Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: GAIS – IFE (2-1) – “Välförtjänta stående ovationer”

Gais sjätte seger för året innebar Elfsborgs femte förlust. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Arber Zeneli, Elfsborg, Anfallare (ut 75′): 4
En insats som påminner om de första under säsongen då han ville mycket men inte riktigt kom loss. När han lyckas sker det oftast på mittplan men när det närmar sig straffområdet slutar det oftast som hans två avslut, de fastnar på vägen mot mål. Även ett svagt försvarsspel när GAIS gör 2-0 då han inte bryr sig om att fånga upp Henriksson som kan slå in bollen ohotad på bortre.

Jens Thomasen, Elfsborg, Mittfältare (ut 69′): 4
Han hamnar lite i skymundan och GAIS spelar sig ofta förbi honom. De enkla passningarna lyckas men de längre bollarna träffar aldrig rätt adress. Även närkampsspelet har mer att önska och han skulle behöva vinna betydligt fler för att gästerna skulle ta över mittfältet i den första halvleken.

Andri Fannar Baldursson, Elfsborg, Mittfältare (in 46′): 4
Vinner bollen högt upp i planen vid flera tillfällen. Sämre i de avgörande lägena där han har ett avslut som blockeras av en motståndare och de fasta situationerna han levererar är för korta.

Jonas Lindberg, GAIS, Mittfältare (ut 59′): 5
En anonym insats där hans mittfältskollegor tar betydligt större plats. De flesta passningarna går i sidled eller bakåt och är säkra kort. Fullt logiskt att Lindberg är hemmalagets första byte.

Marcus Bundgaard, Elfsborg, Målvakt: 5
1-0 målet tar på en lagkamrat och ställer målvakten men 2-0 hade han tagit en bra dag. Räddar upp betyget då han kommer ut och gör sig stor när han tar Ahl Holmströms avslut efter dryga timmen. Den räddningen håller Elfsborg kvar i matchen även om det inte räcker till några poäng.

Johan Larsson, Elfsborg, Back: 5
Lämnas ofta ensam och trycks långt ned i planen. Det gör att hans motståndare sällan tar sig förbi honom men att GAIS ytterback får yta för att slå sina inlägg. De få gångerna han följer med offensivt får han inte bollen trots att han befinner sig i attraktiva ytor.

Sebastian Holmen, Elfsborg, Back: 5
Inget av målen sker i närheten av Holmen men han vänds enkelt bort av Ahl Holmström i straffområdet så att anfallaren skapar en stor målchans. Varnas efter en tuff tackling för att förhindra en kontring.

Ibrahim Buhari, Elfsborg, Back (ut 46′): 5
En av få som kan kontrollera Lundgren när han kommer nära honom men är sämre med bollen och slår bort lite för många enkla passningar. Styr oturligt in det avslut som ställer sin målvakt och ger GAIS 1-0 tidigt i matchen.

Rami Kaib, Elfsborg, Back: 5
Kämpig första halvlek där han har stora problem med Lundgren och Henriksson. Även spelet med bollen ser ringrostigt ut och det förklaras nog till största delen av den skrala speltiden. Betydligt bättre i den andra halvleken där framförallt leveransen in i offensivt straffområde är bra.

Timothy Ouma, Elfsborg, Mittfältare (ut 46′): 5
Vinner nästan alla sina dueller och ser så majestätisk ut med bollen då han transporterar den framåt. Det sker dock bara vid något enstaka tillfälle och han har svårt att komma in i lagets passningsspel. Är en av tre som offras i paus.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare (ut 69′): 5
Går en hård kamp mot gästernas mittbackar men står upp bra trots att han bland annat får en underarm i ansiktet vid ett tillfälle. Missar sin stora chans efter en timmes spel och något mål blir det inte den här kvällen.

Jack Cooper-Love, GAIS, Anfallare (in 69′): 5
Har chansen att avgöra på stopptid men fastnar på den sista försvararen. Annars syns han inte till särskilt mycket då gästerna trycker på för en kvittering.

William Milovanovic, GAIS, Mittfältare (in 59′): 5
Vill visa upp sig när han byts in men det vill sig inte riktigt. Misslyckas med den enda dribblingen han försöker sig på och avslutet som tas blockas på vägen mot mål.

Simon Hedlund, Elfsborg, Anfallare (in 46′): 5
Ständigt redo att gå i djupled och det visar han inte minst när han är nära att kvittera i den 82:a minuten. Får dock inte bollen så ofta som nog både han och laget hade velat.

Jalal Abdullai, Elfsborg, Anfallare (ut 46′): 5
Rör sig som vanligt över stora ytor och medspelarna kan söka honom såväl centralt som i korridorerna. Ordnar ett par frisparkar åt laget men är annars väldigt lite involverad i spelet innan han byts ut i paus.

Axel Norén, GAIS, Back (in 69′): 5
Följsam och vältajmad i det mesta han gör. Han avvärjer flera inspel och fredar straffområdet på det sättet som tränaren vill när han byts in.

