Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: GAIS – NOR (0-1) | “Stora avtryck på matchen från Carl Björk och Harun Ibrahim”

Andreas Alm ser ut att ha fått ordning på IFK Norrköping. Seger borta mot GAIS innebär tre hållna nollor och tre segrar i rad. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Axel Norén, GAIS, Back: 3
Blir syndabock då han står för tacklingen som resulterar i straffen och det tar inte slut där. Mittbacken, som varit så bra i de tidigare omgångarna, har inte koll på spelarna runt omkring sig och det gör att Sigurgeirsson slå inte matchens enda mål.

Lucas Hedlund, GAIS, Anfallare (ut 58′): 4
Väldigt anonym under sin knappa timme på planen. De blott två(!) passningarna han slår i matchen vittnar om hur pass lite han fick bollen och Hedund är aldrig nära att bli målskytt i matchen.

Chovanie Amatkarijo, GAIS, Anfallare (ut 71′): 4
Startar matchen starkt men faller snart ur matchbilden och även om han sticker fram vid enstaka tillfällen så blir det aldrig någonting av ytterns aktioner. Lyckas i liten grad med de försök han har och bytet efter 70 minuter hade kunnat komma tidigare.

Jonas Lindberg, GAIS, Mittfältare (ut 58′): 4
Gör inget större avtryck i matchen trots att han har möjligheten till det. Har flera avslut som inte träffar mål när han befinner sig i bra lägen och något utav de hade behövt vara ha haft en bättre skärpa för att GAIS skulle ha chans till poäng.

Filip Beckman, GAIS, Back: 4
Svag i både duell- och passningsspelet men ett hot på offensiva fasta där han kommer till avslut vid tre tillfällen. Det räcker dock inte för ett godkänt betyg för mittbacken.

Marcus Baggesen, NOR, Back (in 58′): 5
Nära att få en assist med tjugo minuter kvar av matchen då inlägget som slås tyvärr inte kan förvaltas av Nyman och Prica. Står annars emot bra på sin kant när hemmalaget trycker på i slutet på matchen.

Tim Prica, NOR, Anfallare (in 58′): 5
Slänger iväg ett skott efter några minuter på planen men så mycket närmare blir det inte. Till stor del på grund av att Norrköping är tillbakatryckte under stora delar av hans tid på planen.

Mervan Celik, GAIS, Anfallare (in 71′): 5
Det hinner inte hända så mycket kring Celik under de tjugo minuter han spelar. Lyckas med sina aktioner men det mesta är enklare passningar som slås till en lagkamrat i en bättre yta än han själv. Klokt värderat men det innebär också att Celik själv inte är den som får chansen att hamna i en avgörande roll.

Robin Wendin, GAIS, Mittfältare (in 71′): 5
Alla passningar når till en lagkamrat men det mesta som sker görs utanför straffområdet så även när GAIS forcerar för en kvittering så är Wendin sällan i hetluften.

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare (ut 71′): 5
Inte så framgångsrik på mittfältet som han brukar men inte heller svag för det. Står för ungefär lika många lyckade som misslyckade aktioner och balanserar mittfältet på ett bra sätt.

Isak Ssewankambo, NOR, Back (ut 22′):5
Solid i försvarsspelet så länge han fanns på planen och vi önskar mittbacken ett snabbt tillfrisknande.

Dino Salihovic, NOR, Back(ut 82′): 5
GAIS sätter ytterbacken på prov redan i den första minuten och fortsätter så länge som han är på planen. Har det stundtals tufft men lyckas trots allt förhindra att de stora chanserna skapas. Av den anledningen blir det offensiva spelet lidande.

Moutaz Neffati, NOR, Mittfältare: 5
Tvingas hjälpa till en hel del i försvarsspelet när GAIS trycker på längs Norrköpings vänsterkant. Offensivt händer det inte så mycket kring Neffati men han slår inlägget som, efter några bollkontakter, leder till Norrköpings mål.

Yahya Kalley, NOR, Back (ut 62′): 5
Kraftfull från start när han smäller på GAIS spelare på vänsterkanten och duellspelet är starkt men spelet med bollen är svagt. Flera enkla passningar som slarvas bort från ytterbacken.

Arnor Traustason, NOR, Mittfältare: 5
Inte tillräckligt skärpt i de avgörande situationerna och det visar sig tydligast då han missar straffen i den första halvleken. Har även en frispark som tar i muren och hörnor som blir för korta. Lägger dock ned sitt sedvanliga arbete på mittfältet och det är viktigt att den kampen vinns mot ett lag som GAIS.

