Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 3 501

NEJ: 2 187

Spelarbetyg: IKS – DIF (0-1) | “Santeri Haaralas offensiva spelförståelse matchavgörande i debuten”

Djurgårdens IF:s finske nyförvärv Santeri Haarala visade omgående prov på fina offensiva kvalitéer under sin debut. Stod för en matchavgörande assist och kunde även ha noterats för fler poäng när IK Sirius besegrades på Studenternas. Djurgården roterade maximalt i truppen inför stundande avgörande play off-match till ECL. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Dennis Widgren, IKS, Back: 4
Har det tufft mot Haarala på sin kant och Widgren blev förbisprungen flera gånger. Räddas av sina lagkamraters understöd vid flera gånger och bidrar inte särskilt mycket i lagets anfallsspel. En tung eftermiddag för vänsterbacken.

Daniel Stensson, DIF, Mittfältare (ut 61′): 4
Sirius tidigare lagkapten hade nog en del i huvudet inför och under matchen på sin gamla hemmaplan. Lite slarvig med bollen och det leder till ett bolltapp långt ned på egen planhalva med en orsakad frispark som följd. Varnas i samma situation och det var nog klokt att byta ut Stensson med en timme spelad.

Melker Heier, IKS, Mittfältare (in 59′): 5
Får inte de ytorna han vill ha för att transportera bollen på det sättet som han är så skicklig på. Blir lite låst i ett lågt stående Djurgården och gör inget större avtryck under sitt inhopp.

Andreas Pyndt, IKS, Mittfältare (in 59′): 5
Aktiv från första minut i danskens inhopp men det blir inte så mycket mer än ett distansskott som blockeras och ett par passningar som hittar lagkamrater på den sista tredjedelen. Visar dock att passningsfoten vi fick se i IFK Göteborg kommer att kunna bli ett vapen även i Uppsala.

Rasmus Schuller, DIF, Mittfältare (in 61′): 5
Ersätter Daniel Stensson och fyller mittfältarens skor med det hårda arbete vi är vana vid att få se. Tar kampen som gör att hemmalaget inte vinner mittfältet centralt och det mesta de får till i slutet på matchen sker därför via kanterna.

Gustav Wikheim, DIF, Mittfältare (in 61′): 5
Hotar i djupled och gör att gästerna måste hålla norrmannen under uppsikt. Får bollen vid ett par omställningar där han tar den närmare mål men det blir inte utdelning den här eftermiddagen.

Adam Wikman, IKS, Mittfältare (ut 59′): 5
Gör jobbet på mittfältet och är trygg med bollen där passningarna sällan slås bort. Anonymare i den andra halvleken och det är då gästernas tar tag i matchbilden varpå Wikman bli en del i ett dubbelbyte.

Noel Milleskog, IKS, Mittfältare (ut 59′): 5
Får många smällar av sina tidigare lagkamrater och det är förståeligt varför man tar honom hårt. Tar sig förbi Viktor Bergh vid flera tillfällen men den sista passningen är lite för slarvig den här eftermiddagen.

Marcus Lindberg, IKS, Mittfältare (ut 59′): 5
Hittade en bra yta att operera i under den första halvleken och från den skapar han problem för gästernas mittfält och backlinje. Mattas av i den andra och syns inte särskilt mycket, delvis då gästernas befinner sig på Sirius planhalva i större utsträckning.

Augusti Priske, DIF, Anfallare (ut 72′): 5
Får inte så mycket offensivt att arbeta med men gör inte heller särskilt mycket av det han får till sig. Väljer att ta ett distansskott i en omställning strax innan han blir utbytt men avslutet går en bit över. Arbetar dock hårt i försvarsspelet där han bidrar till laget.

Magnus Eriksson, DIF, Mittfältare (ut 72′): 5
En godkänd insats och välbehövlig speltid för lagkaptenen. Står för den arbetsinsatsen som man ska förvänta sig och ser trygg ut med bollen. Touchen sitter där trots att han inte spelat så mycket, ett gott kvitto till träningsmiljön på Kaknäs.

Peter Therkildsen, DIF, Back: 5
Ofta framme långt fram i planen men både avslut och inspel är lite för svaga för att det ska resultera i ett mål för gästerna. Sköter försvarsspelet på ett godkänt sätt och bidrar till den hållna nollan.

Jakob Tånnander, IKS, Målvakt: 5
Får se sig överlistad av Patric Åslund när denne rinner igenom och gör 1-0 men står annars i väg för det som kommer mot Sirius mål. Aktiv i målvaktsspelet då han lämnar mållinjen i rätt lägen för att avvärja inspel.