Noah Söderberg, Elfsborg, Mittfältare (in 69′): 5
Ger laget en viss dos energi med sitt inhopp och bortastå sjunger hans namn. Lyckas med mycket under de drygt 20 minuterna på planen och kan mycket väl ha tagit ett steg närmare startelvan när spelschemat är tätt för tillfället.

Mervan Celik, GAIS, Anfallare (in 69′): 5
Tar sig in i planen och skjuter ett tungt skott strax efter att han hoppat in. Några minuter senare tar han plats i korridoren och slår ett inlägg som hotar gästernas försvar. Samtidigt lugn med bollen när det blåser som mest i slutet av matchen.

Gustav Henriksson, Elfsborg, Back (in 46′): 6
Viktig för att hemmalaget inte ska lyckas göra sitt tredje mål och avgöra tillställningen. Lyckas med de flesta av sina aktioner och stärker aktierna för mer speltid framöver.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt: 6
Kan inte göra något på reduceringen och är välplacerad i övrigt. Slarvigare med bollen med flera passningar som slås bort. Fin räddning i 82a när Hedlund är nära att kvittera.

August Wängberg, GAIS, Back: 6
Befinner sig längre ned i planen än vi sett under de inledande omgångarna men det är fullt naturligt när laget har en tidig ledning. Löser det defensiva på ett bra sätt och det är sällan kring hans yttermittfältare som det skapas målchanser.

Anes Cardaklija, GAIS, Back (ut 69′): 6
Använder sin storlek och räckvidd på ett bra sätt i försvarsspelet, är lugn med bollen och ger ett allmänt stabilt intryck. Utbytt med krampkänning med 20 minuter kvar att spela.

Chovanie Amatkarijo, GAIS, Anfallare (ut 69′): 6
Är inte den som rundar Johan Larsson men han kombinerar sig framåt i planen och lämnar över bollen till medspelare i bra ytor som resulterar i inlägg i boxen. Värderar på ett bra sätt vid flera tillfällen.

Ahmed Qasem, Elfsborg, Anfallare (ut 86′): 6
Såg ut att ha fått blodad tand av sitt hattrick i veckan och visar pigga initiativ vid flera tillfällen. Värderar stundtals lite svagt och borde ha släppt bollen till en friställd Zeneli i slutet på första. Assisterar istället Baidoo efter en fin mottagning på offensiv planhalva och gör precis det Zeneli ville att han skulle gjort tidigare i matchen.

Robin Wendin, GAIS, Back: 7
Visar prov på fina offensiva egenskaper med både löpningar och inlägget till 2-0 som friställer Henriksson. 90% av passningarna når till rätt adress sett över hela planen och samtidigt stark i försvarsspelet.

Robin Frej, GAIS, Back: 7
Vinner en stor del av duellerna han ställs inför och är bra i både luften samt längs marken. Imponerar gör också passningsspelet vid uppspelen som skär genom Elfsborgs press och når upp till lagkamrater långt upp i planen.

Harun Ibrahim, GAIS, Mittfältare: 7
En av planens främsta spelare löper över stora ytor och är ovärderlig för lagets mittfält. Får och orsakar frisparkar men de han får emot sig är ofta kloka i form av att han stoppar omställningar.

Michael Baidoo, Elfsborg, Mittfältare: 7
Gästernas bästa spelare rör sig över stora ytor och gör nytta åt båda hållen. Det välplancerade distansskottet i slutet på den första halvleken reducerar tillställningen och han är nära att få en assist med knappt tio minuter kvar efter en väl avvägd genomskärare. Hamnar däremot längre ned i banan än vanligt vilket gör att de offensiva aktionerna inte är lika många som de brukar, men de defensiva situationerna hanteras på ett bra sätt.

Gustav Lundgren, GAIS, Anfallare: 7
Assisten till 1-0 slås på ett sätt som nästan bara han kan i hemmalaget. Visar prov på den fina passningsfoten vid flera gånger i matchens inledningen och det blir farligt i princip varje gång han får bollen i första halvleken! Inte lika framstående i den andra då matchbilden skiftar men över 90 minuter har han en stor del i att GAIS tar tre poäng.

🏅Matchens bästa spelare:
Axel Henriksson, GAIS, Mittfältare (ut 79′): 8

Blir matchhjälte med sina två mål och det är inte bara dessa som gör att han utses till planens främsta spelare. Blir frispelad och har lite tur när avslutet till 1-0 ställer målvakten. 2-0 är resultatet av en smart löpning som gör att motståndarna inte lyckas fånga upp honom i straffområdet, vilket medför att han enkelt kan slå in bollen från en nästan identisk position som vid det första målet. De smarta löpningarna fortsätter och framförallt samspelet med Lundgren fungerar bra. Får stående ovationer när han byts ut med 10 minuter kvar.
Matchens bästa spelare: Axel Henriksson. Foto: Bildbyrån.

Image

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.