VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: HIF – VÄR (1-2) – “Ligger bakom alla chanser som laget skapar under första halvleken”

Gustav Engvall var stekhet när Värnamo bortabesegrade Hammarby. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Oscar Johansson, Hammarby, Mittfältare: 3
Var väldigt lite involverad i det som hände för Hammarby i den här matchen. De lyckade aktionerna han hade skedde på mittplan, han hade bara en bollkontakt i offensivt straffområde och var den som tappade bollen till lagets första baklängesmål.

Markus Karlsson, Hammarby, Mittfältare (ut 46′): 4
Kommer inte till sin rätt i en matchbild som Värnamo trivs med. De flesta av hans passningar är enkla sidledspass i uppspelsfasen men han tappar också bollen i ett farligt läge på mittplan. Naturligt att han byts ut i paus till förmån för en offensivare förstärkning.

Viktor Djukanovic, Hammarby, Mittfältare (ut 77′): 4
Han misslyckas inte med så mycket men han lyckas inte heller. Försöker att utmana och komma förbi sin motståndare men stöter på patrull och vänder hemåt igen eller får en frispark vid något tillfälle. Problemet för honom är att det mesta sker i ytterzon och i ytor där det sällan leder till några farliga chanser. Får till exempel sällan chansen att bryta in i planen som han vill och avlossa sitt patenterade skott.

Johnbosco Kalu, Värnamo, Anfallare (ut 84′): 5
Visar sin styrka i såväl närkampsspelet som i bollvinster på mittplan, något både Fenger och Tekie får känna på. Avlossar ett tungt skott efter timmen som räddas av Dovin till hörna.

Deniz Gül, Hammarby, Anfallare (in 46′): 5
Byts in i paus och ordnar omgående en hörna åt sitt lag. Det är kanske lite hårt att säga att det skulle visa sig vara det enda han gör under den andra halvleken men han faller bort ur matchbilden. De gånger han får bollen är det ofta på mittplan och särskilt nära en målchans kommer han inte.

Pavle Vagic, Hammarby, Back(in 59′): 5
Håller balansen i laget för att hans lagkamrater ska försöka att få hål på gästerna. Lyckas i det mesta han gör under sitt inhopp och fyller sin funktion.

Montader Madjed, Hammarby, Mittfältare (in 59′): 5
Har svårt att komma förbi när motståndarna ligger tätt intill kroppen men när han får ett par meter är det få som kan bryta bollen. Inspelen som slås fastnar dock oftast på en motståndare och skapar inga direkta målchanser men han visar prov på en initiativrikedom som få av hans lagkamrater gör för dagen.

Nahir Besara, Hammarby, Mittfältare: 5
I mötet med Västerås tidigare i veckan hände allt kring Besara men mot Värnamo gör han ett magert avtryck. En stor förklaring till det är inte att han var direkt svag själv utan att hans medspelare tappar bollen på mittplan innan den når till honom. Står för några väggspel som sätter lagkamrater i bra lägen men har inte den riktiga skärpan i de fasta situationerna som vi ofta ser.

Freddy Winsth, Värnamo, Back: 5
Drar ner Djukanovic i början av matchen då han inte hänger med motståndarens tempoväxlingar och har fortsatta problem under den första halvleken men spelar upp sig i den andra. Är överlag ganska stabil och kanten är stängd när hemmalaget försöker forcera i slutet av matchen.

Tesfaldet Tekie, Hammarby, Mittfältare: 5
Får som vanligt mycket boll i sin roll och gör en helt okej match med den. Det är sällan Tekies passning är anledningen till att laget tappar bollen, det är vad lagkamraterna gör med den. Väger däremot ganska lätt mot Värnamos kraftfulla mittfält.

Mads Fenger, Hammarby, Back (ut 77′): 5
Har det tufft mot Kalus kraftfulla spelstil men lyckas hålla hyfsad kontroll på honom. Märkbart rörd av tifot inför matchen men han får tyvärr inte fira en seger i sin 200:e match för klubben.

Hampus Skoglund, Hammarby, Back (ut 59′): 5
Han förtjänade bollen vid fler tillfällen än han fick. Högerbacken hade mycket spring i benen med bolltransporter in i planen och löpningar utan boll längs kanten. De farligaste chanserna Värnamo skapade kom från den andra kanten och Skoglund står för en insats med mersmak.

Abdelrahman Boudah, Hammarby, Anfallare (ut 59′): 5
Är ganska ofarlig när han befinner sig i korridorerna men centralt i planen får han chansen att visa sin avslutsfot vid två tillfällen från nästan identiska lägen som mot Västerås. Ingen lycka den här gången men han var en av de farligare spelarna hos hemmalaget den här kvällen.

