Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: HIF – GÖT (0-1) | “Matchavgörande Paulos Abraham briljant under 90 minuter”

En för kvällen mycket duktig Paolos Abraham visade vägen när IFK Göteborg nollade Hammarby IF på Tele2 Arena. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Annons:

Lucas Kåhed, IFK Göteborg, Mittfältare (ut 62′): 3

Det är sällan man ser en spelare som är involverad i så lite under en match. Spelar drygt en timme och under den tiden slås varannan passning till fel adress, förloras den enda närkampen han går in i och avslutet som tas missar mål. Få aktioner med svagt resultat ger ett betyg därefter.

Shaquille Pinas, Hammarby IF, Back: 4

Flera slarviga uppspel och bolltapp håller på att kosta men vänsterbacken har tur som inte blir syndabock. Har inte den uppbackningen av Toure som på högerkanten och det gör att Pinas svaga positionsspel blir tydligt. Offensivt finns det några initiativ som är nära att ge resultat men framförallt är det de längre passningarna på Toure som skapar något framåt i banan.

Deniz Gül, Hammarby IF, Anfallare (ut 71′): 4

Får inte mycket att arbeta med men gör inte heller något utav det han väl får till sina fötter. Lyckas inte heller skapa någonting på egen hand och det är en blek insats från anfallaren som inte har några avslut som träffar mål.

Nahir Besara, Hammarby IF, Mittfältare: 4

Har höga förväntningar på sig och för dagen är det inte mycket som stämmer. Många aktioner fastnar innan de når sitt mål och när Besaras slutprodukt saknas försvinner stora delar av vinstchansen för laget. Det närmsta mittfältaren kommer ett mål är frisparken som tar i ribban i mitten av den andra halvleken. Har annars ovanligt låga siffror för såväl spelet med boll som närkamperna.

Jusef Erabi, Hammarby IF, Anfallare (in 59′): 5

En godkänd insats ur perspektivet att han lyckas med de flesta av aktionerna han är inblandad i men det är inte många och det är inte några målchanser att prata om. Hade behövt en starkare insats för att konkurrera ut Deniz Gül från startelvan.

Markus Karlsson, Hammarby IF, Mittfältare (in 59′): 5

Vinner flera dueller på mittplan som är starten på anfall för Hammarby men har ingen större påverkan på matchbilden under den relativt korta perioden på planen.

Adam Carlén, IFK Göteborg, Mittfältare (in 62′): 5

Är lika svag med bollen som han är stark i närkamperna. Han gör nytta för laget då han kommer in och vinner många kamper på mittplan men allt i offensiv riktning rinner ut då kvaliteten är för låg med bollen vid hans fötter.

Viktor Djukanovic, Hammarby IF, Mittfältare (in 71′): 5

Försöker men är inte riktigt nära under de 20 minuter han spelar. Det närmaste vi kommer är ett inlägg som lyfts in i straffområdet men enkelt plockas ner.

Linus Carlstrand, IFK Göteborg, Mittfältare (in 71′): 5

Han får med sig en frispark och Victor Eriksson varnad vid en djupledslöpning. Annars hinner det inte hända så mycket under det korta inhoppet.

Gustaf Norlin, IFK Göteborg, Anfallare (in 71′): 5

Nyttig i sin roll och släpper bollen klokt i en kontring direkt när han kommer in. Lyckas med det mesta han tar sig för men det är relativt få aktioner i antal då han bara spelar 20 minuter.

Arbnor Mucolli, IFK Göteborg, Mittfältare (ut 71′): 5

Får inte ut så mycket i matchen som vi vet att han har potential att få. Markerar sin närvaro direkt och tjafsar med såväl Pinas och Fredrik Hammar under matchens första minuter. Efter tio minuter har mittfältaren fått flera tillsägelser från domaren och tyvärr hamnar det mesta av fokuset på den mentala kampen. Blixtrar till emellanåt men har fler växlar i sig än det vi fick se för kvällen.

