Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 500

NEJ: 2 185

Spelarbetyg: GÖT – HIF (0-1) | “Hårt krigande Jusef Erabi kliver fram med matchavgörande moment i minut 101”

Hammarby IF kan efter en mycket sen uddamålsseger mot IFK Göteborg ställa in sig på en höst där man på allvar utmanar Djurgårdens IF om andraplatsen i tabellen. Jusef Erabis slit och slutgiltiga effektivitet blev utslagsgivande när Hammarby hämtade hem tre poäng från Gamla Ullevi. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Ramon Pascal Lundqvist, GÖT, Mittfältare: 4
Det blir tydligt varför mittfältaren inte har gjort någon poäng än i den nya klubben. På tok för slarvig så fort han närmar sig offensivt straffområde vid många tillfällen. Den andra halvleken präglas av dålig spel och många närkamper, en miljö där Lundqvist försvinner helt och är tämligen osynlig.

Oscar Johansson Schellhas, HIF, Mittfältare (ut 88′): 4
Slarvig med bollen vid fötterna de få gångerna han har den. Slarvar bort en bra chans i slutet på första halvleken då han väljer att avsluta en kontring ur dålig läge. Löper mycket utan bollen men lyckas inte med särskilt mycket i den här matchen.

Simon Strand, HIF, Back (in 54′)5
Byts in i en matchbild som han knappast hatar. Det smäller friskt och Strand bidrar med sitt. Inte minst då han stoppar en kontring i slutet på matchen och tilldelas en varning. Ser till så att hemmalaget får en spelare utvisad och det bidrar till att Hammarby står som vinnare till slut.

Laurs Skjellerup, GÖT, Anfallare (in 65′): 5
Vinner frisparkar felvänd då Hammarbys mittbackar inte lyckas komma åt de passningar som slås upp på anfallaren. Bidrar med en hel del med sin storlek och IFK Göteborg får ett nytt vapen att använda när dansken byts in.

Gustaf Norlin, GÖT, Mittfältare (in 65′): 5
Löper mycket i båda riktningarna och defensivt gör han en hel del nytta. I offensivt straffområde händer det inte så mycket och han kommer inte till något avslut under tiden på planen.

Jonas Bager, GÖT, Back: 5
Lämnar inte över de bästa bollarna till sina lagkamrater och det leder till bolltapp för laget vid flera tillfällen. Har en utmaning med Toures snabbhet men lyckas stoppa honom med kroppen vid flera tillfällen. Varnas på stopptid efter en tuff tackling och den förtjänade han sett över 90 minuter.

Gustav Svensson, GÖT, Back: 5
Visar upp ett erfaret försvarsspel i 100 minuter där han har god kontroll på motståndarna men i det sista som händer kan han inte komma åt Erabi som slår in matchens enda mål.

Nikolai Baden Frederiksen, GÖT, Anfallare (ut 65′): 5
Nyttjar sin fysik på ett bra sätt vid flera tillfällen då han vinner bollen och omsätter den till anfall under den första halvleken. Fortsätter i samma spår i den andra men blir lite väl het och varnas. Byts ut med en skadekänning en stund senare.

Ibrahima Breze, HIF, Back (ut 54′): 5
Lite för het emellanåt och drar på sig frisparkar i lägen där han kunnat avvakta. Mittbacken spelar till höger i backlinjen för första gången i allsvenska sammanhang. Följer ofta med framåt i planen men när han närmar sig straffområdet så är han svagare och slutprodukten uteblir. Tvingas tll ett byte i början på den andra halvleken.

David Kruse, GÖT, Mittfältare (ut 65′): 5
I den heta mittfältskampen vinner dansken merparten av sina dueller och visar stundtals upp en fot som slår de öppnande passningarna. Är inte den som syns mest på planen men gör en godkänd insats.

Kolbeinn Thordarson, GÖT, Mittfältare: 5
Får en jättechans att göra 1-0 i mitten på den andra halvleken men mittfältaren tar för lång tid på sig och tappar bollen. Den sekvensen blir lite talande för spelet med bollen men han bidrar med sitt i kampen på mittfältet i en stundtals ovårdad tillställning.

Nahir Besara, HIF, Mittfältare: 5
Lagkaptenens passningsfot är den som öppnar upp hemmalagets försvar vid flera tillfällen. Slår inlägget som Erabi nickar i stolpen efter ett par minuter och följer upp det med flera instick i offensivt straffområde. Hamnar dock långt ned i planen i den andra halvleken och då avtar Hammarbys aktivitet runt hemmalagets straffområde.

