VÄLJ LAG:

Rätt av Henning Berg att lämna AIK?

JA: 687

NEJ: 241

Spelarbetyg: IKS – NOR (5-1) – “Tvåmålsskytten Lindberg flitig och fysisk varje minut”

Fem mål av IK Sirus på Studenternas innebär fördjupad kris för IFK Norrköping. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare. Betygen (1-10) presenteras i stigande ordning. Betygsförklaring finns längst ned i artikeln. Foto: Bildbyrån.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Oscar Jansson, Norrköping, Målvakt: 3
Fem insläppta mål säger allt men de fem räddningar han gjorde räddar laget från att fullkomligt kollapsa.

Vito Hammershøj-Mistrati, Norrköping, Mittfält: 3
Otroligt nog skapar han ett av Norrköpings få skottlägen trots att han under 68 minuter på plan endast rör bollen 15 gånger.

Kevin Höög Jansson, Norrköping, Back: 3
Kommer in för Ssewankambo utan att bidra mycket mer, han gör inga större fel men bidrar heller inte mycket, dock svårt när laget ligger under så pass sent i matchen.

Daniel Eid, Norrköping, Back: 3
Likt sin kollega på motsatt sida är Eid inte lyckad i det defensiva, även om hans positionering är något mindre dålig. Han är heller inte lika slasaktig med sitt innehav vad gäller dribblingsförsök men har inte den bästa passningsstatistiken heller med endast 39 under 90 minuter som når sitt mål.

Yahya Kalley, Norrköping, Back: 3
Verkar vara förvirrad gällande distributionen av defensivt och offensivt arbete som ytterback, eller så har han fått dåliga taktiska instruktioner. Försöker sig på fem dribblingar som inte leder någonstans, och blir bortknuffad från bollen i alla utom tre av sina elva närkamper. Han håller sig långt upp i banan och långt ut där han inte effektivt begränsar oppositionens ytor, vilket hade varit mer ok ifall han faktiskt hade varit framgångsrik i sitt framspel, men istället överger han sitt lag defensivt utan någon anledning.

Anton Eriksson, Norrköping, Back: 3
Ännu en Norrköpingsförsvarare lågt i betygstabellen och det är väl i och för sig väntat efter en sådan nedmontering. Eriksson har inte samma disciplin problem vad gäller positionering som ytterbackarna men blir ändå förbipasserad ibland när han feltajmar sina ingripanden.

Dino Salihovic, Norrköping, Mittfält: 4
Rättvist utbytt efter att ha spelat 69 minuter utan att sätta ett intryck på matchbilden, varken genom sitt spel med boll eller utan.

Isak Ssewankambo, Norrköping, Back: 4
Svag prestation, Ssewankambo gör förvisso en väldigt fin rensning i sista minuten för att rädda sitt lag från ännu ett mål, men med en 5-1 förlust och en generell brist på viktiga defensiva ingripanden i andra lägen blir han ändå underkänd.

Tim Prica, Norrköping, Anfall: 4
Endast fyra (!) passningar totalt, han är fullkomligt isolerad och till skillnad från Nyman blir han aldrig lika aktivt involverad i matchbilden när de jagar bollen.

Malcolm Jeng, Sirius, Back: 5
Jeng gör ett bra jobb vad gäller sin positionering och testas ytterst sällan i matchen men gör inga större misstag.

Jesper Ceesay, Norrköping, Mittfält: 5
Mycket arbete för Ceesay delvis pga svagheten som ytterbackarna står för. Det blir ofta hans jobb att täcka igen öppna ytor utanför och framför mittbackarna. Han går in i flera dueller och tajmar ofta rätt för att vinna boll, av de defensiva mittfältarna är han nog den mest dominanta på planen.

Jakob Tånnander, Sirius, Målvakt: 5
Har bara två räddningar och släpper in ett mål.

Herman Sjögrell, Sirius, Anfall: 5
Tar Milleskogs plats sent i andra halvlek och visar upp lite fint fotarbete men har ingen större inverkan på matchen.

Dennis Widgren, Sirius, Back: 5
Inte lika dominant eller aggressiv som Nwadike men förlitar sig mer på positionering och flitigt bevakande av sin zon.

Patrick Nwadike, Sirius, Back: 5
95% av hans passningar når fram och han engagerar sig i defensiva ingripanden nästan varje gång Norrköping kommer upp i planen. En defensiv insats som stjäl rampljuset.

