Malmö tar guld med minst 10 poängs marginal?

JA: 11 734

NEJ: 5 492

Spelarbetyg: KFF – IFE (1-3) | “Zeneli, Baidoo och Abdullai ett nummer för stora för KFF, tung kväll för Sætra”

Trots ett tidigt ledningsmål lyckades Kalmar FF gå miste om samtliga poäng när gästande IF Elfsborg vände och vann vann komfortabelt. Besfort Zeneli, Michael Baidoo och Jalal Abdullai visade fina kvalitéer, samtidigt som hemmalagets Lars Saetra hade en tung kväll. Vi betygsätter och kommenterar samtliga insatser, och utser matchens bästa spelare.

Samtliga spelare betygsätts utan hänsyn till förväntningar och kvalité på motståndet. Matchens vikt vägs dock in när spelarens mentalitet bedöms. Exceptionella ingripanden och aktioner som sticker ut kan kompensera för bra och dåliga ingripanden av ickeallvarlig karaktär.

Lars Sætra, KFF, Back: 3
Mittbacksveteranen i Kalmars försvar inledde första starten på ett par matcher med ett självmål efter stolpigt försvarsspel i eget straffområde, och tappade helt markeringen av Abdullai vid det andra målet innan halvtidspaus. Försökte som tidigare under säsongen kliva upp högre i banan för att kunna utnyttja sin passningsfot men såg inte ut att ha ställt in siktet.

Robert Gojani, KFF, Mittfältare (Ut 61’): 4
Gav Elfsborg en biljett tillbaka in i matchen strax efter Kalmars ledningsmål när han ger bort en felpassning i eget straffområde som Elfsborg snabbt omsätter i en kvittering. Har dålig rörelse på mittfältet och är långsam i besluten, och förlorade nästan samtliga dueller han gav sig in i.

Simon Hedlund, IFE, Mittfältare (In 56’): 4
Kom in för att bidra med fart och energi men lyckades inte fullt ut påverka spelet. Vann några frisparkar men hans offensiva bidrag var relativt begränsade, dessutom vann han enbart en av sju dueller. Försökte utmana en mot en men misslyckades med detta.

Arash Motaraghebjafarpour, KFF, Back (In 61’): 4
Bytte av Rony Jansson och skulle bidra med snabbhet och ett bättre inläggsspel, men trots att straffområdet fylldes på så var inläggen inte av allsvensk kvalitet när de skickades in från högerkanten. Vann inte en enda duell och hann inte med när Elfsborg ställde om för att sätta spiken i kistan i matchens slutminuter.

Rony Jansson, KFF, Back (Ut 61’): 4
Hade en tuff dag defensivt och fick kämpa för att hålla sin kant stängd. Hamnade ofta ståendes på bollen i uppbyggnadsspelet, och trots att flera bra lägen för inspel och inlägg uppstod saknades det mod och risktagandet som hade behövts, och istället spelades det enklare passningen till Sätra eller Gojani nästan varje gång.

Johan Karlsson, KFF, Back: 5
Gjorde en godkänd insats på sin kant men hade svårt att stå emot Elfsborgs snabba omställningar. Visade vilja framåt med både inlägg och egna räder på kanten men kvaliteten på inläggen var desto sämre.

Jonathan Ring, KFF, Mittfältare: 5
Var inblandad i flera offensiva aktioner men hade svårt att hitta rätt i de avgörande momenten. Stod för några bra inlägg där han hittade Islamovic vid ett par tillfällen, och visade vilja när han bröt igenom på kanten ett par gånger.

Johan Larsson, IFE, Back (Ut 56’): 5
Inledde matchen stabilt men blev aldrig riktigt synlig i de avgörande lägena. Spelet höll sig ofta centralt i banan och Karlsson fick mest ägna sig åt att bredda spelet vid några tillfällen.

Vince Osuji, KFF, Back: 5
Stod för flera hårda närkamper men drog också på sig en varning som begränsade hans agerande i resten av matchen. Hans insats var stabil, men han saknade den kvalitet som krävdes för att påverka spelets gång på ett avgörande sätt när passningarna inte alltid satt rätt.

