Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: GÖT – AIK (1-2) | “Tiedemann Hansen satte stopp för Kjellerup, Valakaris variant avgörande, Pascal Lundqvists poäng förgäves”

Sent på stopptid ordnade Onni Valakari, Bersant Celina och, Benjamin Tiedemann Hansen tre viktiga poäng när gästande AIK besegrade IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Nämnde Tiedemann Hansen stod utöver målet för en stark defensiv insats där han hade kontroll på hemmalagets Laurs Kjellerup. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Jacob Karlström, GÖT, Målvakt: 4
Ute flera gånger och greppar bollen innan den fångas upp av en svartgul, men AIK har två avslut på mål och båda två går in i mål. Dessutom är han lite väl kylig i spelet med fötterna emellanåt och det gör att lagkamraterna får dåliga förutsättningar när passningen når dem.

Hussein Carneil, GÖT, Mittfältare(ut 62′): 4
Står för flera bolltapp första kvarten men växer in i det när matchbilden lugnar ner sig lite. Hamnar dock ofta lite ensam och även om han dribblar sig förbi så kommer han inte vidare då AIK har uppbackning. Förlorar dubbelt så många närkamper som han vinner och bara varannan passning går rätt.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare: 4
Hamnar stundtals rätt långt ned i planen och skyttekungen är inte i närheten av att bli målskytt. Har inget avslut mot mål och har knappt bollen i Göteborgs straffområde. Det nyttiga presspelet räddar Cyprioten från ett lägre betyg.

John Guidetti, AIK, Anfallare(ut 83′): 4
Kommer inte loss från sin bevakning under stora delar av matchen, och det syns främst när Gustav Svensson kör över honom med en tackling i ryggen. Saknar avslut i matchen och varannan passning slås till fel adress.

Jonas Bager, GÖT, Back(ut 62′): 5
Drar på sig ett par onödiga frisparkar men gör överlag en solid insats i defensiven. Bidrar inte med så mycket i anfallsspelet och byts ut till förmån för offensivare lagkamrater i jakten på en kvittering.

Lamin Fanne, AIK, Mittfältare: 5
Får en smäll i inledningen och känslan är att han hämmas av sin skadade arm. Spelar enkelt under hela matchen men det är sällan vi ser mittfältaren förlora majoriteten av sina närkamper. Fyller sin funktion men är ganska anonym i omgivningen.

Gustaf Norlin, GÖT, Mittfältare(in 62′): 5
Bidrar med de löpningarna som han byts in för. Har flera inspel i boxen som skapar oreda även om de hade kunnat ha lite bättre skärpa. Blir den pigga injektionen som tränarstaben vill, men får ingen utdelning på det ikväll.

Thomas Santos, GÖT, Mittfältare(in 62′): 5
Sätter full fart på sin kant, men det hinner inte hända så mycket från hans sida under den halvtimme han spelar. AIKs lågt stående lag gör att det inte finns så stora ytor att springa på via högerkanten.

Adam Carlen, GÖT, Mittfältare: 5
Vinner en del boll på mitten men inte alltid genom att han är starkare, även genom att suga upp bollarna med sin långa räckvidd. Har däremot problem i spelet med boll när spelet på mittplan går undan och varannan passning går fel.

Gustav Svensson, GÖT, Back: 6
Syns inte så mycket i det ordnade spelet men i slutet av matchen räddar han Blåvitt vid ett par tillfällen då AIK försöker att kontra. Bidrar till att gästernas anfallare går mållösa ur matchen.

August Erlingmark, GÖT, Back: 6
Stark i sitt spel med att hålla AIKs anfallare felvända och de två namnkunniga spelarna är inte särskilt nära att bli målskyttar. Det tuffa spelet går stundtals över gränsen och han varnas efter att ha smällt på Pittas lite väl hårt och lite för sent.