Henrik Castegren, IKS, Back: 5
Trygg med bollen och hög passningsprocent på offensiv planhalva som gör att laget etablera längre anfall. Får större problem i försvarsspelet under andra halvleken då Djurgården får igång sitt anfallsspel.

Joakim Persson, IKS, Mittfältare (ut 86′): 5
Djurgårdarna ligger tätt på Persson och det visar sig snart varför. Så fort de ger honom några meter att gå på så går det undan och Une Larsson varnas då han inte hänger med. Slutprodukten uteblir dock och Persson är inte så avgörande som han varit under de senaste omgångarna.

Annons

Yousef Salech, IKS, Anfallare: 5
Tampas med gästernas mittbackar och är duktig då han arbetar felvänd. Även längre upp på planen är dansken bra och han levererar en bra djupledspassning till Milleskog som inte förvaltar den. Missar dock en jättechans att kvittera i slutet av matchen.

Viktor Bergh, DIF, Back: 6
Aggressiv i sitt presspel och kampen han går med Noel Milleskog är en av planens hetaste dueller. Är inte rädd för att gå med framåt i planen med ett tungt distansskott som resultat i mitten på den andra halvleken.

Malcolm Jeng, IKS, Back: 6
En stabil insats tillsammans med Nwadike i mittförsvaret. Står upp på bra mot den större August Priske och är trygg med bollen även när gästerna pressar högt. Ytterligare ett kvitto på att Jeng har ett försvarsspel som är bra oavsett motstånd.

Patrick Nwadike, IKS, Back (ut 86′): 6
Hemmalagets främsta försvarsspelare är stark i närkampsspelet och står för flera brytningar som sista man. Löser många av sina aktioner med framgång och täcker ett avslut i den andra halvleken som hade gett gästerna ett andra mål i matchen.

Marcus Danielson, DIF, Back: 6
Håller ihop Djurgårdens försvar på ett förtjänstfullt sätt. Nickar undan mängder med inspel och står rätt mest hela tiden oavsett om laget ligger lågt i eget straffområde eller högre upp i planen.

Leo Walta, IKS, Mittfältare: 6
Hittar flera instick till lagkamraterna i och i närheten av straffområdet under den första halvleken. Finländarens passningsfot är hemmalagets stora vapen i den här matchen och Walta visar återigen att han är en nyckelspelare i laget.

Jacob Rinne, DIF, Målvakt: 7
Den erfarne målvakten har visat att han inte behöver många minuter för att komma i matchform. Söndagens match kommer blott en vecka efter att han skriver på och Rinne gör en bra match där han kontrollerar sitt straffområde på ett kontrollerat sätt. Imponerar gör spelet med fötterna där flera längre passningar sitter på en lagkamrat.

Haris Radetinac, DIF, Back: 7
38-åringen kan spela på alla positioner och det visar han inte minst idag. Rutinerad i försvarsspelet på den lite ovana positionen som höger mittback. Visar sig viktig för laget, inte minst då Sirius ligger på som mest för ett mål.

Jacob Une Larsson, DIF, Back: 7
Står i vägen för det mesta som skickas in i straffområdet och är väldigt bra under stora delar av matchen. Kommer ett steg fel när Joakim Persson löper sig fri och varnas när han fäller stoppar honom i mitten på den andra halvleken.

Patric Åslund, DIF, Mittfältare (ut 61′): 7
Sin bästa insats i den blårandiga tröjan! Går från läktaren i derbyt senast till att han borde ha stått noterad för två mål på Studenternas. Placerar in 1-0 elegant efter att ha löpt i djupled och tagit vara på Haaralas väl avvägda passning. Några minuter senare visar han sitt tunga distansskott som tar i ribban och visar sig vara inne med ett par decimeter bakom mållinjen. Ett nedslag som domarteamet missar.

Santeri Haarala, DIF, Mittfältare (ut 81′): 7

Mycket stark debut av den finska ligans poäng- och skyttekung. Driver boll över stora ytor och det händer saker kring Haarala i stort sett varje gång han involveras. Levererar flertalet smarta passningar som sätter medspelare i farliga lägen, och visar prov på fin offensiv spelförståelse. Han värderar klokt och står även för poäng i den första matchen i Djurgårdströjan. Mittfältarens vältajmade passning till Patric Åslund öppnar upp för gästernas mål och över de drygt 80 minuter Haarala spelar är han bäst på plan.

Matchens bästa spelare: Santeri Haarala, DIF. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.