Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: GÖT – GAIS (2-0) | “Carlén ett monster i luften, Thordarson viktig pådrivare, Skicklig Lundgren fick mindre ytor än vanligt”

IFK Göteborg tog en mycket efterlängtad seger när GAIS besegrades i derbyt. Hemmalagets Adam Carlén hade en stor dag som bollvinnare och ägde mittfältet. Kolbeinn Thordarson agerade pådrivare och blev målskytt. GAIS succéman Gustav Lundgren visade sedvanlig skicklighet, men hade betydligt mindre ytor än vanligt att arbeta på. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Chovanie Amatkarijo, GAIS, Anfallare(in 61′): 4
Byts in för att visa framfötterna men yttern är väldigt anonym. Att han bara slår två passningar under den halvtimme han spelar blir talande för hans insats.

Mervan Celik, GAIS, Anfallare(ut 61′): 4
Visar sig pigg på sin kant och drar på sig bevakning, men utan att det leder till något. Celiks ytterback ligger tätt på honom och det blir en slätstruken insats.

William Milovanovic, GAIS, Mittfältare(ut 61′): 4
Har en sekvens i den första halvleken där han springer igenom flera motståndare, men i övrigt är mittfältaren ganska svag. Väger lätt på mittfältet vilket gör att 11 av 14 närkamper förloras, och det är för många i ett derby.

Jonas Bager, GÖT, Back(ut 58′): 4
Varnas då han inte hänger med i Lundgrens vändning på mittplan och ytterbacken är lite av en säkerhetsrisk. Förlorar sex av sex dueller och är steget efter stundtals. Det känns klokt att byta ut honom efter en knapp timme.

August Wängberg, GAIS, Back: 4
Tar inga risker och är ganska kompromisslös för att inte ge bort något. Slår dock bort många passningar av den anledningen och överlag är det en förvånansvärt svag insats från lagkaptenen i en match som han borde ha älskat att spela.

Robin Wendin, GAIS, Back(in 61′): 5
Avslutar matchen med en riktig kanon som hade kunnat förfina siffrorna, men avslutet går en bit utanför. Gör ett godkänt inhopp sett över den halvtimme han spelar.

Oscar Wendt, GÖT, Back(ut 58′): 5
Han utmanas ständigt av Gustav Lundgren, men gör det förhållandevis bra med uppbackning av sina lagkamrater. Står för några passningar upp till Abraham framför honom som ger honom möjligheten att anfalla.

Erik Krantz, GAIS, Målvakt: 5
En fullt godkänd insats från målvakten som inte kan lastas för målen som hemmalaget gör. Gör tvärtom några bra räddningar och håller GAIS kvar i matchen.

Axel Norén, GAIS, Back: 5
Stenhård i många dueller och varnas efter att ha fällt Abraham strax utanför straffområdet. Lyckas inte rensa undan bollen vid Blåvitts 1-0 mål, men står annars för ett gediget försvarsspel.

Filip Beckman, GAIS, Back: 5
Står ofta i vägen för det Göteborg lyfter in i straffområdet, men tappar dessvärre markeringen på Skjellerup när dansken gör 2-0 målet. Annars är det en stabil insats från mittbacken som ser trygg ut i sina aktioner.

Harun Ibrahim, GAIS, Back(ut 71′): 5
Rörlig med bollen och det är svårt att ta den ifrån honom. Löper mycket mellan de två kortlinjerna och vinner många dueller.

Axel Henriksson, GAIS, Mittfältare(ut 78′): 5
Rör sig över stora ytor där han både delar ut- och får smällar. Får ta emot lite mer än han ger, och det gör att han inte får ut så mycket av sitt spel med bollen.

Joackim Åberg, GAIS, Mittfältare: 5
Är en stark bollvinnare men har svårt när Blåvitt löper förbi och igenom på mittplan. Är nära att reducera i matchen i mitten på den andra halvleken men avslutet räddades till hörna. Blir varnad några minuter senare efter att ha sparkat ner en motståndare.

