Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: HBK – MFF (0-1) | “Sergio Peñas passningsfot dyrkade upp ett lågt stående försvar”

Bortaseger och tre poäng innebär dels att MFF befäster sin plats som serieledare, dels att Halmstads BK fortsätter vandra nedåt i tabellen. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Erik Botheim, MFF, Anfallare (ut 65′): 4
Mot ett lågt stående försvar blir Botheim ofta ensam i straffområdet och även om han stundtals står helt fri så får han inte bollen. De gånger den når honom missas mål och norrmannen är inte nära att få hål på sin målnolla.

Sören Rieks, MFF, Anfallare (in 65′): 5
Hamnar i ett bra läge med 20 minuter kvar men avslutet blockeras av en motståndare när dansken är ute efter att göra 2-0. Skjuter i stolpen med kvarten kvar och varnas i slutet på matchen för en tuff tackling där han också ser ut att skadas.

Niilo Mäenpää, HBK, Mittfältare (in 70′): 5
Klok i passningsspelet då han fördelar bollen till lagkamrater som kan slå inlägg när laget försöker att forcera in en kvittering och har ett eget avslut under de dryga 20 minuter han får på planen.

Albin Ahlstrand, HBK, Mittfältare (in 70′): 5
Hinner inte göra ett så stort avtryck under den relativt korta tiden på planen men lyckas med mycket av de få aktioner han har.

Noah Söderberg, HBK, Mittfältare (ut 70′): 5
Gör det han kan för att störa gästernas mittfältare och lyckas med flera bollvinster på mittplan. Drar iväg ett tungt distansskott i början på andra halvleken som tvingar Dahlin till en bra räddning. Passningsspelet dock relativt svagt vilket gör att Malmö kan vinna tillbaka bollen högt upp i planen.

William Granath, HBK, Mittfältare: 5
Har inte bollen vid så många tillfällen men när han får den lyckas han komma till avslut vid ett par tillfällen även om de inte träffar mål. En av få som lyckas låsa bollen på offensiv planhalva i första men tappar den vid några tillfällen där det kunnat skapas en målchans.

Gisli Eyjölfsson, HBK, Mittfältare (ut 81′): 5
Får lägga stort fokus på försvarsspelet och det gör att avtrycket i offensiv riktning blir lidande. En ganska solid insats där han inte syns till särskilt mycket då Malmö har bollen och han mest har många löpmeter för att täcka ytor.

Birnir Ingason, HBK, Anfallare (ut 70′): 5
Då Halmstad har väldigt lite boll under framförallt den första halvleken så får islänningen springa mycket utan att kunna skapa några chanser. Har ett avslut som träffar mitt i magen på Johan Dahlin men närmare mål kommer han inte.

Blair Turgott, HBK, Anfallare (ut 81′): 5
Den som löper i djupled och även om han inte lyckas så gör han mycket nytta. Sparkas ned i en kontring i slutet på matchen som annars hade gett en bra chans till kvittering.

Anders Christiansen, MFF, Mittfältare (in 65′): 5
Ligger bakom flera omställningar som Malmö tillåts att få i slutskedet av matchen men laget lyckas inte förvalta det. Grämer sig nog fortfarande för att Bolin inte passar tillbaka till honom som kunnat göra 2-0 med tio minuter kvar.

Martin Olsson, MFF, Back (in 65′): 5
Löser försvarsspelet utan att ta några risker och det leder till att laget håller nollan till slut trots en liten slutforcering av Halmstad.

Gabriel Wallentin, HBK, Back: 5
Har stundtals problem med de rörliga motståndarna och missar att markera Botheim vid ett par tillfällen då han tillåts stå helt ensam i straffområdet. Är annars i vägen för flera inlägg och blockar avslut vid något tillfälle.

Jonathan Svedberg, HBK, Mittfältare: 5
Uppställd som mittback i grafiken men är innermittfältare under matchen. I den rollen vinner han många närkamper men slår bort flera passningar då laget är på väg framåt och det gör att man är tillbakatryckta under långa stunder.

Oliver Berg, MFF, Mittfältare: 5
Spelbar i princip hela tiden men det mesta sker på mittplan och inte nära mål. När han får bollen runt straffområdet brister det och norrmannen blir inte den regissören som skapar målchanserna han gärna vill. Springer igenom och är nära att göra 2-0 i den andra halvleken men Erlandsson räddar.

Hugo Bolin, MFF, Mittfältare (ut 82′): 5
Rörlig med bollen och vänder bort en motståndare i offensivt straffområde som inte hinner med! Försvinner ur matchbilden emellanåt och tar ett svagt beslut då laget har möjlighet att avgöra matchen med kvarten kvar. Bohlin väljer att skjuta själv i en kontring istället för att spela till en lagkamrat som fått öppet mål.