Jonathan Rasheed, Värnamo, Målvakt: 6
Han har god kontroll på det mesta som sker i hans straffområde och kan inte göra mycket åt kvitteringen. Stabilt intryck utan behöva stå på huvudet för att laget ska vinna.

Shaquille Pinas, Hammarby, Back: 6
Den eleganta kvitteringen benämndes som en kandidat till årets mål hos Discovery och nog var det tekniskt vackert av ytterbacken! Prestationen sticker ut i en match där han stundtals är framgångsrik i båda riktningar men också slarvar en del och blir förbisprungen av Adjei vid flera tillfällen.

Wenderson, Värnamo, Mittfältare: 6
Ställer till problem för alla Hammarbys lagdelar men inte minst deras mittfält. Duktig med bollen samtidigt som han nyttjar fysiken bra. Är inte inblandad i lika många aktioner som han brukar men lyckas i hög grad när han är det. Står för dribblingar, passningar och ett tungt avslut. Stark insats som bidrar till vinsten utan att vara i den avgörande rollen själv.

Albin Lohikangas, Värnamo, Back (ut 94′): 6
Det mesta i Hammarbys offensiv händer på den andra kanten vilket gör att vänsterbacken har en ganska lugn dag på jobbet. Det han ställs emot löser han dock på ett bra sätt och försvarsinsatsen är i princip fläckfri.

Emin Hasic, Värnamo, Back: 6
Avvärjer det mesta som kommer i hans väg. Brytningarna är ganska robusta och innebär oftast att bollen hamnar utanför spel. Skulle han lyckas behålla de inom laget och starta ett anfall skulle betygets dras upp ytterligare. Stark försvarsinsats som är nära att kryddas med att nicka in 2-0 efter en timme men avslutet går tätt utanför.

Oliver Dovin, Hammarby, Målvakt: 6
Om det är någon grönvit spelare som inte ska lastas för förlusten så är det Dovin. Håller nere siffrorna och vi tar framförallt med oss två sekvenser. Dels räddningen på Berghs friläge i den första halvleken men även den räddningen som han omedvetet gör med klacken i den andra.

Hampus Näsström, Värnamo, Mittfältare: 6
Blir matchhjälte när han nickar in en hörna i den andra halvleken. Nyttjar sin storlek bra såväl i den situationen som ute på planen där han vinner många närkamper.

Victor Larsson, Värnamo, Back: 7
Samspelt med sin mittbackspartner och de stänger till bakåt under stora delar av matchen. Trivs med att Hammarby inte har en tydlig nia som de behöver tampas med men håller deras rörliga spelare utanför de riktigt farliga chanserna. Till skillnad från Hasic visar han upp en fin passningsfot där flera öppnande passningar når lagets anfallare.

Frank Junior Adjei, Värnamo, Mittfältare: 7
Assisterar till 1-2 med sin hörna och det ska visa sig bli matchavgörande men yttern hade kunnat vinna den här matchen på egen hand och betydligt tidigare än efter 90 minuter. Skapar massvis med chanser efter att ha fått bollar i djupled men han värderar svagt i många lägen och de gånger bollen lämnar hans fötter är passningarna för dåligt tajmade och avsluten för svaga.

Edvin Kurtulus, Hammarby, Back: 7
Visar upp såväl sitt offensiva- som defensiva register. Vinner mycket boll efter vältajmade brytningar och lyckas med att ta den vidare till lagkamrater. Den precisa krossbollen över hela planen till Djukanovic i den första halvleken följs upp av den precisa assisten till Pinas kvittering. Visar prov på kvalitéer som få andra har i den här matchen.

Viktor Bergh, Värnamo, Mittfältare: 7
En jättefin insats från vänsterspringaren som lyckas med det mesta. Stark i det öppna spelet och ett ständigt hot i djupled. Har tre avslut i matchen där han hinner med att missa ett friläge och göra lagets första mål. Samtidigt fin leverans från de fasta situationerna och han har en stor del i att Värnamo går segrande ur matchen.

🏅Matchens bästa spelare:
Gustav Engvall, Värnamo, Anfallare (ut 84′): 8
Matchens bästa spelare är överallt på planen och ligger bakom att Värnamo får matchbilden dit de vill. Under den första halvleken ligger hans passningar i djupled bakom alla de chanser som laget skapar och inte minst friläget Bergh missar efter en kvart är ett resultat av det. Assisterar densamma till lagets första mål med en passning som sätter honom i ett bra läge på offensiv planhalva. Har själv ett avslut som tar i stolpen med 20 minuter kvar och det kombinerade hårda arbetet i försvarsspelet med allt han skapar åt laget i offensiv riktning gör att han är planens lysande stjärna!

Image
Matchens bästa spelare: Gustav Englvall, Värnamo. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg:

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.