Bazoumana Toure, HIF, Mittfältare (ut 80′): 5
Underhåller sin ytterback med alla sina löpningar men tas hårt och kommer inte runt honom så ofta som han brukar. Kanske är frustrationen över en svag anfallsprestation en del i förklaringen till att han kapar IFK Göteborgs målvakt och blir varnad.

Oscar Wendt, GÖT, Back: 5
Löser det mesta bra och uppspelen är ofta till rätt adress. Blir stundtals förbisprungen då Hammarby överlappar på hans kant men det ska Wendt lastas för enskilt.

Annons

August Erlingmark, GÖT, Back: 5
Står i vägen vid flera gånger och ser ut att ha hittat sin roll i backlinjen. Är ganska ovårdad med bollen men i en matchbild där han är långt ifrån ensam om det så sticker han inte ut negativt. En godkänd insats som länge ser ut att räcka till poäng.

Paulos Abraham, GÖT, Anfallare (ut 83′): 6
Svårstoppad då han utnyttjar sin fart och löpvförmåga. När han inte får tillräckligt att arbeta med i offensiv riktning får vi se ett stort defensivt ansvar från Abraham. Har ett par inspel i straffområdet men närmare mål eller assist kommer han inte.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 6
Även om han inte sätts på några större prov så är det en stabil insats och ännu en hållen nolla. Har god kontroll på det som lyfts in mot hans mål och spelet med fötterna är bra. Har lyckats att fylla tomrummet efter Oliver Dovin på alla sätt.

Shaquille Pinas, HIF, Back: 6
Letar gärna efter passningen bakom IFK Göteborgs backlinje för Toure att springa i men lyckas sällan med den. Har ett farligt bolltappet i matchinledningen men kan skatta sig lycklig att det inte blir kostsam. Får flera lägen att avsluta i slutet på matchen men skotten blockeras av både medspelare och motståndare.

Jacob Karlström, GÖT, Målvakt: 6
Utöver nicken i stolpen efter ett par minuter så har han full koll på avsluten mot mål. Även om det ser riskfyllt ut emellanåt så är hans passningsspel viktigt när IFK Göteborg ska bygga upp sina anfall från eget mål.

Anders Trondsen, GÖT, Mittfältare (ut 76′): 6
Är uppsatt som vänsterback i formationen på papper men i praktiken är Trondsen mittfältare och där är han duktig. Har sällan bollen men i spelet utan den vinner han många dueller och bidrar till att hemmalaget står upp i kampen om mittfältet.

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare: 6
Spelar enkelt och tappar sällan bollen. Slår inte de avgörande passningarna men är duktig på att hitta lediga ytor så att lagkamraterna kan ta den framåt i planen ohotade. Speciellt i slutet på matchen väggspelar han sina medspelare till målchanser vid ett par tillfällen. En bra insats över hela planen i 90 minuter plus tillägg.

Fredrik Hammar, HIF, Mittfältare (ut 88′): 6
Har underliggande siffror som visar att han är en av seriens främsta mittfältare när det gäller duellspelet och det visar han upp på Gamla Ullevi. Varnas i den andra halvleken då matchen hettar till ordentligt men gör styr nytta för laget i den här matchen.

Victor Eriksson, HIF, Back: 6
Gör det mesta rätt under hela matchen. Läser spelet bra och i kombination med ett klokt positionsspel kan han stå rätt vid de flesta tillfällena. Håller sig framme på offensiva hörnor och är den som Besara siktar på vid många tillfällen.

Pavle Vagic, HIF, Back: 6
Väldigt viktig brytning då Thordarson hamnar ensam med Warner Hahn och har själv en bra chans att bli matchens första målskytt. Bidrar starkt till att laget håller nollan och vinner även om han har större problem när Laurs Skjellerup byts in.

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 7

Nickar i stolpen efter ett par minuter och det ser länge ut att bli den stora chansen han får. Tampas hårt med hemmalagets mittbackar och får mest koncentrera sig på att returnera uppspel till Hammarbys mittfältare. En bra anfallare behöver dock inte så många chanser och Erabi är en sådan. Håller sig framme i den 101:a minuten och blir matchhjälte. I en match som är ganska ovårdad och till stor del består av kampen på mittplan blir anfallaren den som gör störst skillnad och får klä på sig rollen som matchens främsta.

Matchens bästa spelare: Jusef Erabi, HIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.