Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 2 107

NEJ: 900

Spelarbetyg: IFE – MAIF (3-1) | “Initiativrik Jalal Abdullai ett ständigt orosmoment”

IF Elfsborgs fina form fortsätter under nye huvudtränaren Oscar Hiljemark. Mjällby AIF besegrades med 3-1 på hemmaplan, och en glänsande Jalal Abdullai hade en avgörande roll. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Rasmus Wikström, Mjällby AIF, Back (ut 56′): 4
Vinner närkamperna när han kommer nära men Wikström har problem med Elfsborgs Abdullai under delar av matchen. Tappar bort honom omgående varpå anfallaren gör 1-0 innan 30 sekunder är spelade. Även passningsspelet är svagt och han blir en del av matchens första dubbelbyte.

Isak Pettersson, IF Elfsborg, Målvakt: 4
Mjällbys kvittering ser inte otagbar ut och det är ett av få avslut som gästerna har mot Petterssons mål. Står sysslolös i perioder då han har en stark backlinje framför sig.

Noel Törnqvist, Mjällby AIF, Målvakt: 4
Släpper in tre mål i matchen och det hade krävts en rejäl överprestation från målvaktens sida för att poängen skulle ha fördelats annorlunda. De tre målen kan inte målvakten lastas för men han är nära alla tre.

Jacob Bergström, Mjällby AIF, Anfallare: 4
Slarvar bort båda de frilägena som han löper sig till och har inget avslut i matchen som når mål. Enbart två bollkontakter i straffområdet vittnar om det minimala offensiva avtrycket han gör i matchen.

Viktor Gustavsson, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 56′): 4
Står för en klok assist till Mjällbys 1-1 kvittering med en passning som slås snett inåt bakåt. I övrigt har han det tufft mot firma Yegbe/Hult på Elfsborg vänsterkant och byts ut strax efter att hemmalaget gjort sitt 3-1 mål.

Andri Fannar Baldursson, IF Elfsborg, Mittfältare (in 61′): 5
Med inriktning på försvarsspelet gör han en del nytta utan boll men är knappt inblandad alls med densamma. Slår bara fyra passningar under den halvtimmen han är på planen och islänningen kommer knappast att minnas den här anonyma insatsen när han summerar karriären.

Per Frick, IF Elfsborg, Anfallare (ut 61′): 5
Anonym under stora delar av den första halvlek där han främst stökar och bökar mot gästernas backlinje men utan bidrar med något med bollen. Nära att nicka in 3-1 i början av andra halvleken och byts ut efter en timmes spel.

Colin Rösler, Mjällby AIF, Back: 5
Missbedömer Sebastian Holmens långboll så att Abdullai kan göra 2-1 i slutet på den första halvleken men annars står mittbacken rätt under stora delar av matchen. Flera fina uppspel som tar laget ur Elfsborg första press och det är viktigt då hemmalaget har perioder då man vinner bollen högt upp på Mjällbys planhalva.

Tom Pettersson, Mjällby AIF, Back (ut 70′): 5
Sköter sitt försvarsspel som förväntat och de farliga chanserna kommer sällan från Petterssons kant. Följer med upp i offensivt vid ett tillfälle i den första halvlek där hans avslut tar i stolpen.

Nicklas Röjkjaer, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Vrider och vänder med bollen där han hittar en del instick. Inte så direkt inblandad i de målchanser som Mjällby skapar men ligger bakom mycket i uppspelsfasen.

Imam Jagne, Mjällby AIF, Mittfältare (in 70′): 5
Kombinerar sig framåt i planen och skapar chanser direkt när han kommer in. Lyckas inte göra det avtrycket i slutet på matchen som hade krävts för att gästerna ska få den slutforcering som hade krävts för en reducering.

Camil Jebara, IF Elfsborg, Mittfältare(in 68′): 5
Tar ett avslut i matchens sista ordinarie matchminut och det var det närmaste han kom mål i den här matchen. Inte så involverad för övrigt i en matchbild som borde ha passat honom.

Abdoulie Manneh, Mjällby AIF, Mittfältare (in 56′): 5
Irrationell när han får bollen och tråcklar sig igenom sina motståndare vid ett par tillfällen. Har ett avslut mot mål som dock träffar en lagkamrat på sin väg framåt.

Arvid Brorsson, Mjällby AIF, Back (in 56′): 5
Stabiliserar försvarsspelet när han kommer in och mycket av det Brorson står för blir lyckade aktioner. Ökade sina chanser till att få starta nästa match efter det här inhoppet.

Adam Ståhl, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Löper sig till chanser på egen hand och spelar fram lagkamraterna till dem. Inleder som wingback och avslutar som mittback, två positioner som han klarar av på ett bra sätt. Tar kampen från första till sista minuten och drar på sig en varning på stopptid i ren frustration.

