VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: IFK Göteborg – BK Häcken (0-1) – “Häckens nav och matchens bästa spelare”

Derby och bortaseger för BK Häcken trots att IFK Göteborg gjorde en bra match. Vi betygsätter och kommenterar samtliga spelare, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Arbnor Mucolli, IFK Göteborg, Mittfältare: 4
Inte alls så het på gröten som han brukar vara kring straffområdet och är varken vän med domaren eller bollen under matchen. Bara en av fem lyckade dribblingar, och 12 av 17 förlorade dueller vittnar om att Mucolli hade den svåraste matchen hittills under den Allsvenska säsongen. Visar klass i passningsspelet ett par gånger men inte tillräckligt för att lyfta betyget.

Ali Youssef, BK Häcken, Mittfältare: 4
Lyckas med konststycket att både bli in och utbytt i samma match. Blir isolerad och är inte delaktig i spelet, kommer till två svåra avslutslägen med långskott som blockeras. Pål Arne Johansen ville ha in Hrstics längd mot slutet, och Youssef fick gå tillbaka till avbytarbänken i minut 82.

Pontus Dahbo, BK Häcken, Mittfältare: 4
Är inte alls delaktig i spelet, speciellt inte om man kollar på vad han borde kunna vara med i med tanke på hans utgångsposition på mittfältet. Endast 27 bollkontakter över hela matchen och kommer fel in i dueller.

Ishaq Abdulrazak, BK Häcken, Mittfältare: 4
Anonym insats av Ishaq som misslyckas helt i duellspelet och klarar inte av att stoppa Göteborgs passningsspel på mittplan.

Paulos Abraham, IFK Göteborg, Mittfältare: 4
Dålig kvalitet i avsluten och de avgörande passningarna sitter inte där de ska. Abraham behöver höja sig om han ska ta sig förbi Yalcouyé in i startelvan.

Blair Turgott, BK Häcken, Anfallare: 4
Blair blir väldigt isolerad mot Göteborgs mittbackar och har bara 10 bollkontakter under hela matchen. Kommer inte med några djupledshot och den enda chansen han får till avslut i box går utanför. Gör inget avtryck alls i matchen och blir utbytt efter 59 minuter.

Kolbeinn Thordarson, IFK Göteborg, Mittfältare: 5
Han ser ut att trivas med det hårda duellspelet som uppstår och vinner ungefär varannan duell han ger sig in i. Kombinerar bra med sina kamrater på mittfältet och driver bollen framåt, men det saknas allt som oftast slutprodukt.

Elis Bishesari, IFK Göteborg, Målvakt: 5
Den uppsnackade målvakten fick inte mycket att göra idag. 2 räddningar varav en var kvalificerad, samt ett bra spel med fötterna där inga allt för höga risker togs. Kan ej lastas för målet, där är det istället Hausner som ska täcka upp skottet.

Adam Carlén, IFK Göteborg, Back: 5
Får kliva in som mittback när Hausner behöver ställa sig som ytterback. Täcker upp bra vid djupledshoten men svagt agerande vid det insläppta målet där han behöver ha bättre fokus hela vägen in tills halvtidsvissalan ljuder.

Laurs Skjellerup, IFK Göteborg, Anfallare: 5
Presspelet sitter där det ska under första halvlek och han hotar flera gånger i djupled. Han använder sin storlek till sin fördel i duellspelet men det märks att tekniken inte riktigt är där för att kunna hantera några av de lite svårare bollar han får jobba med. För att vara så stor som han är borde han hitta bättre ytor i straffområdet när lagkamraterna får inläggsmöjligheter.

Gustav Svensson, IFK Göteborg, Back: 5
Fint försvarsspel när han står upp mot Inoussa som kommer i djupled och stör honom hela vägen till avslutet. Tog ett onödigt gult kort en halvtimme in i matchen vilket gjorde att han fick hålla tillbaka under andra halvlek.

Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg, Back: 5
Är en av Blåvitts bästa spelare i första halvlek där han stänger sin yta på högerkanten defensivt och levererar några farliga bollar i djupled mot Skjellerup. Han försvinner mer under andra halvlek där han inte blir lika involverad i spelet förutom när han kommer runt på kanten och kan skicka in inlägg.

Sebastian Hausner, IFK Göteborg, Back: 5
För att vara en mittback som tvingas ut till kanten gör Hausner ett riktigt stabilt jobb genom hela matchen – förutom de sista 20 sekunderna av första halvlek när Layouni får kliva förbi honom alldeles för enkelt och smäller in bollen i mål. I övrigt stänger han ner sin kant och kombinerar bra med Santos när Göteborg kommer fram på vänsterkanten.

Andreas Pyndt, IFK Göteborg, Mittfältare: 5
Blåvitts viktigaste spelare på det centrala mittfältet i år hade en tuffare match än vanligt där hans vanligtvis så säkra passningsfot inte var lika välkalibrerad som vanligt. Han gjorde många bra aktioner i första halvlek men blir uppkäkad av Simon Gustafsson i andra halvlek. Kombinerar bra när Ohlsson och Thordarson springer i den inre korridoren.