Alexander Ahl Holmström, GAIS, Anfallare: 5
Varnas efter en rejäl bröstvärmare på Carlén i den första halvleken. Det är inte den enda närkampen han är inblandad i, men de flesta är mot Göteborgs mittbackar som går hårt åt anfallaren. Kommer till avslut vid några tillfällen men skärpan är inte där den här kvällen.

Annons

Sebastian Ohlsson, GÖT, Back(in 58′): 5
Smäller på sin motståndare direkt när han byts in, och slår kort därefter en längre passning till Lundqvist som kommer till avslut. Bidrar till att laget kan vinna derbyt med en solid försvarsinsats.

Laurs Skjellerup, GÖT, Anfallare: 5
Gör inte ett rätt under den första halvleken, och den stora två mot en chansen han får tillsammans med Paulos Abraham, den slarvar dansken bort på egen hand. Betydligt bättre i den andra och efter en timmes spel håller han sig framme för att styra in det viktiga 2-0 målet.

Jacob Karlström, GÖT, Målvakt: 6
Har inga större problem med att hålla sin nolla. Gör en bra räddning på Åbergs avslut i den andra halvleken, men annars handlar det mest om att stå rätt och kontrollera det som lyfts in mot honom.

Ramon Pascal Lundqvist, GÖT, Mittfältare: 6
Tar sig gärna ut på vänsterkanten varifrån han tar ett kliv in i planen för att använda sin högerfot och leverera inlägg. Är skicklig med bollen och GAIS spelare behöver sparka ner honom vid några tillfällen för att få stopp på Lundqvist.

Gustaf Norlin, GÖT, Mittfältare: 6
Ser ut att älska den här matchen och är kompromisslös mot sig själv. Det gör att han får flera smällar, men när domaren blåser i hans favör så firas det. Lägger ner ett stort jobb under hela matchen och gör en stark prestation.

Anders Trondsen, GÖT, Back(in 58′): 6
Assisterar till 2-0 efter bara några minuter på planen, och det är starten på ett starkt inhopp där det mesta går ytterbackens väg.

Gustav Lundgren, GAIS, Anfallare: 6
Som vanligt så är det när Lundgren får bollen som det ofta händer något för GAIS. Den tajta matchbilden gör att han inte får de ytorna som han vill ha vid allt för många tillfällen, men vi ser hur skicklig han är med bollen och bidrar offensivt under stora delar av matchen.

August Erlingmark, GÖT, Back: 6
Har svårt att komma åt sina motståndare under delar av den första halvleken, men räddar upp det med att blockera inlägg till hörna. I takt med att GAIS tappar fart, då blir mittbacken allt bättre då han nyttjar sin fysik på ett bra sätt.

Gustav Svensson, GÖT, Back: 6
Kapar Henriksson tidigt i matchen och sätter ribban för matchen. Visar upp ett starkt försvarsspel mot Ahl Holmström som förhindrar honom från att få foten på bollen i slutet på matchen. Bidrar starkt till att laget håller tätt i matchen.

Paulos Abraham, GÖT, Mittfältare(ut 94′): 6
Den rörlige i hemmalaget rör till det ordentligt i GAIS försvar med sin fart. Släpper bollen i perfekt läge till Trondsen i samband med att Blåvitt gör 2-0, och det blir spiken i kistan.

Kolbeinn Thordarson, GÖT, Mittfältare(ut 94′): 7
Trivs i miljön när han eldar på både publik och lagkamrater. Driver på laget med sina aktioner där han löper mycket och får en del uträttat med bollen. I slutet på den första halvleken får han utdelning då han trycker in 1-0. Gör en stor insats och vinner mittfältet tillsammans med Carlén.

Adam Carlén, GÖT, Mittfältare: 8

Smäller till med den första halvlekens hårdast skott då han drar till mitt på mål efter en halvtimme. Vinner mängder med dueller, är ett monster i luften och mittfältet är Carlens slagfält den här kvällen. Nickar ihop med en motståndare med blodvite som följd, men mittfältaren bara ler och vill komma in på planen igen. Ett ansikte som sitter på mittfältaren som gör den här matchen till sin och är planens bästa spelare.

Matchens bästa spelare: Adam Carlén, GÖT. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och de