Alexander Milosevic, AIK, Back: 6
I matchens inledning har mittbacken svårt att hantera Skjellerup både i luften och i spelet på marken. Det blir bättre när matchbilden sätter sig och han står för en viktig brytning när Blåvitt är nära att kvittera i mitten på andra halvlek. Slår bort för många passningar för ett högre betyg, men gör en stark försvarsinsats över 90 minuter.

Anders Trondsen, GÖT, Back: 6
Under matchens inledning har han svårt att komma åt Onni Valakari, men efter 10-15 minuter växer Trondsen in i matchen och står för en stark insats. Får samtidigt sköta en hel del av det offensiva spelet längs sin kant och levererar flera fina inspel.

Annons

Kolbeinn Thordarson, GÖT, Mittfältare(ut 83′): 6
Täcker stora ytor både med och utan boll. Är lika viktig åt båda riktningarna, och med lite tur hade det tunga distansskottet i mitten på andra halvlek kunnat leta sin in i det nedre hörnet.

Mads Thychosen, AIK, Back: 6
Långa inkast, kraftfulla löpningar och dueller – en insats och matchbild som vi känner igen att dansken trivs i. Visar sina känslor vid många tillfällen under matchen och även om det inte var en av högerbackens bästa matcher, så gör han en stark prestation och är viktig för laget.

Dino Besirovic, AIK, Mittfältare(ut 83′): 6
Mittfältaren är skicklig på att täcka boll och det gör att han får många frisparkar av den anledningen. Hamnar i protokollet då han styr in 1-0 målet lite turligt och varnas i början av den andra halvleken.

Onni Valakari, AIK, Mittfältare: 6
Skicklig med bollen och hans försvarare får svårt att ta den från honom. Det är ofta från hans fasta situationer som det blir farligt för AIK, och det bästa kvittot på det får vi när hans variant ligger bakom matchavgörandet.

Sebastian Ohlsson, GÖT, Mittfältare: 6
Springer över hela planen och högerbacken är stundtals långt upp på den vänstra kanten. Tacklar allt och alla, varpå han varnas med kvarten kvar efter en sen tackling. Kvitteringen är skickligt utfört med både en mottagning och ett avslut som är så kontrollerat.

Laurs Skjellerup, GÖT, Anfallare: 6
Inleder matchen med ett tungt distansskott och han gör livet surt för AIKs mittbackar matchen igenom. Ger laget mycket med sin storlek och är det stora anfallshotet för hemmalaget.

Eskil Edh, AIK, Back: 6
Ligger bakom 1-0 målet med sina två avslut varav det senare går i mål efter att ha styrts på Dino Besirovic. Blir stundtals lite ensam på sin kant och det gör att han får lösa det mesta på egen hand, men lyckas i majoriteten av sina aktioner.

Ramon Pascal Lundqvist, GÖT, Mittfältare: 6
Blir ofta ganska ensam när han får bollen och har få alternativ att göra något med den under första halvleken. Får mer utrymme i den andra halvleken och till slut leder det fram till kvitteringen. Är en poängspelare och även om det blir förlust idag så visar han sitt värde.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 6
Ser frustrerad vid flera tillfällen och det är tydligt att han vill mycket. Är trygg med bollen på mittplan och lyckas lugna ner spelet för gästerna. Assisterar till avgörandet och kröner en bra insats med en matchvinnande prestation.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 6
Avvärjer två tunga distansskott från IFK Göteborg och det är starkt att komma ned på Thordarsons avslut som hade letat sig in i hans högra hörn. Utan Nordfeldts insats idag hade det sannolikt inte blivit mer än en poäng för AIK.

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 7
Lyckas stoppa Laurs Skjellerup på ett sätt som hans lagkamrater har svårt med. Blir stor hjälte med sin nick på stopptid som avgör matchen i den näst sista minuten. Mittbacken gör väldigt få misstag i matchen och när det är en jämn tillställning där få spelare tillåts att sticka ut, då får Tiedemann Hansen ta på sig hjälterollen med sitt avgörande som tar hem de tre poängen till huvudstaden.

Matchens bästa spelare: Benjamin Tiedemann Hansen, AIK. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.