Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 493

Spelarbetyg: GAIS – HIF (0-0) – “GAIS-kaptenen hanterade Bazoumana Touré på bästa sätt”

GAIS och Hammarby IF inledde den allsvenska omstarten med en mållös men energifylld tillställning. Hammarby gästade Gamla Ullevi med tusentals tillresta supportrar, samtidigt som GAIS under den andra halvleken visade upp ett starkt duellspel med hög frenesi. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Jusef Erabi, Hammarby, Anfallare (in 65′): 5

Byts in i ett läge i matchen där GAIS kontrollerar mycket och det gör att anfallaren inte får ut så mycket av sitt spel. Har bollen i straffområdet vid ett tillfälle men lyckas inte få iväg några avslut. Dock viktiga minuter i benen i hans tilltänkta resa tillbaka in i startelvan.

Shaquille Pinas, Hammarby, Back: 5

Går en tuff match mot GAIS duktiga högerkant och får arbeta hårt i försvarsspelet. Löser det förhållandevis väl när han kommer nära sin motståndare men hade behövt bättre understöd vid flera tillfällen. Passningsspelet är däremot för slarvigt och det håller på att ställa till det redan efter ett par minuter.

Bazoumana Touré, Hammarby, Mittfältare (ut 65′): 5

Det dröjer till den 35:e minuten innan yttern tar sig förbi sin back men därefter skapar han ett par tillfällen. Har ett par inspel in i straffområdet som styrs bort av motståndarbackar men farligare än så blir det inte när talangen ställs mot en erfaren motståndare.

Mervan Celik, GAIS, Anfallare (ut 88′): 5

Kommer ingenvart under den första halvleken men efter paus är yttern piggare. Dribblar sig förbi sin motståndare vid några tillfällen men utan att det mynnar ut i en direkt målchans. Att Celiks enda avslut i matchen kommer ifrån en nick på hörna blir talande för hur det såg ut i det öppna spelet.

Oscar Johansson Schellhas, Hammarby, Mittfältare: 5

Löper över enormt stora ytor för att hitta ytor åt sig själv och öppna detsamma till sina lagkamrater. Tyvärr för hans del så leder det inte till så mycket och trots att han inte gör några direkta fel i matchen så är det ganska intetsägande ur ett kreativt perspektiv. Tar dock ett stort ansvar och fuskar inte i försvarsspelet.

Deniz Gül, Hammarby, Anfallare (ut 79′): 5

Den offensiva slutprodukten är svag i matchen och de två avslut som tas missar mål båda två. Rör sig dock över stora ytor och är svår att få grepp om för försvararna. Trots att anfallsspelet inte fungerar för dagen så slarvar han inte med det defensiva arbetet. Flyttas ut på vänsterkanten när Jusef Erabi byts in.

Axel Henriksson, GAIS, Mittfältare (ut 74′): 5

Går in i mittfältskampen från start och deltar i närkampsspelet som bedrivs på mittplan. Stundtals över gränsen och inte minst då han kapar Nahir Besara så att han varnas. Får vara kvar på planen efter paus och spelar upp sig där vi får se prov på hans offensiva aktioner vid ett par tillfällen.

Fredrik Hammar, Hammarby, Mittfältare: 5

Tappar bollen vid flera tillfällen och ska vara tacksam för att det inte blir kostsamt. Han vinner en hel del boll som han brukar och fyller sin funktion utan att glänsa. Är den i Hammarby som är inblandad i flest dueller i matchen och hans närvaro gör att Nahir Besara och Tesfaldet Tekie kan nyttja sina styrkor.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt: 6

En insats som kunde gett ett högre betyg men likväl kunnat sluta i ett matchavgörande misstag. Står för många bra ingripanden i matchen och de längre passningarna i den andra halvleken skapar ett par anfall från eget straffområde. Han är dock ute på hal is ett par gånger och inte minst då han befinner sig vid mittplan och håller på att ge Deniz Gul öppet mål från halva planen.

Robin Frej, GAIS, Back: 6

En kraftfull insats som gör att han stänger sin kant och stryper Hammarbys offensiv. Det är svårt att ta sig förbi Frej och defensivt gör han en stark insats. En större inverkan på det offensiva spelet hade givit ett högre betyg.

Axel Norén, GAIS, Back: 6

Han är positionssäker och är duktig på att lyckas behålla bollen när han bryter den. Han har en fin aktion i början på den andra halvleken där han visar prov på det, vänder bort två motståndare och startar ett farligt anfall. Stabil insats när han plockar bort gästernas centrala anfallare tillsammans med Cardaklija.

Anes Cardaklija, GAIS, Back: 6

Räddar sitt lag vid flera tillfällen då Hammarby är på väg att kontra. Han använder sin storlek på ett bra sätt vid inspel i straffområdet och fysiken gör att han vinner de flesta av närkamperna. Visar ett imponerande lugn i passningsspelet för sin ålder och erfarenhet. Ett kvitto på att han fixar en tät match mot en tuff motståndare.

