Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: GÖT – MFF (0-3) – “Smartness och tajming på mycket hög nivå”

Sebastian Nanasi och Malick Yalcouyé var två av planens mest dominanta aktörer. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Arbnor Mucolli, IFK Göteborg, Anfallare (ut 62′): 4
Förväntningarna är höga efter det han visade upp 2023 med det har han inte lyckats leva upp till under säsongsinledningen och han gör det inte heller under den här kvällen. Lyckas inte med någon av sina dribblingar och det enda avslutet han får iväg går utanför.

Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 4
Höll Botheim felvänd i matchinledningen men tappar honom helt när anfallaren slår in 1-0. Tungt för laget då man stod upp bra under den första halvleken. Vinner inte så många närkamper som han förväntas göra och stundtals ser det ganska virrigt ut centralt i försvaret.

Sebastian Hausner, IFK Göteborg, Back (ut 74′): 4
Missbedömer en långboll efter 90 sekunder som håller på att ställa till det och även om det inte fortsätter under 90 minuter så sattes ribban där. Borde kunnat ha hanterat en ensam anfallare på ett bättre sätt tillsammans med sin mittbackskollega.

Oscar Pettersson, IFK Göteborg, Anfallare (in 62′): 5
Piggt inhopp där han är nära att bli målskytt efter några minuter men avslutet går utanför. Hinner med ett väl avvägt inlägg med 10 minuter kvar som ingen får träff på. Stärkte sina aktier jämfört med tidigare insatser.

Laurs Skjellerup, IFK Göteborg, Anfallare (in 62′): 5
Visar sin närvaro direkt med djupledslöpningar och närkampsspel. Befinner sig i boxen vid några tillfällen utan att riktigt komma till.

Mattias Johansson, IFK Göteborg, Back (in 62′): 5
Spelar på ett erfaret sätt och även om han stundtals har svårt att hänga med i Taha Alis vändningar och tempoväxlingar så gör han det bra. Tufft att ställas ensam emot honom men lyckas med en fin tackling som hindrar Ali att komma förbi.

Anders Trondsen, IFK Göteborg, Back (ut 62′): 5
Påkopplad från start där han bryter en passning högt upp i planen efter 8 minuter och strax innan dess körde han över sin motståndare i en nickduell. Kommer dock på mellanhand emellanåt och är den som ska ut på Pena när inlägget slås till 1-0 målet.

Kolbeinn Thordarson, IFK Göteborg, Mittfältare (ut 62′): 5
Stänger sin kant på ett ganska bra sätt tillsammans med sina lagkamrater till vänster. Har mindre boll än de andra mittfältarna men när han har den slås några bra bollar längs med kanten.

Andreas Pyndt, IFK Göteborg, Mittfältare: 5
Är navet på lagets mittfält och slår många fina öppnande passningar centralt i planen. Lyckas vid 88% av tillfällena och det är bra siffror inte minst med tanke på att flera går till den sista tredjedelen. Bör dock ha tagit ett större ansvar framför mittbackarna för att hjälpa de i ytorna som Malmö tog tillvara på.

Busanello, Malmö FF, Back (ut 82′): 5
Blir varnad i slutet på den första halvleken men verkar inte bli hämmad av det då han smäller på Yalcouye i början på den andra. Inte lika framstående i anfallsspelet som vi kan se honom men kanske beror det på det lindade låret som vi fick se när han var utbytt. En fullt godkänd prestation.

Otto Rosengren, Malmö FF, Mittfältare (ut 71′): 5
Ser inte riktigt ut att trivas i den heta matchinledningen och väger lätt mot Göteborgs mittfält som vinner kampen. Tar ingen större plats varken med eller utan boll under stora delar av matchen men växer in i det under den sista kvarten innan han blir utbytt.

Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg, Back: 5
Under den första halvleken fastnar många av inspelen på den första spelaren men kvalitén på de höjs ju längre matchen pågår. Flera fina inspel både längs marken och via luften i andra. Robust i närkampsspelet och vid ett tillfälle över gränsen som ger en varning.

Paulos Abraham, IFK Göteborg, Anfallare (ut 81′): 5
Ofta i rörelse längs kanten och sugen på att gå i djupled. Lyckas inte riktigt omsätta det i målchanser under den första halvleken. Kommer till mer avslut i den andra utan att det riktigt blir farligt.

Johan Dahlin, Malmö FF, Målvakt: 5
Svårt att sätta varken ett högre eller lägre betyg för Dahlin med tanke på att Göteborg inte har ett enda avslut på mål. Är lugn i det han gör och sprider det till backlinjen när han håller nollan för femte gången för säsongen.