Max Svensson, KFF, Mittfältare (In 61’): 5
Kom in och bidrog med energi till en början när han tog sig till flera bra lägen. Kom ensamt mot Pettersson men misslyckades med avslutet, och föll efter ett tag helt bort när Buhari punktmarkerade honom.

Simon Skrabb, KFF, Mittfältare: 5
Visade bra intentioner med svepande passningar och ett par uppoffrande dueller där han svepte in för att sno åt sig bollen, men misslyckades ofta i det avgörande momentet när inlägget eller passningen skulle slås. Gick ner längre ner i banan ju längre matchen gick men kunde inte låsa upp Elfsborgs stabila försvarsspel.

Sebastian Holmén, IFE, Back (Ut 56’): 6
En solid insats från början till slut. Stod för flera viktiga brytningar och hanterade Kalmar FF
anfall effektivt. Fångade upp de flesta bollar i djupled och hade inga problem att hantera Kalmars yttrar när de väl försökte ta sig fram.

Ahmed Qasem, IFE, Mittfältare (In 56’): 6
Gjorde en stabil insats efter att ha kommit in i den andra halvleken där han fick chans att utnyttja sin snabbhet i kontring mot ett Kalmar som tvingades gå för det i andra halvlek. Bidrog med bra passningsspel och löpningar utan boll, vilket öppnade upp ytor för medspelarna.

Ibrahim Buhari, IFE, Back (In 56’): 6
Kom in och gjorde sitt jobb defensivt med flera bra brytningar och positionsspel. Hade en lugnande effekt på försvaret och stod emot Kalmars anfallsvåg i slutet av matchen.

Annons

Melker Hallberg, KFF, Mittfältare: 6
Stod för flera bra aktioner, framför allt med sina skottförsök där ett frisparksförsök precis ven utanför stolpen och hemmapubliken drog efter andan. Arbetade hårt från en hög utgångsposition där han växlade en wing-position med en mer central mittfältsroll, och var bra i både duellerna som passningsspelet.

Niklas Hult, IFE, Back: 6
Höll en jämn nivå under hela matchen och bidrog både defensivt och offensivt på sin kant. Stod för flera viktiga aktioner, särskilt i slutet av matchen när Kalmar pressade och lämnade stora ytor som Hult inte var sen att utnyttja med sin snabbhet och erfarenhet mot Kalmars unga högerbackar.

Terry Yegbe, IFE, Back: 6
Hade en stabil dag på jobbet och hanterade Kalmars anfall på ett bra sätt med resolut försvarsspel och ett par fina inlägg. Var inblandad i några viktiga defensiva ingripanden och hjälpte till att stänga matchen när Svensson försökte utmana mot andra halvleks slutskede.

Isak Pettersson, IFE, Målvakt: 6
Stod för flera viktiga räddningar som höll Elfsborg i ledningen, särskilt i andra halvlek när Kalmar pressade. Svajig vid insläppta målet i början av matchen men räddade frilägen och gjorde ett par bra räddningar som hindrade Kalmar från att kvittera i andra halvlek.

Samuel Brolin, KFF, Målvakt: 6
Gjorde flera viktiga räddningar och höll Kalmar kvar i matchen under perioder då Elfsborg skapade flera farliga målchanser. Gjorde bra reflexräddningar och kunde stå emot frilägen, men kunde inte göra allt jobb när Kalmarförsvaret släppte till många målchanser.

Dino Islamović, KFF, Anfallare: 6
Målskytt tidigt i matchen och var ett stort hot i luftrummet med sitt huvudspel. Gjorde en bra arbetsinsats och skapade en del farliga chanser samtidigt som han var stark i duellspelet. Kunde suga ner bollen och hålla den i spel i offensivt straffområde, och var när en assist till Max Svensson i andra halvlek.

Timothy Ouma, IFE, Mittfältare: 6
Gjorde en gedigen insats på mittfältet och var inblandad i många av Elfsborgs offensiva omställningar. Var nära att själv göra mål men fick se sitt skott räddas av en superräddning från Brolin när Ouma tog i för kung och fosterland.

