Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 501

NEJ: 2 187

Spelarbetyg: HBK – IFE (0-1) | “Ibrahim Buhari ett monster i duellspelet, Ännu en stark insats av Besfort Zeneli”

IF Elfsborg fortsätter gå starkt under Oscar Hiljemark efter seger med 1-0 borta mot Halmstads BK. Bortalagets Ibrahim Buhari stod för en avgörande insats under en match där bortalagets offensiva spelare inte lyckades glänsa fullt ut. I HBK formade Birnir Ingason och Vinicius Nogueira en välfungerande vänsterkant. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Jonathan Svedberg, HBK, Mittfältare (ut 45′): 4
Slår en hård och fin krossboll som öppnar upp för ett av hemmalagets anfall längs vänsterkanten men i övrigt syns mittfältaren knappt till under den första halvleken. Längre än så får han inte heller spela då bytet sker redan i halvtid.

Jalal Abdulai, IFE, Anfallare (ut 56′): 4
En svag prestation från anfallaren som är slarvig med bollen och varnas efter en armbåge på Wallentin  efter 20 minuter. Lyckas inte med mycket i den här matchen och är ett fullt rimligt byte strax efter paus.

Emil Holten, IFE, Anfallare (in 56′): 4
Trots nästan en hel halvlek på planen så minns vi främst Holtens insats för sekvensken då han inte får träff på bollen när han står ensam framför mål. Rör knappt bollen utöver det och är anonym under långa stunder.

Michael Baidoo, IFE, Anfallare (ut 74′): 4
Har en svag matchinledning men växer in det under mitten av den första halvleken då han har ett avslut som träffar i utsidan av stolpen. Sett över de 74 minuter han spelar så är det en ganska slarvig tillställning där han inte lyckas med särskilt mycket.

Villiam Granath, HBK, Mittfältare (in 66′): 5
Hinner inte sätta sin prägel på matchbilden och gör ingen större skillnad på den under sin tid på planen. Är inte dålig för den delen men inte så pass avgörande som det hade behövts för ett högre betyg.

Arber Zeneli, IFE, Anfallare (ut 56′): 5
Blir matchhjälte när han trycker in matchens enda mål efter ett par minuter. Tar tillvara på en andraboll efter en hörna och trycker ner bollen i det nedre hörnet. Det är dock i stora drag mer eller mindre det enda han ligger bakom och blir utbytt i början av den andra halvleken.

Gabriel Wallentin, HBK, Back: 5
Gör en godkänd insats där försvarsspelet är relativt bra under stora delar av matchen. Slår dock bort en hel del bollar som hade gett lagkamraterna möjligheten att  anfalla.

Joseph Baffo, HBK, Back: 5
Håller på att bli syndabock då han tappar bollen till Ahmed Qasem som springer sig till ett friläge. Avslutet räddas dock och Baffo kan andas ut. Står för en godkänd insats i övrigt och placerar sig på ett bra sätt i straffområdet under stora delar av matchen.

Joel Allansson, HBK, Mittfältare: 5
Befinner sig ofta uppe i ryggen på motståndarna och skaver på hälsenarona. Vinner bollen vid många tillfällen och spelar därefter enkelt för att inte tappa bollen i fel lägen. En fullt godkänd insats av lagkaptenen.

Niilo Mäenpää, HBK, Mittfältare (in 45′): 5
Gör ett godkänt inhopp där han är klok med bollen. Slår inte passningarna av den avgörande karaktären men en hel del passningar på mittplan sätter lagkamraterna i bra lägen att anfalla.

Gisli Eyjolfsson, HBK, Mittfältare (ut 66′): 5
Löper mycket och sätter gärna in pressen men under stora delar av den första halvleken skapar islänningen ingenting med bollen. Fram till den 40e minuten då hans avslut är nära att leta sig in till en kvittering. Även i början av den andra halvleken har han ett avslut och det händer en del kring honom innan han byts ut i mitten på den andra halvleken.

Simon Hedlund, IFE, Mittfältare: 5
Har några inspel som sätter lagkamraterna i avslutslägen men över stora delar av matchen är Hedlund inte den som står i rampljuset. Gör ett gediget jobb över stora ytor men utan att glänsa då han får fokusera på att hjälpa till i försvarsspelet i ganska stor utsträckning.

Ahmed Qasem, IFE, Mittfältare (ut 81′): 5
Flyter fram på mittfältet men blir slarvigare när det närmar sig den sista tredjedelen. Byter position till att gå upp som ytter i den andra halvleken och vi ser samma tendenser därifrån. Missar ett friläge med 20 minuter kvar då han stjäl bollen från Baffo men avslutet räddas.

