Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Spelarbetyg: GÖT – VSK (1-1) | “Paulos Abraham stack ut med både snabbhet och teknisk färdighet”

Västerås SK kvitterade i minut 99, och knep en livsviktig poäng i mötet borta mot IFK Göteborg. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Oscar Pettersson, IFK Göteborg, Anfallare (In 66’): 4
Han visade god energi efter att ha kommit in som avbytare mot en Skjellerup med misstänkt hjärnskakning men drog också på sig ett onödigt gult kort för en tuff tackling. Hade svårt att skapa några farliga chanser framåt i en period av matchen där det mesta handlade om Västerås.

Elyas Bouzaiene, Västerås, Back (Ut 86’): 4
Visade bra teknik på kanten men var långsam i vissa situationer där det ofta blev en touch fr mycket vilket tillät Göteborg att komma upp i press . Hade en del problem i sina dueller med Skjellerup där anfallaren kunde tränga sig förbi honom på ett sätt som såg förvånansvärt lätt ut.

Mattéo Ahlinvi, Västerås SK, Mittfältare: 4
Försökte skapa chanser på sin kant men lyckades inte bryta igenom Göteborgs försvar. Slarvade en del i slutprodukten och kom inte riktigt in i Göteborgs straffområde mer än ett fåtal gånger, och lyckades inte heller ta sig förbi Trondsen med instick eller inlägg in i boxen.

Kolbeinn Thórdarson, IFK Göteborg, Mittfältare: 5
Gjorde en viktig brytning tidigt i matchen som stoppade en farlig attack från Västerås. Försökte bidra både offensivt och defensivt men hamnade förmodligen längre bak i banan än han själv önskat när Göteborgs energi gick ner efter 1-0-målet.

Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg, Back: 5
Sprang otroligt mycket under första halvlek och spelade med en intensiv press som tog ut sin rätt i värmen. Blev slarvigare under andra halvlek och gjorde flera enkla misstag i försvarsspelet som kunde kostat Göteborg baklängesmål långt tidigare än det blev.

Anders Trondsen, IFK Göteborg, Back (Ut 75’): 5
Började matchen starkt med en bra crossboll men tappade sedan i påverkan. Byttes ut mot Salomonsson i andra halvlek efter en stabil insats bakåt där han inte släppte förbi Ahlinvi många gånger.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 5
Gjorde några viktiga räddningar men hade en del osäkra ingripanden där kommunikationen med framförallt Gustav Svensson såg skakig ut. Var snabbt ute och lyckades täcka skott vid en farlig omställning mot slutet av matchen, men kunde inte göra mycket mer än han gjorde vid kvitteringsmålet. Hans otroligt långa utspark lade grund för Göteborgs enda mål.

Oscar Wendt, IFK Göteborg, Back: 5
Frisparken tidigt i matchen som gick högt över sammanfattade hans dag, där svaga slutprodukter i offensiven varvades med bra försvar i eget straffområde. Mer än något annat stack dock svaga hörnor och frisparkar ut som ett utmärkande drag för ytterbacken som nu fått gå in som mittback när övriga mittbackar skeppats iväg av Ola Larsson.

Arbnor Mucolli, IFK Göteborg, Mittfältare: 5
En anonym insats från albanen som har fått gå längre ner i banan än den tydliga nummer nio-rollen som han hade under våren. Försökte driva spelet framåt men hade svårt att bryta igenom Västerås defensiv.

Adam Carlén, IFK Göteborg, Mittfältare (In 46’): 5
Hade en kämpig match på mittfältet och hade svårt att sätta sin prägel på spelet under andra halvlek. Stod dock för assisten till Abraham vid Göteborgs mål där han kombinerade fint med Skjellerup innan han kunde hitta Abraham snett bakåt. Hade en del skottförsök från längre avstånd men var inte riktigt vän med bollen idag.

Herman Magnusson, Västerås SK, Back: 5
Var aktiv i början av matchen med flera försök på mål, men lyckades inte få tillräckligt vassa avslut eller passningar för att det skulle bli riktigt farligt. Hans defensiva arbete var tillförlitligt utan att vara spektakulär och han vann ungefär hälften av alla sina dueller. En insats som speglade stabilitet snarare än briljans, vilket kanske var precis det Västerås behövde för att rida ut stormen Göteborg under första halvlek.

Anton Fagerström, Västerås SK, Målvakt: 5
Trots Göteborgs stora bollinnehav och offensiv under första halvlek var det inte så många skott som Fagerström kunde ingripa på. Något långsam ner mot stolpen vid Abrahams mål med där verkar också hans sikt varit något skymd. En stabil insats från Fagerström där han gör det mesta av det han får till sig.

Jens Magnusson, Västerås, Mittfältare (Ut 72’): 5
En anonym insats på mittfältet där han blev uppkäkad av Göteborgs man man-press under första halvlek. Gjorde några viktiga defensiva ingripanden men saknade offensiv påverkan.