Annons

Herman Johansson, Mjällby AIF, Mittfältare: 5
Är inblandad i 17 stycken dueller och det är mycket. Att de flesta vinns av Johansson är viktigt för laget och hans hårda arbete gör att Niklas Hult inte är lika framstående i anfallsspelet som han brukar. Sticker fram själv vid några tillfällen och tar ett avslut som går utanför redan efter fyra minuter.

Simon Hedlund, IF Elfsborg, Mittfältare: 5
Får en utmaning i försvarsspelet mot gästernas starka vänsterkant och det gör att Sebastian Holmen stundtals sätts i numerärt underläge. Offensivt är Hedlund däremot bra och står för såväl inspel som egna avslut.

Timothy Ouma, IF Elfsborg, Mittfältare: 5
En prestation som är tillräckligt bra för att vinna mittfältskampen men inte en av de starkare vi har sett ifrån mittfältaren. Kan beskrivas som “en dag på jobbet” med ett par egna initiativ där han transporterar bollen framåt när tillfälle ges.

Besfort Zeneli, IF Elfsborg, Mittfältare(ut 68′): 5
Är inte så involverad i det öppna spelet som han vill men leveranserna från de fasta situationerna håller hög klass. Han gör sin andra assist på två matcher då hans hörna nickas in av Holmen till 3-1.

Jesper Gustavsson, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 77′): 6
Viktig i uppspelsfasen och lyckas spela sig ur hemmalagets press vid flera tillfällen. Höga 94% i passningsprocent är bra med tanke på att han inte bara slår de enkla passningarna och vinner samtidigt majoriteten av sina närkamper.

Niklas Hult, IF Elfsborg, Mittfältare: 6
Den härliga duellen med gästernas Herman Johansson gör att Hult inte blir lika framträdande offensivt som han brukar men sticker ändå fram vid ett par tillfällen med farliga inspel som resultat. Sköter försvarsspelet utan anmärkningar och står för ännu en stark prestation.

Elliot Stroud, Mjällby AIF, Mittfältare (ut 77′): 6
Lite mer framskjuten än i den vanliga wingback-rollen han brukar ha men gör det bra. Är skicklig runt straffområdet och placerar in lagets kvittering tillika sitt andra mål på lika många matcher.

Michael Baidoo, IF Elfsborg, Anfallare(ut 77′): 6
Spelar som “falsk nia” och i sin centrala anfallsposition hittar han ofta sin yta mellan Mjällbys mittfält och backlinje vid flera tillfällen. Får iväg ett tungt avslut från den positionen efter 20 minuter. Då han rör sig över stora ytor och stundtals är långt ner i planen, som en innermittfältare, blir han svår för Mjällby att få grepp om.

Gustav Henriksson, IF Elfsborg, Back: 6
Vältajmad vid flera tillfällen då han väljer att kliver fram och bryta uppspel innan de når sitt tilltänkt mål. Sätter knappt en fot fel och har en stor del i att Jacob Bergström inte får utrymme som ensam anfallare.

Terry Yegbe, IF Elfsborg, Back: 7
Visar upp vilket råämne han är då han springer ikapp Jacob Bergström vid två tillfällen och förhindrar anfallaren att avsluta från sina frilägen. Lite ovårdad med bollen emellanåt och bjuder gästerna på en hörna men assisten till hemmalagets 1-0 ska nämnas. En fin långboll bakom gästernas backlinje som Abdullai kan ta tillvara på.

Sebastian Holmen, IF Elfsborg, Back: 7
Hålls sysselsatt av framförallt Adam Ståhl och har sina utmaningar i det men löser de bra överlag. Står ut med två avgörande prestationer där hans väl avvägda långboll till Abdullais kan friställa anfallaren som rullar in 2-1 i slutet på den första halvleken. Nickar därefter in 3-1 på hörna strax efter pausvila och har en stor del i att laget vinner.

Jalal Abdullai, IF Elfsborg, Anfallare(ut 77′): 8

Matchens mest avgörande spelare är inblandad i mycket och det tar inte mer än 23 sekunder innan det står 1-0 på tavlan. Anfallaren tar tillvara på en passning som landar bakom gästernas backlinje och placerar in avslutet i det bortre hörnet. Lika pigg i slutet på halvleken då han löper sig fri och placerar in 2-1. Energin och initiativförmågan är inte mindre efter paus och han startar den andra halvleken med en riktig kanon som går utanför och är nära att löpa sig fri kort senare. Med två mål, bud på mer och ett ständigt orosmoln för Mjällbys försvarare är han den spelare som gör mest avtryck i matchen.

Matchens bästa spelare: Jalal Abdullai, IF Elfsborg. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.