.

Eskil Edh, AIK, Back (Ut 76’): 6
Visade hög energi och löpvillighet längs kanten och skapade flera farliga situationer från sin kantposition. Edh var också stark i defensiven och gjorde viktiga brytningar som stoppade GAIS anfall. Han bidrog också framåt med några precisa inlägg innan han byttes ut. Vann 100% av sina dueller.

Filip Beckman, GAIS, Back: 6
I sin första match från start visade Beckman ett bra positionsspel och var stark i luftrummet. Han var säker i sina brytningar och gjorde flera viktiga ingripanden. Lyckades neutralisera Faraj och Pittas vid flera tillfällen och visade även upp en fin passningsfot.

Edvin Besirovic, GAIS, Mittfältare (In 67’): 6
Kom in och bidrog med energi och bra passningsspel, men framförallt ett par hotande löpningar i djupled som satte hård press på ett AIK som hellre ville kontrollera spelet och ligga på för en kvittering än behöva jaga bakåt. Gjorde livet surt för Björnström under den sista halvtimmen och lyckades få med sig ett par hörnor.

Anton Salétros, AIK, Mittfältare : 6
Salétros var AIKs kreativa motor och stod för flera farliga framspelningar. Han visade god spelförståelse i sin scanning och var aktiv i att driva upp bollen från mittfältet. Gick in stenhårt i alla dueller och var den som visade allra mest ledaregenskaper i AIK. Hans fasta situationer hade förtjänat ett bättre öde än de ganska dåliga avslut som kom ifrån dem.

Gustav Lundgren, GAIS, Mittfältare: 7
Gustav Lundgren var matchens kreativa nav för GAIS och stod för flera avgörande passningar i djupled. Han assisterade till det andra målet med ett perfekt tidigt inlägg till Ahl Holmström, vilket var bara en av 8 passningar till sista tredjedelen från Lundgren. Hans arbetsinsats och förmåga att skapa chanser gjorde honom till en av matchens bästa spelare.

Matchens bästa spelare:
Axel Norén, GAIS, Back: 7

Norén var en klippa i försvaret och visade styrka i duellspelet gång på gång under matchen. Norén bidrog inte bara defensivt, utan var också avgörande offensivt genom att nicka in det viktiga ledningsmålet efter en längre boll från Celik mot bortre stolpen som Norén nicklobbade över Nordfeldt. Hans ledarskap på planen var tydligt och han dirigerade sina lagkamrater effektivt, vilket hjälpte GAIS att hålla AIK borta från farliga målchanser. En mycket bra insats som gav GAIS en stabil grund att stå på och bidrog starkt till lagets seger.

Matchens bästa spelare: Axel Norén, GAIS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.