VÄLJ LAG:

Logo

VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

    JA: 690

    NEJ: 242

Loading ... Loading ...

Spelarbetyg: IFE – AIK (6-1) – “Fyra avslut och tre mål från yttern som avgör matchen”

Elfsborgsdominans med många starka prestationer när AIK besegrades med 6-1 i Borås. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Sotirios Papagiannopoulos, AIK, Back: 2
Var svag mot Sirius och när såväl Sotte, laget och supportrarna hade hoppats att han skulle studsa tillbaka så blev det här istället ett steg bakåt. Slarvig med bollen flera gånger och inte minst då han orsakade 4-0 målet. Svag i dueller, svag i positionsspelet och inte alls samspelt med sina lagkamrater. AIK behöver ledaren Sotte och inte det vi fick se ikväll.

Annons:

Benjamin Tiedemann Hansen, AIK, Back: 2
Försvaret är inte i balans och norrmannen är inget undantag. Har fina underliggande siffror under våren och har varit en pålitlig medspelare även när det blåste runt omkring honom men ikväll är han direkt svag. Han hänger inte med Abdullai i början på andra och blir varnad, strax därefter hinner han inte med Baidoo som drar igång anfallet till 5-0. Oavsett hur man tolkar handsregeln så är han den som får bollen på armen och orsakar matchens sista mål. Den sämsta insatsen sedan han anslöt till laget.

Kristoffer Nordfeldt, AIK, Målvakt: 3
Visserligen en otacksam position att ha när försvaret framför honom läcker som det gör men målvakten har inte heller någon av sina bättre kvällar på ett individuellt plan. En Nordfeldt i normalt slag tar ett par av målen som ramlar in men ikväll hade det inte haft någon påverkan på hur poängen fördelas.

Mads Thychosen, AIK, Back: 3
Den fina formen han visat upp under delar av våren är som bortblåst i matchen och ett klantigt försvarsspel gör att han tvingas ta en varning för att stoppa blödningen strax efter 0-2. Blir utvisad i slutet på matchen i en aktion där han hade fått ta en tidig dusch oavsett om han hade ett gult kort i bagaget eller inte.

Axel Björnström, AIK, Back: 3
Svag matchen igenom och misslyckas med det mesta. Vid flera mål ser vi en Björnström som står på fel position och varken närkamper eller passningar är så bra som de behöver för att den här matchen inte ska sluta som den gör.

Rui Modesto, AIK, Mittfältare (ut 80′): 4
Det enda vi ser från yttern under den första halvleken är avslutet som går ett par meter över ribban. Piggare start på andra när han bryter in i mitten på planen, främst som ett resultat av att han inte kommer runt sin ytterback. Får en enkel assist på Celinas reducering men målet är inte en produkt av ytterns briljans.

Anton Saletros, AIK, Mittfältare (ut 68′): 4
Slår många fina crossbollar ut på högerkanten som blir naturligt för hans vänsterfot. Hög passningsprocent och sedvanligt hårt arbete på mittfältet men kampen mot mittfältarnas lagdel förloras.

Ismaila Coulibaly, AIK, Mittfältare: 4
Vinner mycket boll första kvarten och är lugn med bollen men kommer inte åt hemmalagets mittfält som är i numerärt överläge. Såg bättre ut under tidigare matcher när han fick utgå ifrån vänster och här har Berg en nöt att knäcka i frågan var han ska placera Coulibaly och Celina.

Dino Besirovic, AIK, Anfallare (ut 68′): 4
Har ett fint avslut i början på den andra halvleken som det krävs en vass räddning på för att förhindra att Besirovic ska bli målskytt. Är ganska bra när han får bollen men problemet är att han blir för isolerad och sällan får den. Utbytt i mitten på den andra halvleken.

Ioannis Pittas, AIK, Anfallare (ut 68′): 4
Hemmalagets mittbackar har full kontroll på Pittas och han blir väldigt anonym för kvällen. Får en del boll i början på matchen men då är bollbehandlingen inte tillräckligt bra för att han ska få kontroll på den.

Rami Kaib, Elfsborg, Back (in 65′): 5
Tas hårt av motståndarna och inte minst då han får Thychosens sula rakt i bröstet. Viktig speltid för ytterbacken och det återstår att se om Hult blir borta en tid nu, då kommer han att vara den naturliga ersättaren.

Viktor Andersson, AIK, Mittfältare (in 68′): 5
Fortsätter på samma sätt som han brukar när han får hoppa in, genom att utmana och försöka att få till något offensivt. Lyckas hyfsat med dribblingarna men de farliga målchanserna uteblir.

Taha Ayari, AIK, Mittfältare (in 68′): 5
Vill visa upp sig när han kommer in men kommer fel in i det mesta. En otacksam uppgift och han påverkar inte slutresultatet under sin tid på planen.

Erik Ring, AIK, Anfallare (in 68′): 5
Tämligen osynlig under planen under den korta tiden han får spela. Slår fem passningar och tar ett avslut som missar mål.

