Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: GÖT – MAIF (1-0) – “Yalcouyé briljerade inför några av Europas största klubbar”

Ett sent avgörande mål av Gustaf Norlin säkrade tre poäng till IFK Göteborg hemma mot Mjällby. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Lucas Kåhed, IFK Göteborg, Mittfältare (ut 46′): 4
Det sades att Kåhed skulle kunna spela ungefär 45 minuter men även om han hade mer ork i benen så hade det varit logiskt att byta ut honom i paus. Kom inte alls till sin rätt, var involverad i liten grad och lyckades inte med särskilt mycket av det han väl fick vid sina fötter.

Annons:

Imam Jagne, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 83′): 4
Markerar tidigt mot Yalcouye och ska vara glad att han inte är varnad efter 6 minuter. Har inte mycket att hämta i närkampsspelet mot varken honom eller någon annan och vinner bara 1 av 8 under matchens gång. När han får bollen vid sina fötter händer det inte mycket i offensiv riktning och han tappar bollen vid flera tillfällen.

Jesper Gustavsson, Mjällby AIF, Mittfältare: 4
Slår bort några bollar på mittplan men har tur då det inte leder till chanser åt fel håll. Mycket av Mjällbys uppspel brukar gå via lagkaptenen men idag får han det inte riktigt att stämma och det är delvis förklaringen till att laget är relativt ofarliga framåt under stora delar av matchen.

Abdoulie Manneh, Mjällby AIF, Anfallare (in 46′): 5
Duktig på att vända med- och täcka bollen vilket gör att han får flera frisparkar med sig. Annars är det ett inhopp som varken säger bu eller bä. Är 50%ig i nästan allt han gör och tar inte chansen att närma sig startelvan till helgens omgång.

Rasmus Wikström, Mjällby AIF, Back (ut 64′): 5
Framgångsrik i duellspelet men inte lika duktig med bollen. Slår bort ett flertal bollar och hamnar stundtals i trängda lägen som ett resultat av egna felbeslut.

Adam Carlen, IFK Göteborg, Back: 5
Har problem med Nwankwo när de ställs mot varandra i de lite längre löpningarna men har inga problem med motståndarna när Mjällby kommer i mer etablerade anfall. Stark i duellerna men slarvig med bollen där det kan förväntas mer då det är enkla passningar som ska slås. I tennisens värld hade Carlén haft en egen kolumn med “unforced errors” men han har tur då Mjällby inte lyckas förvalta bjudningarna till målchanser.

Linus Carlstrand, IFK Göteborg, Anfallare (ut 71′): 5
Löpvillig och jobbar hårt, skapar bland annat en hörna åt laget som ett resultat av det under den första kvarten. Svag kvalitet i spelet med bollen där flera passningar och mottagningar slarvas bort. Nära att hamna i en matchavgörande roll men den kraftfulla nicken vinkas av för offside.

Silas Nwankwo, Mjällby AIF, Anfallare (ut 46′): 5
Var ofta väldigt ensam mot blåvitts båda mittbackar. I det spelet hade han inte mycket att hämta men när yta gavs och bollen kom i djupled fick han visa upp sin snabbhet. Kom dock inte till något avslut och varnades efter en hög sula mot Gustav Svensson. Utbytt i paus.

Elliot Stroud, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Som vanligt duktig i bolltransporterna och är inte rädd för att prova lyckan när tillfälle ges. Är inte populärast på Gamla Ullevi efter att ha rammat in i Bishesari och får känna på det strax därpå. Svag leverans i de fasta situationerna. Hans långa inkast hade laget kunnat göra något bättre av då de sällan når sitt mål.

Anders Trondsen, IFK Göteborg, Mittfältare (in 46′): 5
Visar prov på inläggsfoten när Blåvitt får 1-0 bortdömt för offside i början på andra. Han har god kontroll på sin kant och balanserar defensiven så att hans ytter får chansen att visa sin spets.

Tom Pettersson, Mjällby AIF, Mittfältare (in 64′): 5
Positionssäker och nickar bort flera krossbollar som kunnat hota. Som ett resultat av att han står rätt så syns han väldigt lite då Göteborg sällan lyckas skapa något runt honom.

Viktor Gustavsson, Mjällby AIF, Mittfältare (in 64′): 5
Lyckas med mycket under sitt inhopp och hade hamnat mer i rampljuset om han hade haft en offensiv roll. Framgången ligger i närkampsspelet och bollvinster när Göteborg ligger på för ett segermål under matchens sista fjärdedel.

Colin Rösler, Mjällby AIF, Back: 5
Har det jobbigt under den första kvarten där han felbedömer bollar och står fel i sin position men växer in i matchen och vinner sina dueller därefter. Mycket av Göteborgs anfallsspel sker via kanterna och han håller god kontroll på den ensamma centrala anfallaren under majoriteten av matchen.

Noel Törnqvist, Mjällby AIF, Målvakt: 5
Ser länge ut att få hålla nollan innan hemmalaget får hål på honom i slutminuterna. Ganska slarvig med bollen då han sätter sina backar i trängda lägen. Vaken i övrigt och räddar det som förväntas utan att ställas på några större prov.