Sergio Pena, Malmö FF, Mittfältare: 6
Kommer inte till sin rätt i matchinledningen men när han får bollen visar han sin klass och assisterar till 1-0. Oerhört precis i den sekvensen men över 90 minuter är det inte en av hans bättre insatser. Inte för att han är svag utan mer för att andra är mer framstående.

Derek Cornelius, Malmö FF, Back: 6
Har problem med den djupa bollen som landar bakom backlinjen och får ofta jobba felvänd vid flera tillfällen i den första halvleken. Spelar upp sig och är stabil bredvid Pontus Jansson. Utmärker sig nästan som mest med frisparkarna han fårmed sig när motståndarna kommer upp i rygg. Det kan nog vara positivt att han inte är i rampljuset i varje match som varit fallet under den senaste tiden.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 6
Det är svårt att klanka ner på målvaktens insats, tvärtom står han för ett par räddningar som håller nere siffrorna. Lika fin med fötterna som han brukar och viktig när laget vill spela sig förbi den första pressen.

Jens Stryger Larsen, Malmö FF, Back: 6
Screenar bort sin back så att Pena får tillfälle att slå inlägget som ger 1-0 men så mycket mer offensivt ser vi inte av dansken. Det behöver dock inte vara dåligt då han har god kontroll på sin kant och bryter bland annat en passning före Abraham som håller på att springa sig till ett friläge i den första halvleken.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Anfallare: 6
Står för en hög fart när han kommer löpande och är bra i båda riktningarna. Levererar fler fina inlägg och passningar såväl via kanten som in i straffområdet. Det är ofta när Santos får bollen som det händer något i offensiv riktning för hemmalaget.

Sören Rieks, Malmö FF, Mittfältare (ut 71′): 6
Lika omtyckt som han var av de gästande supportrarna, lika oomtyckt var han av hemmalagets. De pilarna fortsatte att peka i varsin riktning efter att han placerade in 2-0 på ett delikat sätt i slutet på den första halvleken. Syntes inte till så mycket utöver målet men var som vanligt viktig i kampen på mitten som Göteborg hade god kontroll på under framförallt den första halvtimmen.

Erik Botheim, Malmö FF, Anfallare (ut 71′): 6
Hålls hårt av framförallt Gustav Svensson och det såg inledningsvis lite ensamt ut på topp. Botheim behöver dock bara en chans och gör mål i slutet på första när han friställs på den bortre stolpen. Mer involverad i spelet i andra halvlek och kombinerar sig fint framåt tillsammans med främst Nanasi och Rosengren.

Pontus Jansson, Malmö FF, Back: 7
Är den kejsare i backlinjen som både han själv och supportrarna vill att han ska vara. Förlorar inte en närkamp under hela matchen och spelar på ett väldigt självklart sätt. Även om Göteborg inte har ett avslut på mål så är Jansson en stor anledning till att segern aldrig är i fara.

Malick Yalcouye, IFK Göteborg, Mittfältare: 7
Den blåvita spelaren som visar att han skulle kunna ta en tröja i motståndarnas trupp. Är som vanligt precis över hela planen och duktig i båda riktningarna. Det lilla som saknas är den offensiva slutprodukten, men han väger upp det genom att åstadkomma väldigt mycket under 90 minuter. Otroligt nyttig för sitt lag och Gamla Ullevi hade kunnat sälja slut en sektion på arenan med enbart scouter som tittar på mittfältaren.

Lasse Berg Johnsen, Malmö FF, Mittfältare: 7
Den bättre av innermittfältarna och är framgångsrik i nästan allt han gör. En av få som får grepp om Yalcouye och vinner många av sina närkamper. Får kröna den starka prestationen genom att bli målskytt lite turligt med några minuter kvar.

🏅Matchens bästa spelare:
Sebastian Nanasi, Malmö FF, Mittfältare (ut 89′): 8
Försöker utmana inledningsvis men blir hårt tagen och kommer inte loss. Med tiden lättar bevakningen och då tar han chansen direkt. Visar upp sina kvaliteter i slutet på första halvlek när han ligger bakom 2-0 målet, vilket bara var början. Dominansen under den andra halvleken gör att han totalt sett är matchens bästa spelare sett över 90 minuter. Samspelet med lagkamraterna sticker ut som mest med en smartness och tajming som få har i den här serien. Assisten till matchens sista mål är en uppvisning i just kombinationsspel och individuell skicklighet. Vårens kanske bästa spelare summerar kvällen med två poäng på det personliga planet och tre poäng för laget!

Image
Matchens bästa spelare: Sebastian Nanasi, MFF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.