Christoffer Nyman, NOR, Anfallare: 5
Det blir inte mål i tre raka matcher men Nyman ligger bakom mycket i anfallens början då han samlar upp bollen framför backlinjen och passar den vidare. Missar en stor chans efter 70 minuter då bollen går högt över och så mycket farligare blir det inte.

Annons

Gustav Lundgren, GAIS, Anfallare: 5
Stark när han driver bollen framåt i planen och det gör han så fort tillfälle ges. Den sista passningen hittar dessvärre sällan rätt och det gör att varken han själv eller hans lagkamrater kan skapa några målchanser trots fint förarbete av Lundgren.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare (in 58′): 5
Rör om i grytan när han byts in och skapar betydligt mer än Lucas Hedlund trots att han spelar hälften så lång tid. Avsluten går utanför och den sista passningen når inte fram men han har en stor påverkan på att laget kan forcera som man gör i slutet.

Mergim Krasniqi, GAIS, Målvakt (ut 74′): 5
Stark räddning på straffen då han hinner ned i sitt högra hörn men sekvensen då Norrköping gör sitt mål måste också vägas in i betyget. Dålig kommunikation med Axel Norén bäddar för att Norrköping kan göra 1-0 i början på den andra halvleken. Skadas olyckligt med tjugo minuter kvar då han gör sig stor för att avvärja ett potentiellt 0-2 mål.

Amin Boudri, GAIS, Mittfältare (in 58′): 6
Tillför den energi som behövs och utmanar ständigt sina motståndare. De scouter som sägs vara på plats för att titta på Boudri fick se honom från sin bästa sida även om det inte gav resultat idag.

Axel Henriksson, GAIS, Mittfältare: 6
Har bollen i den sista tredjedelen vid flera tillfällen men utan att det omvandlas till några direkta målchanser. Gör ett jättejobb på mittfältet och det är få spelare i matchen som är så starka i närkamperna som Henriksson.

August Wängberg, GAIS, Back: 6
Tillåter inte att Norrköping springer förbi honom i den första halvleken. Oftast med schyssta medel men han tvingas ta en varning för att stoppa Calle Björk ifrån att kontra på mittplan. Starkt försvarsspel följs upp av tre avslut i offensiv riktning och lagkaptenen gör en bra insats.

Ismet Lushaku, NOR, Mittfältare: 6
Imponerar med ett klokt och säkert passningsspel när han fördelar bollen över planen. Står på sig i en tuff och fysisk bortamatch där han gör en bra match över 90 minuter.

David Mitov Nilsson, NOR, Målvakt: 6
Precis så lugn som nog många supportrar till Norrköping hoppades på då han återvände. Sätts inte på några större prov då de flesta avsluten GAIS tar blockeras eller går utanför men ger ett stabilt intryck. Tredje raka nollan och en stor del i att laget lyfter i tabellen.

Max Watson, NOR, Back: 6
Har en stor del i att laget håller nollan och att Mitov Nilsson inte får särskilt många avslut emot sig. Bra positionsspel gör att många chanser kan undvikas och Watson är stabil matchen igenom oavsett vem han har bredvid sig.

Anton Eriksson, NOR, Back (in 22′): 6
Kliver in på ett självklart sätt när han ersätter Ssewankambo tidigt i matchen. Trygg från den första aktionen till den sista och har en stor del i att Norrköping vinner matchen till slut. Är den naturliga ersättaren till Ssewankambo om denne tvingas till en längre frånvaro.

Isak Sigurgeirsson, NOR, Mittfältare (ut 62′): 6
Är påpasslig då han tar vara på bjudningen i GAIS försvar när matchens enda mål slås in av islänningen. Följer med upp i anfallen men får sällan bollen och står för ett bra presspel mot GAIS defensiva mittfältare i uppspelsfasen.

Calle Björk, NOR, Mittfältare(ut 82′): 7
Skapar en hel del med sin fart. Är den som ordnar straffen som gästerna missar men även en varning på GAIS lagkapten som tvingas dra honom i tröjan då han inte hänger med när Björk drar iväg. Adderar några framgångsrika aktioner på mittplan och är överlag en av de spelare som gör störst avtryck i matchen.

Harun Ibrahim, GAIS, Back: 7
Planens bästa spelare håller en hög kvalitet i det mesta han gör. Vinner majoriteten av sina närkamper och höga 96% i passningsprocent imponerar. Underhåller stora delar av Norrköpings högerkant på egen hand så att de får inrikta sig på att försvara till största del. Om de offensiva spelarna i GAIS hade haft samma skärpa i sitt spel som Harun Ibrahim har i sitt så hade hemmalaget inte gått lottlösa ur den här matchen.

Matchens bästa spelare: Harun Ibrahim, GAIS. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.