Colin Rösler, MFF, Back (ut 55′): 5
Får en knapp timme på planen i sin debut i den himmelsblå tröjan. Under den tiden är det Malmö FF som dominerar matchbilden och Rösler lyckas med de få aktioner han tvingas till.

Annons

Elison Makolli, MFF, Back (in 55′): 6
Starkt inhopp där Makolli tar två avslut som leder till hörna under de första minuterna efter att han bytts in. Dessutom stark i försvarsspelet och gör en prickfri insats.

Pontus Jansson, MFF, Back: 6
En lugn eftermiddag där i princip allting sker på offensiv planhalva och Jansson har inga problem att hantera det lilla som kommer mot eget mål. Är den erfarna lagkamraten till Zätterström som den senare behöver.

Nils Zätterström, MFF, Back: 6
Imponerar med sitt lugn och positionsspel i den unga åldern. Etablerar sig allt mer och dagens match är ytterligare ett bevis på att han klara av allsvenskt spel. Varnas då han tvingas stoppa upp en kontring i slutet på matchen.

Busanello, MFF, Back (ut 65′): 6
Vänsterbacken följer gärna med högt upp i planen i offensiven där han är produktiv. Stundtals inne i offensivt straffområde och levererar flera inlägg in i boxen då han är strax utanför den. Sköter defensiven prickfritt och byts ut i mitten på den andra halvleken för att vilas inför veckans retur mot PAOK.

Vinicius Nogueira, HBK, Back: 6
Vårdad med bollen och följer med framåt trots omställningshotet hos Malmö FF. Skapar flera chanser från sin vänsterkanten och tar hand om Hugo Bolin på ett sätt som gör att han inte gör något större avtryck.

Johan Dahlin, MFF, Målvakt: 6
Får ett avslut mitt i magen men är annars helt  sysslolös i den första halvleken. I början på den andra tvingas Dahlin sträcka ut för att förhindra en kvittering. Lugn i övrigt och kan inkassera ytterligare en hållen nolla.

Lasse Berg Johnsen, MFF, Mittfältare: 6
Sköter det mesta i uppspelsfasen men följer också med och trär in bollar i straffområdet vid tillfälle. Vinner bollen högt vid flera tillfällen som gör att man kan behålla anfallen.

Andreas Johansson, HBK, Back: 7
Står rätt precis hela tiden vilket gör att han löser sina situationer på ett lugnt och bra sätt. Väldigt viktigt för Halmstad då man tvingas ligga i försvar under den stora delen av matchen. Johanssons lugn med bollen imponerar trots att han ofta är under press när han får den.

Andre Boman, HBK, Back: 7
Bra matchen igenom och lyckas hålla koll på Taha Ali på ett sätt som få andra ytterbackar gör över 90 minuter. Det är sällan Ali lyckas komma runt på kanten och behöver istället vända in centralt i planen. Följer även med offensivt när tillfälle ges och skapar en målchans helt på egen hand i den första halvleken.

Taha Ali, MFF, Mittfältare: 7
Ständigt i rörelse och sådär irrationell som bara han är. Kommer sällan förbi på sin kant men då han väljer att bryta in centralt istället så skapas det chanser. Assisterar Sergio Pena till 1-0 efter en sådan aktion. Är nära flera gånger då han passar lagkamrater i bra lägen men de lyckas inte förvalta chanserna han skapat åt de. En av de främsta spelarna på planen.

Tim Erlandsson, HBK, Målvakt: 7
Kan inte förhindra 0-1 målet men utan Erlandsson hade det kunnat bli en större seger för Malmö FF. Ser till att matchen lever hela vägen in då han bland annat kommer ut på Oliver Bergs avslut från nära håll, står för flera stora räddningar och är hemmalagets främsta spelare i matchen.

Sergio Peña, MFF, Mittfältare (ut 65′): 7
Peruanens passningsfot är vad laget behöver för att kunna hitta in med bollen i hemmalagets lågt stående försvar. Sätter lagkamraterna i flera bra lägen som ett resultat av det och håller tempot som gör att Halmstads spelare får springa många meter utan boll. Bryter dödläget med ett distansskott som ingen väntar sig i den första halvleken och gör 1-0 målet. Byts ut efter lite drygt en timme för att vara fräsch inför Champions League returen och det är klokt för mittfältaren som var den spelare som gjorde störst skillnad i den här matchen.

Matchens bästa spelare: Sergio Peña, MFF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.