Romário, KFF, Mittfältare: 6
Var en av Kalmars mest pålitliga spelare på mittfältet och stod för en rad bra passningar som bröt igenom Elfsborgs linjer. Bidrog både offensivt och defensivt, och var den på Kalmars mittfält som hela tiden rörde på sig för att hitta ytor där han sökte bollen.

Gustav Henriksson, IFE, Back: 6
Höll ihop försvaret bra och stod för flera avgörande brytningar när Kalmar satte press. Visade bra fysik i närkamperna och var säker i sitt passningsspel med 90 procent passningssäkerhet.

Emil Holten, IFE, Mittfältare (Ut 56’): 6
En solid insats under sin tid på planen, där han hjälpte till att kontrollera tempot på mittfältet. Hade en tidig målchans men lyckades inte överlista Brolin. Vann ungefär varannan duell men var riktigt stabil i defensivt straffområde där han blockerade och hjälpte backlinjen hålla tätt under en period där Kalmar pressade på runt minut 30.

Jalal Abdulai, IFE, Anfallare: 7
Hittade nätmaskorna med ett kliniskt avslut i första halvlek som gav Elfsborg ledningen när. Jobbade hårt både offensivt och defensivt och visade prov på god spelförståelse när han med ett par välriktade löpningar slet upp Kalmarförsvaret.

Michael Baidoo, IFE, Anfallare: 7
Var ständigt ett hot för Kalmar FF försvar och satte spiken i kistan med sitt 3-1-mål med en fin löpning in mellan Kalmars mittbackar. Hans rörlighet och beslutsamhet i offensiven skapade flera farliga situationer och det hade mycket väl kunnat bli fler mål om inte Brolin hade suttit stopp med två kvalificerade räddningar. Kunde utan större bekymmer vandra in i straffområdet och vann flera luftdueller i offensiv box. En iögonfallande insats där beslutsamheten i straffområdet kombinerades med bra kombinationer med Zeneli och Abdullai.

Besfort Zeneli, IFE, Mittfältare: 7

Gjorde en stark insats genom att vara delaktig från box till box i både det offensiva och defensiva spelet. Assist till Abdulais mål med en vacker passning in framför mål och en övergripande närvaro på mittfältet gjorde honom till en av matchens nyckelspelare. Vann nästan varenda andraboll som han tog sig för och trots att Kalmar försökte hålla i bollen bröt han passningsvägar och snappade upp bollen flera gånger för att sedan leverera den i djupled till sina lagkamrater. I en match med assister från både lille- och storebror Zeneli visade Besfort Zeneli att han har kommit in i startelvan för att stanna.

Matchens bästa spelare: Besfort Zeneli, IFE. Foto: Bildbyrån.

Bollsvenskans spelarbetyg
1 – Oerhört dålig. Genomför hela matchen utan att på ett enda sätt bidra positivt till det egna laget. Står därtill för misstag som är direktavgörande.
2 – Mycket dålig. Gör under matchen ett flertal negativa ingripanden och felbeslut som får avgörande konsekvenser.
3 – Dålig. Gör en dålig insats med betydande majoritet negativa ingripanden.
4 – Ej godkänd. Spelaren har en majoritet dåliga ingripanden
5 – Godkänd insats med ungefär lika många bra och dåliga ingripanden.
6 – Bra. Mer än godkänd jämn nivå under hela matchen.
7 – Mycket bra. Genomgående bra insats med ett antal aktioner som sticker ut.
8 – Väldigt bra. Dominant insats av matchavgörande karaktär.
9 – Oerhört bra. Utomordentligt framstående genom hela matchen, såväl offensivt som defensivt. Är avgörande för utfallet i positiv bemärkelse.
10 – Fulländad. Fullföljer matchen helt utan enskilda misstag och är genom egna prestationer direkt avgörande för egna lagets resultat både i offensiva och defensiva aktioner. Sticker ut med flera prestationer på en betydligt högre nivå än övriga spelare.