Arvid Brorsson, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 64′): 5
Står ofta rätt i sin defensiva mittfältsposition och värderar klokt när det är läge att kliva ur den. Han jobbar väldigt hårt och har flera löpningar där han på egen hand sätter in pressen på både två och tre motståndare. Uppe och hotar på fasta situationer vid några tillfällen men drar mest på sig frisparkar i samband med dessa.

Nicklas Röjkjaer, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Som vanligt en vital del i lagets offensiva spel men den här kvällen får han mest bollen för att låta laget andas med bollen. Stark med bollen och svår att få tag i men det mesta som händer i det öppna spelet sker i ytterzonerna så att hans initiativ sällan leder till en offensiv slutprodkt. Dock bra leveranser på fasta situationer och det är därifrån Mjällby har chansen att straffa hemmalaget.

Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg, Back: 6
Spelar med en högre risk vid flera tillfällen och stundtals går det hem då han lyckas slå ett par passningar framåt i banan till rätt adress. Procentuellt är passningarna till rätt adress lite för få för att det ska nosa på högre betyg. Försvarsspelet är däremot bra och Mjällby skapar sällan några chanser från hans kant.

Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 6
Säker i positionsspelet och trygg med bollen. Har en ganska bekväm andra halvlek då Mjällbys offensiv mattas av ordentligt när Nwankwo går ut i paus. Håller sig framme på en frispark och är nära att bli målskytt med 20 minuter kvar.

Adam Ståhl, Mjällby AIF, Back: 6
Vänsterback i trebackslinjen för dagen och gör det bra trots en ganska ovan position. Av den anledningen blir han mest inriktad på försvarsspelet och det löser han fint. Då han sällan är så långt fram i planen är de flesta passningarna av en enkel karaktär och därav är passningsprocenten också högre än vanligt.

Herman Johansson, Mjällby AIF, Back: 6
Gästernas bästa spelare för kvällen får jobba hårt både med och utan bollen. Ingen är inblandad i fler dueller än Johansson och han vinner de flesta. Får ofta bollen i trängda lägen men trots det lyckas han spela sig förbi eller ordna en fast situation till laget. Kommer inte loss i sina kraftfulla löpningar som han brukar offensivt men står för en stark insats över 90 minuter.

Oscar Pettersson, IFK Göteborg, Anfallare (ut 90′): 6
Efter en tuff inledning på säsongen är Petterson mer involverad än tidigare och han ser ut att ha fått tillbaka delar av självförtroendet efter målet sist. Är ett hot i djupled vid många tillfällen och han får även förtroendet att förvalta lagets fasta situationer. Formkurvan pekar uppåt!

Paulos Abraham, IFK Göteborg, Anfallare (ut 83′): 6
Stoppas upp av Mjällbys backlinje vid flera tillfällen i den första halvleken och vinner frisparkar åt laget. Under den andra lättar bevakningen och när han får chansen kretsar mycket i Göteborgs anfallsspel kring hans fötter. Har två avslut varav det ena träffar mål utan att gå in mellan stolparna.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Back: 6
Framgångsrik i de längre löpningarna längs kanterna men lagkamraterna hänger inte med stundtals så att det som kunde bli en farlig kontring istället slutar med att Santos får omvärdera och behålla bollen istället. Samma typ av löpningar i defensiv riktning stoppar upp Mjällbys kontringar och han är bra i båda riktningarna.

Kolbeinn Thordarson, IFK Göteborg, Mittfältare: 7
Den hårt arbetande islänningen står för många bollvinster mot Mjällbys erkänt starka mittfält. Varierar de korta och längre passningarna och framförallt pricksäkerheten i de senare imponerar. Just en längre passning är också nyckeln till segern då han assisterar till 1-0 med ett väl avvägt inlägg som Norlin tar vara på.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 7
Offensiv i sitt målvaktsspel utan att vara ute på mellanhand. Äger sitt luftrum vid inspelen och jobbar långt ut i straffområdet i det öppna spelet för att få tag i överlånga bollar. Han tas hårt av Mjällbys spelare som smäller på honom vid flera tillfällen men han tvekar inte att gå ut vid nästa tillfälle. En viktig nyckelspelare för att lagets försvarsspel ska kännas relativt tryggt trots tabellplaceringen!

🏅Matchens bästa spelare:
Malick Yalcouyé, IFK Göteborg, Mittfältare: 8
I en match som länge såg ut att vara mållös och där kvalitén på såväl spelet och spelarna var förhållandevis låg så finns det en spelare som sticker ut ur mängden. Det finns en anledning till att några av Europas största klubbar sitter på läktarna och den stavas Yalcouye. De får se precis de egenskaperna som han visat upp under hela våren och är precis överallt på hela planen. Han vinner många frisparkar då han flyttar bollen på ett sätt som gör att motståndarna inte hinner med och värderar på ett klokt sätt för sin ålder. Även om han inte är inblandad i själva målet så händer det saker kring hans fötter under 90 minuter och han gör det enkelt för mig, han är utan tvekan matchens främsta spelare.

Image
Matchens bästa spelare: Malick Yalcouyé. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.