Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 742

NEJ: 5 493

Spelarbetyg: IFE – HIF (0-0) | “Tesfaldet Tekies prestation desarmerade Elfsborg, Arbër bäst av bröderna Zeneli”

Mållöst mellan IF Elfsborg och Hammarby IF innebär att gästerna missade chansen att återerövra andraplatsen i tabellen. Tesfaldet Tekie gjorde ännu en bra insats och kunde tack vare en stark defensiv hindra Elfsborg från att etablera tryck. Michael Baidoo svår att hantera för Hammarbys backlinje. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Nahir Besara, HIF, Mittfältare (ut 66′): 4
Tas hårt av Elfsborgs spelade och de har identifierat Besara som en av spelarna man behöver få stopp på. Det lyckas de med, men mittfältaren har också en dålig dag där i princip allt han gör fastnar på motståndare oavsett om det är passningar eller avslut.

Per Frick, IFE, Anfallare (in 67′): 5
Rivig och hårt arbetande som vanligt, något som resulterar i både bollvinster och irriterade motståndare. Slår ett farligt inspel till Michael Baidoo som inte får träff på avslutet i ett bra läge.

Jalal Abdullai, IFE, Anfallare (in 67′): 5
Visar sin närvaro med löpningar och närkamper, men gör inte så mycket annat fram till de sista minuterna av matchen då han drar igång ett anfall helt på egen hand.

Montader Madjed, HIF, Mittfältare (ut 66′): 5
Vrider och vänder på sina motståndare, men får inte någon utdelning på de många dribblingarna. Inläggen som slås in i straffområdet är ofta överlånga och når inte sin mottagare.

Ahmed Qasem, IFE, Anfallare (ut 67′): 5
Det händer en del kring yttern när han får bollen vid sina fötter, men han faller ur matchbilden emellanåt. Delvis då han har svårt att matcha sina motståndares fysik och vinner bara en av nio närkamper.

Oscar Johansson Schellhas, HIF, Mittfältare (in 66′): 5
Syns främst i samband med hörnor där han slår flera stycken som träffar rätt mottagare. Har varit relativt svag under en period, men kanske kan konkurrensen med Madjed lyfta mittfältaren under hösten?

Markus Karlsson, HIF, Mittfältare (in 66′): 5
Tar kampen på mitten och gör det bra mot tuffa motståndare. Vinner bollen, spelar enkelt, och är nära bli matchhjälte på stopptid men avslutet går i ribban.

Isak Pettersson, IFE, Målvakt: 5
Gör en godkänd insats där han är lite turlig då gästerna har två bollar som träffar i målramen. Utöver det har han ganska bra kontroll på spelet i straffområdet, men passningarna spids lite väl mycket för ett högre betyg.

Victor Eriksson, HIF, Back: 5
Har en utmaning i de snabba motståndarna. Det visar sig inte minst av den tidiga varningen då han drar ner Arber Zeneli, och hemmalaget ville ha honom utvisad. Står inte för något misstag likt det mot IFK Norrköping senast, men har gjort bättre matcher i Hammarbys tröja.

Sebastian Holmen, IFE, Back: 5
Har det jobbigt med bollarna som slås i ytan bakom sig och når Toure. Varnas då han ställer sig i vägen och stoppar yttern efter en halvtimme. Hämmas lite av det då han inte kan ta till sina knep för att stoppa motståndarna senare i matchen utan att riskera en varning till.

Simon Hedlund, IFE, Mittfältare: 5
Fullt godkänd insats där det mesta han gör är försvarsinriktat för att hjälpa Holmen med Hammarbys starka vänsterkant. Följer med upp i planen i perioder, men utan att göra något större avtryck.

Besfort Zeneli, IFE, Mittfältare (ut 78′): 5
Är nära att få en straff i mitten på första halvleken då han dribblar i offensivt straffområde och ser ut att fällas. Visar upp den fina passningsfoten i perioder, men är lite för slarvig vid fasta situationer vid några tillfällen.

Niklas Hult, IFE, Mittfältare: 5
Håller sin kant stängd under långa stunder men är inte lika stark offensivt som han kan. Hittar sällan in med de passningarna in i straffområdet som han brukar, men han gör jobbet som alltid och gör en fullt godkänd insats.

Shaquille Pinas, HIF, Back: 5
När Elfsborg sätter gasen i botten i matchinledningen blir Pinas överspelad lite väl enkelt i matchinledningen, men det blir bättre senare under matchen. Hittar en bättre position längre fram för att servera Toure med passningar i djupled. Vänsterbacken vinner bollen högt upp i planen vid flera tillfällen, men nära mål verkar han inte riktigt ha koll på vad som sker runt omkring sig. Vid tre tillfällen tar han märkliga beslut trots att ingen motståndare är i närheten.