Mikael Marqués, Västerås SK, Back: 5
Började matchen bra och lyckades slå sin gubbe tidigt i ett kyligt agerande nära eget straffområde, men tvingades byta en bit in i andra halvlek på grund av skada. Hade en lovande start men som tur är för Västerås kunde Granath sömnlöst kliva in i positionen.

Viktor Granath, Västerås, Anfallare: 5
Assisterade till Västerås kvitteringmed en mycket kvalificerad nickpassning vid bortre stolpen, men hade annars svårt att komma till avslut och skapa farliga chanser. Trots hög närvaro i offensiv box hittade han inte lägena för att avsluta.

Annons

Gustav Granath, Västerås, Back: 6
Kom in som avbytare och gjorde en mycket bra insats i försvaret. Bidrog med stabilitet och var stark i luften vid Göteborgs fasta situationer. Höll ihop backlinjen väl efter att ha kommit in, och bör vara nära en startplats beroende på hur det gick med Marqués eventuella skada.

Alexander Thongla-Iad Warneryd, Västerås SK, Back: 6
Kom ofta runt på kanten och skapade farliga inlägg vid ett par omställningslägen där det han bli riktigt nära en gång i första halvlek. Hans offensiva kreativitet var viktiga för laget och han visade god teknik och snabbhet som han kunde utnyttja mot Göteborgs långsammare backlinje.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Mittfältare: 6
Var aktiv och delaktig i mycket av Göteborgs offensiva spel, först från en ytterposition men senare från en mer central utgångspunkt när Pettersson byttes in. Hans kombinationsspel med Abraham ledde till flera farliga lägen. Byttes ut mot Erlingmark i slutet av matchen när Göteborg gick ner på en trebackslinje.

Lucas Kåhed, IFK Göteborg, Mittfältare: 6
Visade god löpvilja och intensitet och var nära att skapa flera chanser under första halvlek. Hans kombinationsspel och djupledslöpningar orsakade problem för Västerås försvar, men byttes ut i paus då den skadebenägnde talangen förmodligen inte klarade av en halvlek till i värmen.

Abdelrahman Boudah, Västerås, Anfallare: 6
Lyckades till slut kvittera efter en halvvolley på Granaths nernick, men det var han nästan tvungen att göra efter att ha bränt chans på chans i andra halvlek. Hade svårt att hitta rätt med slutprodukten både i de avgörande passnignarna och avsluten, men kom ändå till många lägen och lyckades till slut rädda en pinne till Västerås.

Daniel Ask, Västerås, Mittfältare: 6
Arbetade hårt på mittfältet och visade prov på bra teknik och passningsspel från box till box. Stod för flera viktiga defensiva insatser när Göteborg låg på med hög press och bidrog offensivt med några farliga inlägg. En gedigen insats som räddade Västerås när de var som under mest press.

Frédéric Nsabiyumva, Västerås SK, Back: 6
Visade aggressivitet i försvarsspelet och var Västerås bästa spelare genom matchen. Gjorde en stark insats defensivt där han lyckades hålla lugnet och fredade straffområdet gång efter gång med blockeringar, rensningar, och nickade bort varenda boll som flög in som inlägg. Höll samman backlinjen och kunde spela ett vågat spel trots ett tidigt gult kort.

Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 6
Gjorde en fin insats i försvaret med flera viktiga brytningar och lyckades leda Göteborgs backlinje matchen igenom. Hans positionsspel var utmärkt och han stängde effektivt ner Västerås anfall när han fick försvarslinjen att ligga rätt, vilket gjorde att Västerås långsammare anfallare hamnade i offsidepositioner gång på gång under slutet av matchen. Räddade upp en farlig situation där det blev misskommunikation med Bishesari, men istället för att låta bollen gå till Granath rensade Svensson istället.

Laurs Skjellerup, IFK Göteborg, Anfallare: 6
Var ständigt hotande med sin oväntade snabbhet och styrka i duellerna. Kom förbi Bouzaiene flera gånger men hade ett par usla avslut där han borde gjort det bättre. Sprang konstant och gjorde ett stenhårt jobb i presspelet, och oturligt nog behövde han bytas ut efter en misstänkt hjärnskakning.

Paulos Abraham, IFK Göteborg, Mittfältare: 7

Var matchens bästa spelare och gjorde Göteborgs enda mål med ett välplacerat skott vid vänster stolprot. Hans samspel med kamraterna var utmärkt och skapade flera farliga lägen när han kombinerade sig fram runt Västerås straffområde, och han kunde utnyttja både sin snabbhet och tekniska färdighet på små ytor för att hitta bra avslutslägen. En strålande insats från lånet från Groningen som återigen gör mål och cementerar sin plats som ledare av den interna skytteligan i Blåvitt.

Matchens bästa spelare: Paolos Abraham, IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.