Marius Lode, BK Häcken, Back: 5
Låter sig bli stressad när Göteborg pressar högt i början av matchen, men spelar upp sig ju längre tiden går. Stabil i straffområdet och bra på att bryta inlägg.

Malick Junior Yalcouyé, IFK Göteborg, Mittfältare: 6
Yalcouyé spelar med hög risk i flera avseenden. Han dribblar på mittplan och lyckas komma fri många gånger för att skapa farliga situationer åt Göteborg. Han går stenhårt in i duellerna och ska vara glad för att han klarar sig ifrån två gula kort i den här matchen. Kommer det höga risktagandet att betala sig i längden eller kommer han straffas för det? Framtiden får utvisa.

Thomas Santos, IFK Göteborg, Mittfältare: 6
Fenomenalt presspel under första halvlek där han stressar Häcken till den grad att de tappar bollen gång på gång. Bollkontrollen han visar i offensivt straffområde är ett vackert skådespel och hans snabbhet får skina när bollarna kommer i djupled. Blir mer och mer osynlig i andra halvlek när Häcken sjunker något lägre och han inte kan utnyttja ytorna bakom backlinjen på samma sätt.

Andreas Linde, BK Häcken, Back: 6
Linde har koll på det mesta under den här matchen. Ett par riktigt bra räddningar som gör att Häcken håller nollan, men det som sticker ut är närvaron i att kunna komma ut vid rätt tillfällen. Hindrar många djupledsbollar från att bli farliga genom att vara ute i god tid.

Jacob Barrett Laursen, BK Häcken, Back: 6
Blir utbytt efter känning innan halvtidsvilan, men fram tills dess är han ett ständigt hot längs kanten som Göteborg behöver ta i beaktning. Tar sig runt Ohlsson flera gånger och får med sig ett par fasta situationer och hörnor.

Even Hovland, BK Häcken, Back: 6
Even Hovland gör en riktigt bra försvarsinsats och är den enskilt största anledningen till att Laurs Skjellerup inte får bättre lägen än han får. Precis som med mittbackskollega Lode så är passningsspelet lite stressat i första halvlek, men när Göteborgs press går ner i intensitet fungerar det bättre igen.

Axel Lindahl, BK Häcken, Back: 6
Lindahl visar att han har en extrem spets i sina dribblingar och förmågan att driva boll, men också en oförmåga att förvalta den efterföljande passningen eller avslutet. Gör dock en riktigt bra försvarsinsats både när han stänger kanten mot Yalcouyé ett par gånger och är viktig i att försvara boxen.

Zeidane Inoussa, BK Häcken, Mittfältare: 6
Det är en match med två ansikten för rekordmannen Inoussa. Han kommer till några bra lägen från sin ytterposition i första halvlek, men beslutsfattandet är inte bra när han väljer att avsluta istället för att välja en av fyra fria medspelare med bättre läge att passa till. Vid halvtid behöver han gå ner på vänsterbackspositionen, kanske för första gången i sin karriär, men löser detta med den äran. Han visar upp en mångsidighet som många förmodligen inte visste fanns där.

Edward Chilufya, BK Häcken, Anfallare: 6
Chilufya kommer in både med ett lugn med bollen och snabbhet som hotar bakom Göteborgs backlinje. Två skott tätt inpå varandra som tvingar Bishesari till två benparader gjorde honom till en av Häckens bästa avslutare den här matchen.

Amor Layouni, BK Häcken, Mittfältare: 7
Hur många chanser behöver man för att avgöra en match om man heter Amor Layouni? En, visar det sig. Mot slutet av första halvlek så slappnar Göteborgsförsvaret av i några sekunder för mycket, och Layouni får då visa vilken klass han innehar i avslutet. Han kommer runt på samma sätt från högerkanten ett par gånger under andra halvlek, men kommer aldrig till ett bra avslutsläge igen.

Amane Romeo, BK Häcken, Mittfältare: 7
Växlar kortare enkla passningar med längre hotande och fina skarvar för att slå ut Göteborgs mittfält. Riktigt bra duellspel och 8 återvinningar av boll på mittplan gör att Amane Romeos insats sticker ut.

Simon Gustafson, BK Häcken, Mittfältare: 7
I en match som präglas av hårt duellspel och snabba vändningar lyckas Simon Gustafson behålla lugnet och är navet som Häckens spel alltid går igenom. När hans tvillingbror lämnade Häcken för Sydkorea i vintras var många oroliga över vem som kunde ta över positionen på mittfältet, och Gustafson har definitivt stegat in och axlat rollen. Både passningar som lugnar spelet när Blåvitt pressade hårt och djupledsbollar som hotar på kanterna, inte minst mot Layouni när det också skapas ett mål och en assist kan därmed tillskrivas Gustafson.