Timothy Ouma, IFE, Mittfältare (in 56′): 5
Stabiliserar mittfältet när han byts in och vinner som vanligt mycket boll. Spelar enkelt när han har den vid sina fötter och att få in Ouma var nog klokt i den matchbilden som det riskerade att bli utan honom.

Yannick Agnero, HBK, Anfallare (ut 74′): 6
Är svår att hantera när han kommer med fart och fysik. Har en fin sekvens när han tunnlar sin back och är nära att få in bollen till en lagkamrat och en potentiell kvittering. En betydligt bättre insats än vi sett tidigare och ivorianen bör starta även nästa match.

Isak Pettersson, IFE, Målvakt: 6
Släpper en boll förbi sig som en lagkamrat räddat på mållinjen men annars ställs målvakten inte på några stora prov även om det finns ett par bollar som går tätt utanför. Det upplevs dock som att Pettersson har kontroll på bollarna han får mot sig.

Annons

Niklas Hult, IFE, Mittfältare: 6
Springer som vanligt över stora ytor men i den här matchen får han inte betalt för så mycket av det. Vi får inte se lika många inlägg från Hults sida som vi brukar få göra men han gör jobbet som krävs och bidrar till segern.

Vinicius Nogueira, HBK, Back: 6
Skapar en del med sina offensiva löpningar, bland annat varnas Elfsborgs Qasem när han måste stoppa vänsterbackens framfart. Ett bra försvarsspel och ett offensivt hot ger brasilianaren ett bra betyg.

Marcus Olsson, HBK, Back: 6

En av hemmalagets främsta spelare lyckas med det mesta han gör i försvarsspelet. Det höga försvarsspelet förhindrar kontringar och det följsamma spelet i eget straffområde gör att Elfsborg inte kommer till avslut i den grad de hade kunnat. Är dessutom framme med en nick på mål strax innan paus och står för en bra insats sett över 90 minuter.

Tim Rönning, HBK, Målvakt: 6

Hinner inte ner till sin högra stolpe för att rädda matchens enda mål men gör en stor räddning på Qasems friläge i den 70e matchminuten. Gör en bra match och förhindrar att Elfsborg utökar sin ledning.

Andre Boman, HBK, Mittfältare (ut 90′): 6

Vill visa sin tidigare klubb att han är en bra allsvensk spelare, och det gör han idag. Har många bolltransporter framåt i planen som resulterar i att Halmstad kan anfalla. Inte minst den fina chansen som Wiedesheim-Paul får i slutet på matchen som är ett resultat av Bomans passningsspel.

Birnir Ingason, HBK, Anfallare (ut 74′): 6
Mycket av det som Halmstad skapar i anfallsväg har Ingasons fötter på bollen. Han ligger bakom tre chansen från sin kant under den första halvleken och slår bland annat ett inlägg som nickas på mål. Bildar en stark vänsterkant tillsammans med Vinicius och de kunde mycket väl ha fått utdelning under söndagen.

Terry Yegbe, IFE, Back: 6
Visar upp ett kraftfullt försvarsspel där han inte lägger några fingrar emellan men spelet med boll är svagare. Slår många längre passningar som inte når till rätt adress och gör att Halmstad kan vända på spelet. Över 90 minuter en försvarsinsats som bidrar till att laget håller nollan och vinner.

Sebastian Holmen, IFE, Back: 6
Drar på sig många frisparkar i inledningen men klarar sig ifrån att bli varnad. Har stundtals problem på sin kant där Halmstad är bra men det är inte för att Holmen är svag utan mer för att han hamnar i numerärt underläge.

Besfort Zeneli, IFE, Mittfältare: 6
Mittfältaren är den som styr mycket av tempot i lagets spel och visar återigen hur viktig han är för Elfsborg. Leveransen från de fasta situationerna är bra och det är en av hans hörnor som är upprinnelsen till matchens enda mål.

Ibrahim Buhari, IFE, Back: 7
Ett monster i duellspelet som är inblandad i många närkamper i antal och vinner de flesta. Räddar bollen på mållinjen strax innan paus och har en stor påverkan på att laget håller nollan och vinner. I en match där de offensiva spelarna inte har sin bästa dag, då kliver en av mittbackarna i det vinnande laget fram som planens främsta. Han heter Ibrahim Buhari och visar att han kan konkurrera med de andra i den ordinarie backlinjen framöver.

Matchens bästa spelare: Ibrahim Buhari, IFE. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.