Annons

Gustav Henriksson, IFE, Back: 6
Håller ihop backlinjen bra och är framgångsrik då han stötbryter innan passningar når Hammarbys spelare. Slår inte bort en enda passning i matchen, även om de flesta är av den enklare karaktären.

Arber Zeneli, IFE, Anfallare (ut 67′): 6 Det blir ofta farligt när han går i djupled, något Viktor Eriksson får märka då han blir varnad för att ha dragit ned yttern innan kvarten är spelad. Står för många bra leveranser in i straffområdet och har en bra chans i början av den andra halvleken.

Pavle Vagic, HIF, Back: 6
Det ser lite riskfyllt ut emellanåt, och en dålig dag kunde han ha orsakat en straff i mitten på första halvleken då han är på Besfort Zeneli som dribblar. Står dock i vägen vid flera tillfällen när han förhindrar både inspel och avslut från att komma nära- och in i mål.

Fredrik Hammar, HIF, Mittfältare: 6
Vinner mycket boll på mittfältet men faller också ned som en tredje mittback i perioder och stöttar. Åtta av elva närkamper går till Hammars favör, ett kvitto på hur han vinner mittfältskampen. Tar inga risker med bollen och gör en stark match.

Terry Yegbe, IFE, Back: 6
Har flera längre passningar som landar bakom Hammarbys backlinje och skapar målchanser. Är lika följsam på de som slås bakom egen backlinje, och lyckas stoppa snabba Toure med den typen av försvarsspel.

Timothy Ouma, IFE, Mittfältare: 6
Bollvinsterna får vi se prov på vid flera tillfällen, men spelet med fötterna är lite mer ostabilt. Tappar den vid några tillfällen samtidigt som att han hotar längre upp i planen stundtals. En överlag bra insats där han tar kampen på mittfältet och inte minst ligger rätt på Nahir Besara.

Warner Hahn, HIF, Målvakt: 6
Ofta snabbt nere när Elfsborgs spelare när de störtar mot mål. Står för en vass räddning på Arber Zenelis chans i början på andra halvleken och visar upp ett kontrollerat passningsspel i matchen.

Hampus Skoglund, HIF, Back (ut 92′): 6
Har problem i matchens inledning med flera passningar som slås bakom honom, men han får bättre kontroll på de längre in i matchen. Skicklig i de offensiva bolltransporterna men blir också bortgjord några gånger i försvarsspelet. Trots det en bra prestation från högerbacken.

Michael Baidoo, IFE, Anfallare (ut 78′): 6
Visar sig rörlig och spelbar mest hela tiden. Skapar en farlig omställning på egen hand då han tunnlar Hampus Skoglund efter en halvtimme, och störtar ofta mot mål utan att få bollen. Hammarby har svårt att hantera Baidoo då han rör sig fritt mellan backlinje och mittfält.

Bazoumana Toure, HIF, Mittfältare (ut 84′): 6
Får många passningar i fart, men är lite för slarvig när han ska förvalta bollinnehavet. Hamnar i ett stort läge efter en timme, men väljer att passa istället för att avsluta själv. Stundtals gör yttern lite som han vill på sin kant och det är främst en offensiv slutprodukt som saknas, annars hade betyget varit högre.

Jusef Erabi, HIF, Anfallare: 6
Gestikulerar för hands när han slår bollen på en liggande mittbacks arm, men det är nästan det enda avtrycket han gör under den första halvleken. Med 20 minuter kvar att spela springer han i djupled och avslutar i den bortre stolpen. Erabi får inte många bollar att arbeta med, men han tar tillvara på det mesta och är viktig i laget oavsett var i planen han befinner sig.

Tesfaldet Tekie, HIF, Mittfältare (ut 84′): 7

I en mållös match är det en spelare som sticker ut lite extra. Tesfaldet Tekie är så viktig för Hammarby, och utan hans prestation hade Elfsborg kunnat få det trycket på hemmaplan som de önskar. Mittfältaren gör ett stort defensivt arbete samtidigt som han bryter mönster med både löpningar och passningar. Är nära att dribbla sig förbi och göra mål efter några minuter men avslutet räddades. Har flera distansskott och slår en öppnande passning i början på den andra halvleken som är nära att friställa en lagkamrat. Tekie har varit bra under hela säsongen, men den här söndagen i Borås – då är han bäst på planen.

Matchens bästa spelare: Tesfaldet Tekie, HIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.