Marcus Bundgaard, Elfsborg, Målvakt (ut 46′): 5
Går ut i paus men under den första halvleken får han hålla nollan. Räddar det enda skottet han får emot sig och de fåtal gånger som han inte ser ut att ha kontroll är de gånger som bollen tar oväntade studsar.

Johan Larsson, Elfsborg, Back: 5
Får jobba hårt för att hålla Celina på plats och han har problem med mittfältaren som kommer runt lite för ofta. Lyckas däremot att arbeta sig tillbaka in i flera situationer som gör att det tilltänkta inspelet slutar i hörnor åt bortalaget. Följer med offensivt vid enstaka tillfällen och slår inlägg.

Niklas Hult, Elfsborg, Back (ut 65′): 6
I uppspelsfasen står han för flera centrala passningar in i banan som slår ut många AIK:are. Längre ned i planen har han större problem att komma runt och inläggen vi brukar få se uteblir till största del. En defensivt stark insats där han stänger sin kant och Modesto får bryta in i planen för att avancera med bollen.

Andri Fannar Baldursson, Elfsborg, Mittfältare: 6
Den som syns minst på mittfältet men gör ett väldigt viktigt arbete i det tysta. Får han hamna i rampljuset vid ett par tillfällen med viktiga brytningar som stoppar kontringar mot eget mål.

Sebastian Holmen, Elfsborg, Back: 6
AIK hotar inte alls centralt via Pittas och det beror till stor del på att mittbackarna gör det mesta rätt. Holmen bryter passningar, står rätt och håller distansen kort till cyprioten som inte får det utrymme han vill ha och behöver.

Ibrahim Buhari, Elfsborg, Back: 6
Likt sin mittbackskollega löser han sina åtaganden på ett bra sätt. Buhari kommer dessutom upp och hotar på fasta situationer och har fyllt skorna som Yegbe lämnat under sin avstängning. AIK ska vara en värdemätare och den har han inga problem med.

Bersant Celina, AIK, Mittfältare: 6
Det fanns en spelare hos gästerna som överglänste övriga och faktiskt stod för en bra insats trots att det står 6-1 på tavlan. Hade bytt plats med Coulibaly och tagit kant positionen och ifrån den skapar han mycket! Utmanar, kommer runt, slår inlägg och tar egna avslut. Står för lagets mål med sitt rappa skott från en position några meter utanför straffområdet.

Timothy Ouma, Elfsborg, Mittfältare: 7
Tar tag i mittfältet från start och man får en känsla av att det är en ung Patrick Vieira som spelar i “Di Gule”. Klok i det mesta han gör och inte minst då han väljer att inte avlossa ett skott för att istället assistera Qasem till 5-0.

Michael Baidoo, Elfsborg, Mittfältare (ut 86′): 7
Hittar ofta bra offensiva ytor varifrån han hittar ut med passningar till yttrar och ytterbackar som kan leverera inlägg. När han själv får bollen centralt i planen är han duktig med att transportera bollen mot straffområdet och skapa målchanser. Bryter en passning från AIKs mittback och står för en fin prestation när han smäller in 4-0. En av planens främsta!

Arber Zeneli, Elfsborg, Anfallare: 8
Formen pekar spikrakt uppåt och nu trillar även poängen in! Det spelar ingen roll om han spelar sig ur trängda situationer vid egen hörnflagga eller slår krossbollen som sitter på foten på motsatt sida av planen, Zeneli lyckas! Med ett tillslag av Allsvensk toppklass blir det farligt varje gång han får tillfälle att leverera bollen in i straffområdet och det resulterar i två assist i den första halvleken.

Jalal Abdullai, Elfsborg, Anfallare: 8
Gör matchen till sin och avgör den nästan på egen hand när dryga kvarten är spelad. Vackert avslut till 1-0 och en vältajmad nick till 2-0 när klockan stod på 18 minuter och gästerna hämtar sig aldrig ifrån det. Inte lika framstående i den andra halvleken men han skapar oreda i försvaret som öppnar upp ytor för sina medspelare som gör att målen fortsätter att trilla in.

🏅Matchens bästa spelare:
Ahmed Qasem, Elfsborg, Anfallare: 8
Fyra avslut, samtliga på mål och tre av dem hittar innanför stolparna. Yttern ger sig själv en kväll som han sent kommer att glömma och är den som har störst del i att resultatet skrivs till 6-1. Nicken till hans första letar sig retfullt in vid den bortre stolpen, avslutar kontrollerat vid sitt andra och slår kyligt in sitt hattrick från straffpunkten. Qasem är en spelare med stor potential och en sån här kväll kan ha stor betydelse för hans fortsatta utveckling. I hård konkurrens med flera andra framstående medspelare får Qasem klä på sig kostymen som matchens främsta då han är mest avgörande med sina tre mål.

Image
Matchens bäste spelare: Ahmed Qasem, Elfsborg. Foto: Bildbyrån.

 

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.