Fredrik Hammar, Hammarby IF, Mittfältare (ut 59′): 5

Går in för att påverka Mucollis humör för dagen och retar upp anfallaren vid flera tillfällen innan tio minuter är spelade. Fyller sin funktion på lagets mittfält men det mesta som sker är inte särskilt kreativt och det gör att han byts ut när hemmalaget behöver jaga ett kvitteringsmål.

Oscar Johansson Schellhas, Hammarby IF, Mittfältare(ut 59′): 5

Håller sig framme men missar det stora läget att raka in matchens första mål. Löper över stora ytor och gör väldigt mycket nyttigt för laget. Det finns en sekvens då högerbacken befinner sig i en yta som vänsterbackar vanligtvis försvarar och löser uppgiften. Han länkar bra med enkla väggpass men det händer inte mycket i anfallsväg hos mittfältaren och han får ge plats för mer kreativa lagkamrater efter en timmes spel.

Pavle Vagic, Hammarby IF, Back: 5

Har problem med att hantera Göteborgs centrala anfallare Skjellerup emellanåt. Vinner inga luftdueller i matchen men är mer framgångsrik längs marken. Spelet med boll är bättre och passningsspelet håller en hög procent oavsett om det är enkla passningar i backlinjen eller svårare uppspel.

Tesfaldet Tekie, Hammarby IF, Mittfältare: 5

Lägre passningsprocent än vi är vana vid att se och under den första halvleken är det mesta av den enklare varianten och mittfältaren vänder ofta hem för att behålla bollen istället för att våga slå den svårare bollen. Stor skillnad för laget när han både flyttar bollen och sig själv framåt i den andra men utan att komma till de farliga målchanserna.

Hampus Skoglund, Hammarby IF, Back (ut 85′): 5

Transporterar gärna bollen framåt i planen och gör det så ofta han kan. Skapar en frispark efter en timme efter en sådan aktion och offensiva initiativ saknas inte från högerbacken. Defensivt är det svagare där Paulos Abraham har ett stort övertag och bara 25% av duellerna vinns från Skoglunds sida.

Annons

Anders Trondsen, IFK Göteborg, Back (ut 86′): 6

Lägger inga fingrar emellan på sin kant och stänger den på ett effektivt sätt även om det inte kommer så många anfall därifrån. Stöttar Paulos Abraham klokt och det gör att han blir framgångsrik i anfallsspelet. Fokus för norrmannen hamnar på försvarsspelet och det sköter han bra. Högre betyg hade kunnat delas ut vid ett större offensivt bidrag.

Sebastian Hausner, IFK Göteborg, Back: 6

Syns inte så mycket i matchen men det är inte för att dansken är svag, tvärtom läser han spelet bra och hamnar inte i så många utsatta positioner. Varnas dock efter en timme då han orsakar en frispark som är millimeter från att resultera i en straff. Ofta tätt upp i ryggen på de centrala anfallarna och gör således att Deniz Gul och Jusef Erabi neutraliseras. Dock svag med bollen där bara var fjärde passning når rätt adress, lågt för att vara en mittback, som hindrar ett högre betyg.

Victor Eriksson, Hammarby IF, Back: 6

Håller sig framme på två fasta situationer men utan att få in bollen i mål. Stark i duellvinsterna och det finns en sekvens då han stoppar två blåvita spelare på egen hand ifrån att kontra. Har det kämpigare med med farten motståndarna kommer med och varnas i en situation då han tvingas riva ned en djupledslöpande anfallare. Lever farligt då han drar ner Skjellerup och kunde orsakat en straff.

Bazoumana Toure, Hammarby IF, Mittfältare (ut 85′): 6

Det mesta som sker i anfallsväg för Hammarby har Toures snabba ben inblandade. Rycker förbi sin försvarare redan i den andra matchminuten och det är inte sista gången vi ser det. Får många bollar i djupled att löpa på med varierat resultat. Har ett par inspel som är nära att noteras som assist men även flera aktioner som slutar med slarvig bollbehandling eller offsideavblåsningar. Är trots allt det tydliga hotet hos de grönvita och utan löpviligheten hade hela hemmalaget upplevts som betydligt mer energilösa.

Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg, Back: 7

Solid insats från försvararen som står för en av kvällens svåraste uppgifter, att stoppa Bazoumana Toure. Har problem då yttern kommer i fart men följsam och återerövrar många bollar då han kommer nära sin motståndare. Offrar sig och får en boll i ansiktet efter en hörna i matchens inledning och lägger där den nivån som han håller över hela matchen. Följer upp det med flera fina uppspel och är vital för att laget vinner matchen.

Kolbeinn Thorardson, IFK Göteborg, Mittfältare: 7

Hjärtat på mittfältet som gör mycket nytta mellan båda straffområdena. Står för en stark aktion tio minuter från paus då islänningen dribblar av två motståndare och tar ett avslut som ser ut att gå in i bortre hörnet men räddas. Hög initiativförmåga med flera avslut i första halvleken och är inblandad i hela 16 dueller i matchen. Har en stor del i att Hammarbys mittfält inte är så kreativa som de kan vara när de får utrymme till det.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Mittfältare(ut 86′): 7

En av planens bästa spelare tar ett stort ansvar i båda riktningarna. Han assisterar till matchens första mål då han osjälviskt sätter Paulos Abraham i ett bättre läge än han själv har. Står för många egna initiativ, har hela fem avslut i matchen och kunde blivit målskytt om han haft marginalerna med sig. Fuskar inte i defensiven och hjälper Sebastian Ohlsson på ett ansvarstagande sätt.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 7

Inleder med en jätteräddning efter 10 min när många trodde att det första målet var på väg in mellan stolparna. Står för tre räddningar i matchen men är aktiv över betydligt större ytor än på mållinjen. Bidrar starkt till att den hållna nollan och ledningen hålls över 90 minuter.

Davor Blazevic, Hammarby IF, Målvakt: 7

Chanslös på målet då avslutet slås i hörnet som han kommer ifrån. Står för en väldigt fin dubbelräddning strax innan paus som håller matchen vid liv. Har totalt nio räddningar i matchen och det är väldigt mycket. Ett fint kvitto på att den tilltänkta andremålvakten håller hög klass och är hemmalagets främsta.

Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 7

Sätter knappt en fot fel i försvarsspelet under hela matchen då han spelar precis så erfaret som de blåvita supportrarna önskar. Positionsspelet sitter i 90 minuter och bidrar till att han både bryter passningar och stoppar anfall i fart. Med en klok position och vältajmade aktioner blir det imponerande hur han lyckas hantera Toure när denne kommer i hög fart. Likt hos sin mittbackskollega finns det lite mer att önska i passningsspelet men Svensson är en av planens främsta för kvällen.

Laurs Skjellerup, IFK Göteborg, Anfallare (ut 71′): 7

Det är för tidigt att säga men kanske stavas lösningen på IFK Göteborgs problem med den centrala anfallare – Laurs Skjellerup? Anfallaren är nämligen väldigt bra i matchen och nyttjar sin fysik på ett klokt sätt. Nyttig som uppspelspunkt redan från matchens start och även Hammarbys starka mittbackar har svårt att hantera honom. Just förmågan att hantera uppspel från backlinjen och leverera de vidare till lagkamrater är en nyckel i lagets starka första halvlek. En sådan sekvens är upprinnelsen till 1-0 där danskens mottagning och passningen till en rättvänd mittfältare inleder anfallet.

Matchens bästa spelare:
Paulos Abraham, IFK Göteborg, Mittfältare: 8

Matchens främsta spelare är det inte bara då han får placera in det matchavgörande målet. Ständigt spelbar och löpvillig vilket gör att han hotar både mot och i ytan bakom Hampus Skoglund. Har flera egna avslut och levererar även precisa passningar till lagkamraterna oavsett om de kommer från öppet spel eller fasta situationer. Det mest imponerande är att han är bra över 90 minuter och det händer något nästintill varje gång han får bollen. Tar även ett stort defensivt ansvar då han återerövrar flera bollar och löpvilligheten visar sig åt båda hållen i planen.

Matchens bästa spelare: Paulos Abraham, IFK Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.