Hampus Skoglund, Hammarby, Back (ut 79′): 6

Har god kontroll på sin kant och det är sällan där det skapas några målchanser. Täcker sin kant från kortsida till kortsida och tar sig framåt i planen oavsett om han har bollen eller inte. En större påverkan på Hammarbys anfallsspel hade resulterat i ett högre betyg.

Pavle Vagic, Hammarby, Back: 6

Tappar bollen långt ned i planen i mitten av den första halvleken och ska vara tacksam för att det inte straffar sig. Varnas för protester i slutet på den första halvleken men det hämmar inte då han fortsätter att ta duellerna, dueller som han ofta vinner. Har flera fina uppspel som når hans lagkamrater långt upp i planen trots stundtals små marginaler.

Annons

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare (ut 74′): 6

Står upp bra i kampen och förlorar bara en duell under matchens gång. Ska ha beröm för hur han vårdar bollen efter att ha vunnit den. Har ett par riktigt fina inspel i andra halvleken som är nära att resultera i matchens första mål.

William Milovanovic, GAIS, Mittfältare: 6

Är tätt uppe i ryggen på Hammarbys mittfältare från start och fortsätter under 90 minuter plus tillägg. Varnas i slutet på första halvleken men han ska vara glad att den inte kommer lite tidigare. Tränare Fredrik Holmberg gör dock rätt i att lita på sin mittfältare och ha kvar honom på planen under hela matchen för även om han inte är involverad i spelet särskilt mycket vinner han väldigt mycket boll. Det är sällan man ser en spelare som slår 18 passningar under matchen och är inblandad i 16 dueller, det vittnar om hur Milovanovic insats såg ut.

Tesfaldet Tekie, Hammarby, Mittfältare: 6

Får en hel del boll i sin sittande roll och många passningar går framåt i banan. Dessa är dock inte tillräckligt öppnande vilket medför att lagkamraterna inte sätts i de farliga lägena. Transporterar bollen framåt i planen när läge finns och kapas av GAIS mittfältare som ett resultat av det. Tar samtidigt ett defensivt ansvar.

Nahir Besara, Hammarby, Mittfältare: 6

Han tas hårt av motståndarna och grinar illa vid flera tillfällen, inte minst då Axel Henriksson kapar honom och varnas. Det är lätt att förstå varför han behandlas som han gör och det innebär att Besara inte är så avgörande som han kan. Hög kvalitet i det han gör (98% i passningsprocent!) men det leder inte till de målchanser som Hammarby hade behövt för att gå vinnande ur matchen.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare (in 66′): 6

Ersätter Lucas Hedlund och lägger ner ett nästintill identiskt spel. Offrar sig för laget från första stund och är nära att få huvudet på ett inlägg med tio minuter kvar. Är lika orädd på stopptid då han krockar med Oliver Dovin och nog ville de grönsvarta ha en straffspark när anfallaren fälls i under matchens sista situation?

Lucas Hedlund, GAIS, Anfallare (ut 66′): 7

Visar sin vilja att gå i djupled från första minuten och är oöm att möta under den dryga timmen han spelar. Skapar chanser på egen hand och lagkamraterna når honom med flera passningar i en detbu där det bara är målet som saknas. Händer det något i Hammarbys straffområde så är Hedlund inblandad i det på ett eller annat sätt.

Victor Eriksson, Hammarby, Back: 7

Hammarby har saknat en stabil mittback som är defensivt stark och spelar match efter match, de kan ha hittat det i Victor Eriksson. Han vinner en stor del av sina dueller och står rätt mest hela tiden. Lugn och trygg i det korta passningsspelet men lite för hög felprocent i det längre.

Gustav Lundgren, GAIS, Anfallare: 7

Han är svår att ta bollen ifrån och har självförtroendet att behålla den även om flera motståndare är på honom. Ligger bakom det mesta oavsett om det är han som slår den avgörande passningen eller är regissören bakom anfallen. Ställer till stora problem för framförallt Pinas och även om han inte själv är särskilt nära att göra mål så gynnas laget mycket av att ha Lundgren på planen under 90 minuter.

Oliver Dovin, Hammarby, Målvakt: 7

Har inte så mycket att göra under den första halvleken, men i den andra får han visa varför han har ögonen på sig från utländska klubbar. Står för två förstklassiga räddningar efter en timmes spel och är den enskilt största anledningen till att Hammarby åker hem med en poäng från den här matchen.

August Wängberg, GAIS, Back: 8

Det är få ytterbackar som har lyckats hantera Bazoumana Touré på det sättet som GAIS lagkapten gör och det imponerar. Är vältajmad i det mesta och glidtacklingen som stoppar Touré efter 22 min uppskattas av hemmasupportrarna. Det som gör Wängberg till matchens främsta spelare är kombinationen av ett starkt försvarsspel med det avtryck han gör offensivt. Är ofta framme i planen och deltar oavsett om det är med ett inlägg i straffområdet eller som spelalternativ till Lundgren och Henriksson. Lägger en ribba som hans lagkamrater följer och det gör att GAIS är svåra att besegra under allsvenskan 2024.

Matchens bästa spelare: August Wängberg, GAIS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.