Ture Sandberg, Norrköping, Mittfält: 6
Ett enda skott på mål och ett mål. Effektivitet från Sandberg så fort han sätter fot på planen. Sirius har redan tagit en stor ledning vid det laget men Sandberg gör fortfarande en stark match.

Carl Björk, Norrköping, Anfall: 6
Precis som Olsson skapar han ett mål trots bara 20 minuter på plan, han är igång direkt och utnyttjar sin begränsade tid på bollen till maximal effekt.

Filip Olsson, Sirius, Mittfält: 6
På bara 20 minuter hinner han bidra med en assist, bortom det rör han knappt bollen.

Daniel Stensson, Sirius, Mittfält,
Enormt dominant bredvid Walta med en liknande blandning av defensivt arbete och passningsspel. Med 94% av 84 passningar kontrollerar han mittre delen av planen och bildar länken mellan försvar och anfall på höger sida. En stor del av hans positiva inflytande är hans positionering, inte bara kvaliteten på hans passningar, så fort bollen lämnar hans fötter ser han till att röra sig för att vara på plats för att kunna ta emot den igen.

Arnór Traustason, Norrköping, Mittfält: 7
Försöker lösa problem genom aktivt fotarbete men lyckas endast med en av fyra dribblingar, hans förlust av bollinnehav skadar hans betyg här. Han har en stark passningsprocent på 84% och medelhög volym och testar skott men har inte slutprodukten som krävs.

Christoffer Nyman, Norrköping, Anfall: 7
Han är ihärdig och svårslagen i det fysiska spelet och är nog Norrköpings bästa spelare trots att han inte får ett mål med sig. Endast 61% passningar men de flesta sker i mycket trånga lägen långt up på planen. Sirius effektiva press gör det svårt för honom att göra mycket själv med bollen.

Leo Walta, Sirius, Mittfält: 7
Endast en tackling och fyra dueller under 90 minuter och begränsat inflytande när det gäller att jobba hemåt men hans kreativa spel är starkt och rollen han spelar i samarbetet i mittfält är av ytterssta vikt. Det är Walta som står för flyttandet av bollen i alla riktningar och agerar som nav i Sirius’ innehavsmodell, deras spel är möjliggjort av honom. 82 passningar varv 96% lyckade. Testade även själv på mål och är inblandad i även de mest offensiva faserna genom att ofta hitta lägen i farliga positioner efter att ha startat ett anfall där han kan invänta lösa bollar eller vara tillgänglig för passningar hemåt.

Henrik Castegren, Sirius, Back: 7
Utmärkt både defensivt och sett till uppbyggnaddspelet, med tre tacklingar är han dominant i sitt fysiska stoppande av Norrköpings anfall. 86% av hans 98 passningar når rätt mål och han ingriper i åtta närkamper.

Yousef Salech, Sirius, Anfall: 8
Två mål av fem skott totalt, brutalt effektiv med sina avslut och smart i sina rörelser utan boll, Salechs starka duellvinstprocent är ytterligare bevis på att han är en exemplarisk klassisk centerforward.

Melker Heier, Sirius, Mittfält: 8
Lyckas skapa tre mål, och bidrar till Sirius bolldominans med sin fantastiska förmåga att hitta utrymmen på planen där det finns plats för lagkamrater att rätta sig positionsmässigt eller hitta farliga vinklar. Han är viktig i att kontrollera tempot högt upp på planen.

Noel Milleskog, Sirius, Mittfält: 8
Ett mål och en assist samt starkt bollvinnande, 85% rätt adresserade passningar trots att merparten sker högt upp på plan och bidrar även med tre skott på mål. Milleskog gör en kreativt stark match.

Marcus Lindberg, Sirius, Mittfält: 9

Två mål och arbetar flitigt varje minut. När han inte är i spetsen framför resten av Sirius offensivt är han ute och jagar måtståndarbackarna för att bryta passningsleder med sin presskugga, eller mer ofta, för att vinna tillbaka bollen i fysiska dueller. Lindberg står för en väldigt väl genomförd match och bidrar med energi i alla faser och det är det energiska spelet som gör honom till matchens bästa spelare och leder till hans två mål.

Matchens bästa spelare: Marcus Lindberg, IK Sirius. Foto: Bildyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg

1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.